Advertisement
STIRI — iulie 5, 2019 at 11:23 am

[VIDEO] Opinie: Semaforul cu claxon

by

Vă propun să instalăm semafoare cu claxon! De ce? Ca să luăm plăcerea aproape sadică a celor care ne claxonează imediat cum se face verde.

OPEN Semaforul cu claxon

Text: Alex Buțu        Foto/Video: Audi

Odată cu extinderea conectivității dintre mașină și infrastructura orașului, apar din ce în ce mai multe funcții care ne oferă nu doar siguranță și confort, ci și oportunitatea de a ne comporta mai civilizat la volan. Un exemplu foarte bun este serviciul de conectare la rețeaua de semafoare, pe care Audi a început să-l ofere și în anumite țări din Europa. Sistemul este disponibil și pentru varianta cu facelift a modelului Audi A4. Șoferului îi este recomandată în instrumentarul de bord viteza legală cu care trebuie să ruleze pentru a prinde culoarea verde a semaforului. De asemenea, este afișat și timpul rămas până când semaforul indică din nou culoare verde. În gândirea logică a celor de la Audi, acest sistem îi învață pe șoferi să conducă anticipând corect traficul. Odată asumat acest stil de anticipare, beneficiile sunt eficientizarea consumului de combustibil și fluidizarea traficului. Sună foarte bine, nu?

Audi networks with traffic lights in the USA

Desigur, va mai dura până când majoritatea automobilelor de pe șosea vor fi conectate la rețeaua de semafoare, pentru a se simți o reală fluidizare a traficului. Dar eu salut acest început. Totuși, până atunci ar mai fi ceva de făcut, după părerea mea. Și sunt sigur că nu se aplică doar în traficul din București sau România. Mă refer la comportamentul enervant și inutil al celor care claxonează imediat cum se face verde semaforul. Uneori reușesc să claxoneze chiar și un pic înainte de a se face verde, când văd ei că restul semafoarelor din intersecție deja au comutat pe culoarea roșie. În mintea acestor oameni există, probabil, gândul că toată lumea-i mojmondită, iar ei fac un serviciu public de mare preț. Eu cred că ei doar suferă de sindromul claxonatului prematur.

Într-adevăr, pe de cealaltă parte, sunt și destui care stau cu ochii în telefon și întârzie să pună mașina în mișcare. Dar poate se va inventa și pentru ei un sistem care conectează smartphone-ul la semafor și le stinge ecranul când se face verde. Sau poate mașina emite prin difuzoarele din habitaclu un dres de voce, ca apropo la faptul că țin pe toată lumea blocată la semafor.

Revenind la cei prea iuți de claxon, eu mi-aș dori instalarea semafoarelor care claxonează cu doar puțin timp înainte de a se face verde. Astfel, claxonagii ar fi lăsați cu mâna în aer și le-ar fi luată jucăria enervantă. Dacă tot ne avertizează prin semnale luminoase, de ce să nu ne avertizeze semaforul și prin semnal sonor?

Așadar eu zic: Stop claxonatului prematur! Acest sindrom se poate rezolva ieftin… și cu umor.

Citeste si...

Jaguar F-Pace este disponibil în România cu prețuri de la 38.600 euro + TVA
VIDEO: Breitling for Bentley Supersports B55 – Un ceas dedicat celui mai performant Bentley de serie

Lasa un comentariu:

Comentarii