Advertisement
TEST-DRIVE — ianuarie 2, 2023 at 12:06 am

[VIDEO] Test Drive: ŠKODA ENYAQ iV 80x – Pachetul complet

by

ŠKODA ENYAQ iV 80x

În versiunea 80x, ŠKODA ENYAQ iV pune la bătaie toate atributele care transformă o mașină electrică în cea mai bună alegere rațională.

Text: Andrei Barbu Foto: Cars Photo

În funcție de cerințe, dorințe și preferințe, ENYAQ iV poate fi configurat astfel încât să acopere orice necesitate când vine vorba despre deplasarea electrică. În configurația aceasta însă, mașina își propune să acopere toate doleanțele. De la deplasare urbană în deplin confort, la drumuri lungi într-o notă de sportivitate, până la drumuri ceva mai greu accesibile, grație faptului că are tracțiune integrală.

ŠKODA ENYAQ iV 80x

Pentru a reuși toate aceste sarcini, versiunea 80x apelează la o baterie mare, cu o capacitate de 77 kWh, și la două motoare electrice, astfel încât plusul de tracțiune să fie asigurat. Prin urmare, cu 265 de cai-putere și 425 Nm, ŠKODA ENYAQ iV 80x îți îndeplinește toate așteptările din punctul de vedere al răspunsului dinamic. De exemplu, sprintul de la 0 la 100 km/h este realizat în doar 6,9 secunde. Și, în același timp, platforma care stă la baza acestei arhitecturi este una aproape perfectă. Chiar și încălțat cu jante pe 21 de inch, ENYAQ iV știe cum să echilibreze și să jongleze între confort și dinamică.

Pe de o parte, direcția rapidă, centrul de greutate coborât și puterea disponibilă instantaneu te invită să explorezi abilități dinamice pe care echiparea Sportline le sugerează. De cealaltă parte, suspensia matură, nivelul de rafinament și liniștea din interior completează o experiență de condus cizelată. Toate acestea recomandă modelul ENYAQ iV 80x drept una dintre cele mai reușite mașini electrice de pe piață.

În clipul video de mai jos puteți vedea testul nostru cu ŠKODA ENYAQ iV 80x:

Propulsie versatilă și eficientă

Cele două motoare electrice lucrează într-un tandem perfect, care se concentrează pe eficiență și pe o livrare optimă a cuplului și puterii. Are aderență atent gestionată, indiferent de condiții, dar lucrând într-un angrenaj complex care să acopere nevoile de autonomie specifice unei mașini electrice cu baterie mare. Iar o parte importantă din acest angrenaj o reprezintă rezistența la înaintare. Deși vorbim despre o caroserie de tip SUV/crossover spațios, care cântărește aproximativ 2,1 tone, coeficientul aerodinamic este de numai 0,258 și este, cu siguranță, unul dintre motivele care-i oferă lui ENYAQ iV autonomie foarte bună.

De fapt, în urma datelor de consum înregistrate în timpul testului, la drum întins vorbim despre peste 400 de kilometri. Iar în mediul urban de peste 500 de kilometri. În condiții reale de trafic! Mai mult, dacă iei în calcul și faptul că ENYAQ iV 80x poate să se încarce cu 135 kW de la surse ultra-rapide, realizezi repede că pachetul propus de ŠKODA este unul cât se poate de atractiv. Atât din punct de vedere tehnologic, cât și din punctul de vedere al motorizării, tracțiunii și autonomiei.

ŠKODA ENYAQ iV 80x

ŠKODA ENYAQ 80x se distinge și prin caracterul practic

Și nu-ți imagina că la nivel de spațiu și caracter practic există vreun compromis. Nici vorbă. Cu un ampatament de aproape 2,8 metri, ENYAQ iV oferă atât de mult spațiu în interior încât uneori nici nu mai știi ce să faci cu el. Iar portbagajul îți pune la dispoziție 585 de litri pe care să-i umpli cu bagaje. Unde mai pui că soluțiile de depozitare și micile artificii practice sunt atât de ingenioase încât e greu de înțeles de ce nu toată lumea le aplică.

Și abia acum urmează partea unde cehii excelează. În versiunea sa de bază, cu un singur motor electric, cu bateria mică, ENYAQ iV are un preț de listă de 44.416 de euro, cu TVA inclus. Ei bine, în cazul versiunii 80x prețul de listă e cu doar opt mii de euro mai mare. Și asta fără să scădem eco-bonusul. Practic, dacă tragi linie, poți avea versiunea 80x cu puțin peste 40.000 de euro, incluzând aici și TVA.

Și tocmai din acest motiv, ŠKODA ENYAQ iV 80x este, din punctul meu de vedere, cea mai bună alegere pentru un SUV electric, cu integrală, pe care îl alegi rațional, fără nici cea mai mică urmă de îndoială.

DATE TEHNICE: ŠKODA ENYAQ iV 80x

PREȚ de listă cu TVA (EURO): de la 52.619
PUTERE (CP): 265
CUPLU (Nm): 425
0-100 KM/H (s): 6,9
VITEZĂ MAXIMĂ (km/h): 160
CONSUM MEDIU (kWh/100 km): 16,7
AUTONOMIE WLTP (km): 521

În clipurile video de mai jos puteți vedea și alte teste pe care le-am realizat cu ŠKODA ENYAQ iV. Pentru mai multe teste cu noile automobile electrice disponibile în România vă invităm să accesați canalul nostru de YouTube.

Citeste si...

Test Drive Mini Countryman: Băiatul de la țară
Test Drive: Mercedes-Benz Clasa E 350 e – Electric castle

Lasa un comentariu:

Comentarii