Advertisement
TEST-DRIVE — aprilie 22, 2024 at 4:02 pm

Test Mercedes-Benz EQS 450 4MATIC: Siguranța de bine

by

Mercedes-Benz EQS 450 4MATIC

Mercedes-Benz EQS 450 4MATIC transpune șarmul și rafinamentul clasic în era propulsiilor electrice. Deoarece, chiar dacă avangarda presupune, de cele mai multe ori, soluții radicale, departe de valori tradiționale, EQS reușește să facă pasul spre viitor, păstrând acele atribute pe care litera “S” le presupune în gama Mercedes-Benz.

Text: Andrei Barbu; Foto: Dragoș Savu

Suntem într-o perioadă în care fluxul de tehnologie și pașii în evoluția mașinilor electrice fac salturi uriașe de la an la an. Ne concentrăm pe kWh, puteri de încărcare și autonomii maxime și uităm că unele lucruri ar trebui, totuși, să rămână la fel. În special acolo unde contează. Și mă refer la acele atribute clasice ale unei limuzine premium. Și tocmai de asta, nu cred că Mercedes-Benz EQS ar trebui privit ca o simplă mașină electrică. Pentru că nu este. Este, mai degrabă, o experiență. Un obiect de lux alături de care călătorești, în deplin confort, pe distanțe lungi. Chiar foarte lungi, dacă ne raportăm la autonomia mașinilor electrice.

41_270A9873

În interior ai tot ce îți trebuie pentru relaxare, rafinament și confort la cele mai înalte standarde, iar sub caroserie se ascunde probabil unul dintre cele mai eficiente “module” de propulsie electrică. Ajutat, în mod evident, de liniile fluide și arcuite ale caroseriei care nu se luptă cu fizica și care lasă aerul să curgă ușor peste mașină.

Versiunea Mercedes-Benz EQS 450 4MATIC are o baterie uriașă, cu o capacitate utilă de 108,4 kWh. Iar această baterie își folosește energia pentru a alimenta două motoare electrice, amplasate câte unu la fiecare punte. Prin urmare, sistemul generează 360 de cai putere. Și așa, rapid, ești tentat să nu te miri. Să spui… ok, e un Clasa S electric, dar 360 de cai nu mai impresionează în lumea mașinilor electrice performante. Ei bine, cuplul maxim este de 800 Nm. Și uite așa, două tone și jumătate sunt capabile să accelereze de la 0 la 100 km/h în doar 5,6 secunde. Fără efort, fără dramă, în control și liniște deplină. Indiferent de ocazie. Sau de drum.

Mercedes-Benz EQS 450 4MATIC

Suspensia lui EQS este un etalon al confortului în segmentul autoturismelor electrice premium

Dar nu aici excelează EQS. Nici pe departe. Suspensia pneumatică e o operă de artă în patru colțuri, iar direcția integrală te lasă să întorci, să manevrezi și să parchezi o limuzină lungă de peste 5,2 metri cu lejeritate incredibilă. Și contribuie din plin și când ești la drum întins. De fapt, experiența din EQS 450 4MATIC este foarte greu de descris în cuvinte. E o plutire magică peste asfalt, cu resurse de putere fantastice la îndemână, totul infuzat cu tehnologie fabuloasă și un rafinament greu de egalat. Iar partea cea mai bună e că fiecare călătorie se desfășoară într-un interior extrem de bine construit.

Cu funcții ample de control, cu update-uri over-the-air, cu scaune moi și confortabile și cu un layout superb. O combinație unică între texturi, culori și materiale care te inspiră să îți dorești cele mai fine experiențe în orice aspect al vieții. Sistemul multimedia este excepțional, în timp ce interacțiunea cu mașina și cu funcțiile sau setările se întâmplă la granița dintre digital și analog, exact așa cum trebuie într-o mașină care pune mare preț pe experiențe. Și de aici vine și prețul de listă, începând de la 122.570 de euro pentru această versiune.

Mercedes-Benz EQS 450 4MATIC

Mercedes-Benz EQS 450 4MATIC este creditat cu autonomie de peste 700 km

Fiind o mașină electrică, este clar că autonomia și eficiența sunt importante. Extrem de importante. Iar EQS 450 4MATIC îți furnizează totul la înălțimea așteptărilor. Pentru că acest model este creditat cu o autonomia maximă care se apropie de 700 de kilometri. Iar atunci când bateria se descarcă, o poți încărca rapid, de la stații cu puteri de până la 200 kW. Adică ai nevoie de numai 31 de minute pentru a încărca bateria de la 10 la 80% din capacitatea sa.

Mercedes-Benz EQS 450 4MATIC

(LOCAȚIE: Dumbrava Vlăsiei Nr. 1/122, 077015, Tel.: 0040.741.175.153, contact@dumbravavlasiei.ro)

EQS a fost conceput ca o demonstrație de tehnologie și rafinament din partea Mercedes-Benz. Este o limuzină superbă, care bifează toate atributele fantastice ale unui Clasa S, dar sub formă electrică. Ai tot ce îți poți imagina la bord, iar ținuta de drum a mașinii, nivelul de rafinament și prestanța sunt la cote înalte. Foarte înalte. Și ce-mi place poate cel mai mult, este că EQS reușește oarecum să fie discret. Să nu-ți sară-n ochi pe stradă, să nu caute atenție la semafor. E sigur de prestanța și calitățile sale și asta contează enorm.

Mercedes-Benz EQS 450 4MATIC

MERCEDES-BENZ EQS 450 4MATIC
DATE TEHNICE

PREȚ de listă cu TVA (EURO): de la 122.570
PUTERE (CP/rpm): 360
CUPLU (Nm/rpm): 800
0-100 KM/H (s): 5,6
VITEZĂ MAXIMĂ (km/h): 210
CONSUM MEDIU (kWh/100 km): 17,8
AUTONOMIE WLTP (km): 700
EXCELENȚĂ Rafinament Mercedes-Benz și autonomie mare.

Citeste si...

VIDEO: Test Drive - Dacia Sandero Prestige Easy-R - Pretenții elevate
Test Drive: Range Rover Evoque - Oglinda orașului

Lasa un comentariu:

Comentarii