Advertisement
STIRI — ianuarie 4, 2017 at 12:59 pm

VIDEO: Faraday Future FF 91 – Acesta este viitorul automobilului

by

Faraday Future FF 91 este ultra-avansat și dacă ar fi fost prezentat doar ca un concept, însă este un automobil de serie care ne arată de pe acum standardele industriei auto de peste 10-20 de ani.

open-ff91_iceland_02

Faraday Future reușește să ofere una dintre cele mai importante noutăți ale ediției CES (Consumer Electronic Show) din acest an, deși în ultimul an au planat multe incertitudine asupra sa. Faraday Future a pierdut câțiva oameni cu poziții de conducere cruciale, precum Porter Harris, cel care coordona proiectarea bateriilor. În orice caz, Faraday Future, un start-up susținut de miliardarul chinez Jia Yueting, ne captează atenția cu primul său model de serie, denumit FF 91.
Acesta livrează performanțe uluitoare și înglobează tehnologii care îl plasează chiar și peste standardele Tesla. Pe scurt, este vorba despre un demaraz 0-96 km/h de numai 2,39 secunde, permis de propulsia electrică cu baterie de 130 kWh și putere de până la 783 kW, adică 1.050 CP.
Sună atât de fabulos încât Faraday Future a simțit nevoia să ne ofere și un clip video în care ne demonstrează că FF 91 este mai iute de picior decât Tesla Model X P100D, Tesla Model S P100D, Bentley Bentayga și Ferrari 488 GTB.

Totodată Faraday Future promite că bateria dezvoltată împreună cu LG Chem oferă autonomie de peste 700 km. Modelul FF 91 poate dispune și de tracțiune integrală și are inclusiv roțile spate directoare, oferind astfel o manevrabilitate sporită.

Portierele se deschid automat și au senzori care previn lovirea ușilor de obiecte sau alte vehicule aflate lângă FF 91. Scaunele pasagerilor din spate oferă un spectru amplu de reglaje (lombar, partea inferioară a picioarelor, spate), unghiuri de înclinare mari, precum și încălzire, ventilare și masaj. Pentru confortul și intimitatea pasagerilor, plafonul vitrat și geamurile din spate își reduc transparența la simpla bătaie cu degetul pe suprafața lor.

FF 91 are și un sistem de runoaștere a pasagerilor după trăsăturile feței. Camare amplasate în montantul central permit accesul în mașină fără folosirea unei chei. Iar camere din habitaclu recunosc nu doar fețele pasagerilor, ci și expresii ale feței și implicit stările pasagerilor. Folosind aceste informații mașina ajustează și personalizează automat climatizarea, muzica redată de sistemul audio, aromele emanate de ventilație, funcția de masaj etc. Constructorul american spune că datele despre recunoașterea fețelor pasagerilor sunt stocate în siguranță în memoria automobilului. De asemenea, FF 91 recunoaște utilizatorii săi și prin conectivitatea cu telefoanele acestora.

Modelul Faraday Future FF 91 va fi și prima mașină de serie dotată cu un LIDAR 3D retractabil. Acesta face parte din lista impresionantă de sisteme pe care automobilul le folosește pentru a se conduce autonom. FF 91 mai dispune de 10 camere video de rezoluție înaltă, 13 radare cu rază scurtă și lungă și 12 senzori cu ultra sunete. În plus, oglinzile retrovizoare au fost înlocuite cu camere video. Există un ecran care ține locul oglinzii retrovizoare din interior. Pe acesta sunt redate imagini de la camera din spatele mașinii și de la camerele amplasate în locul oglinzilor exteriore. Faraday Future spune că imaginea compusă pe care o redă acest ecran elimină unghiurile moarte.

ff91_valgorithmicwall_00001

Impresionant este și așa-zisa funcție de valet care execută automat manevrele de parcare după ce șoferul a ieșit din mașină. Folosind aplicația FFCTRL utilizatorii mașinii pot chema mașina. În acest caz automobilul pleacă singur din parcare și vine la locația unde se află utilizatorul. Se poate programa inclusiv ora la care mașina își preia stăpânul. Faraday Future subliniază că pentru moment FF 91 execută aceste funcții doar în parcări și pe drumuri private. Atunci când legislația va permite folosirea unor asemenea funcții și pe drumuri publice, FF 91 va putea să se parcheze oriunde dorește utilizatorul.

Producția lui FF 91 va începe în 2018. Dar Faraday Future deja primește rezervări, contra sumei de 5.000 de dolari. Primele 300 de comenzi vor avea echiparea specială Alliance Edition. În luna martie va fi licitat în cadrul unei gale speciale primul exemplar FF 91 Alliance Edition, banii urmând să fie donați unui fond care promovează protejarea mediului. Nu în cele din urmă, o parte din sumele încasate pentru fiecare din cele 300 de exemplare Alliance Edition vor fi donate către același fond.

Din păcate, Faraday Future se abține să comunice un preț. Iar scepticii vor spune, desigur, că atâta tehnologie nu poate fi decât o cale sigură către probleme tehnice, cel puțin într-o primă fază. În plus, problemele interne ale companiei pot spulbera oricând perspectiva lui Faraday Future. Însă un lucru este cert: FF 91 ne prezintă cam toate soluțiile tehnologice pe care industria auto le va implementa în următorul deceniu. Tocmai din acest motiv este de respectat rolul de pionier al modelului FF 91. Și, chiar dacă Faraday Future are un viitor incert, inginerii nu vor dispărea, ci își vor pune geniul în serviciul al companii auto. Cu siguranță un CV precum FF 91 le va deschide multe uși. De altfel, Bloomberg spune că Porter Harris s-a mutat la Lotus, judecând după statutul contului LinkedIn!

Citeste si...

Range Rover SVAutobiography ne propune cea mai luxoasă călătorie de pe planetă
VIDEO: Goodyear Eagle-360 prefigurează roata sferică pentru 2035?

Lasa un comentariu:

Comentarii