Advertisement
STIRI — august 8, 2016 at 11:12 am

VIDEO: Nissan BladeGlider – O privire către viitorul mașinilor sport electrice

by

Conceptul Nissan BladeGlider revine într-o formă actualizată și ne demonstrează abilități care prefigurează o evoluție radicală a mașinilor sport electrice.

OPEN Nissan_BladeGlider_04
Conceptul Nissan BladeGlider ne-a captivat imaginația mai întâi în 2013, când a debutat la Salonul Auto din Tokio. Ecartamentul mic al roților față și configurația habitaclului cu trei scaune sunt particularități care fac din Nissan BladeGlider o interpretare avangardistă a formatului clasic de mașină sport.
Cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Rio, Nissan ne prezintă două prototipuri funcționale și evoluate ale conceptului BladeGlider. Un exemplar este expus în parcul olimpic din Rio de Janeiro, iar al doilea este folosit pentru transportarea presei și VIP-urilor pe parcursul marelui eveniment sportiv.
Pentru a construi cele două prototipuri BladeGlider funcționale, Nissan a apelat la experiența companiei Williams, respectată atât pentru tradiția sa în Formula 1, cât și pentru cunoștințele în dezvoltarea propulsiilor electrice, aerodinamicii și șasiurilor. Williams Advanced Engineering, departamentul din cadrul Williams Group care oferă servicii de proiectare și tehnologii, a construit cele două prototipuri Nissan BladeGlider la uzina sa din Grove, Oxfordshire.
Nissan dorește ca BladeGlider să prefigureze viitorul mașinilor sport, având propulsie electrică și elemente de design foarte îndrăznețe. Cele două prototipuri sunt practic cabriolete, care au bolte de protecție în loc de plafon. Portierele imense cu deschidere verticală oferă un adevărat spectacol vizual, iar volanul încorporeză un ecran multifuncțional care afișează informații precum viteza, resursele bateriei, date despre regenerarea resurselor de electricitate și un grafic al curbei de cuplu. Oglinzile retrovizoare au fost înlocuite cu camere video, pentru a favoriza aerodinamica.
Pentru a completa experiența sportivă de la bordul lui BladeGlider, Nissan a prevăzut scaunele cu centuri de siguranță cu patru puncte de prindere și le-a tapițat cu materiale care au suprafață aderentă (material textil acoperit cu un strat de rășină epoxi).

Nissan_BladeGlider_09
În ceea ce privește performanțele, Nissan ne spune că BladeGlider are o baterie litiu-ion de 220 kW, cu cinci module, și un sistem de răcire special pentru aceasta și pentru cele două motoare electrice de câte 130 kW, montate la roțile frontale. Având și un cuplu de 707 Nm și o greutate de doar 1.300 kg, BladeGlider este capabil să atingă o viteză maximă de peste 190 km/h și demarează de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 5 secunde.
Pentru a garanta manevrabilitate crescută, cuplul celor două motoare electrice este gestionat electronic. Astfel, când mașina subvirează, sistemul electronic compensează distribuind automat mai mult cuplu către roata din exteriorul virajului.
Șoferul poate alege unul dintre cele trei moduri de intervenție ale sistemului care controlează cuplul. Modurile sunt următoarele: decuplat, agil sau drift.

Toate acestea profilează un viitor incitant pentru mașinile sport electrice.

Citeste si...

Ceasurile Tissot Quickster se asortează cu vara prin cromatica albă și curelele NATO
BMW Group Classic a restaurat BMW-ul 507 al lui Elvis și îl va prezenta la Pebble Beach

Lasa un comentariu:

Comentarii