Advertisement
STIRI — ianuarie 26, 2017 at 9:57 pm

Noul VW Golf vs Ford Focus: ce compactă alegi?

by

Noul VW Golf vs Ford Focus este un comparativ foto care analizează două dintre cele mai populare motorizări ale celor două compacte, specificațiile tehnice, prețurile, dar și echipamentele oferite în standard de fiecare dintre cele două modele.

Comparativul foto dintre „Noul VW Golf vs Ford Focus” pune în evidență diferențele și asemănările dintre cele două modele, atât prin prisma motorizărilor analizate, cât și a versiunilor de echipare și a dotărilor oferite în standard de cele două modele. În timp ce VW Golf este văzu ca liderul detașat al segemntului compact și pornește întotdeauna de la premiza că oferă pachetul complet, Ford Focus poate fi văzut ca un pretendent la acest titlu și are destul de multe argumente solide de partea sa. Totuși, nu vom discuta despre designul exterior, pentru că acest capitol este întotdeauna subiectiv.

Noul VW Golf vs Ford Focus

În cadrul acestui comparativ vom analiza două versiuni de motorizare, una pe benzină și una diesel, și vom încerca să dăm un verdict bazându-ne pe ce oferă fiecare dintre cele două modele. Prima versiunea de motorizare pe care o vom lua la puricat este pe benzină și dezvoltă 125 de cai-putere pentru fiecare dintre cele două compacte.

Noul VW Golf vs Ford Focus: 1.4 TSI vs 1.0 EcoBoost

Deși ambele model promit să ofere 125 de cai-putere, felul în care o fac este destul de diferit. În primul rând există diferența de cilindree, dar și de cea a numărului de cilindri. În timp ce motorul 1.0 EcoBoost al lui Ford Focus livrează 125 CP la 6.000 de rotații pe minut dintr-un motor cu trei cilindri, propulsorul 1.4 TSI pune la bătaie tot 125 CP, dar la 5.000 de rotații pe minut. Așa cum era de așteptat, momentul motor este mai mare în cazul Golf-ului, adică 200 Nm, față de 170 Nm în cazul Focus-ului. Oricum, în ambele cazuri, cuplul maxim este disponibil începând cu 1.400 de rotații pe minut. Deși diferențele par minore la prima vedere, performanțele dinamice sunt mult diferite.

Noul VW Golf vs Ford Focus

Cu un sprint 0-100 km/h în 9,1 secunde, VW Golf 1.4 TSI 125 CP este cu aproape două secunde mai rapid decât Ford Focus 1.0 EcoBoost 125 CP. Da, Focus-ul are nevoie în acest caz de 11,0 secunde pentru a atinge suta cu plecare de pe loc, iar această diferență de două secunde este uriașă și se va face simțită pe toată plaja de viteză. Pe de altă parte, cu un consum mediu comunicat oficial de 4,7 l/100 km, Focusul este mai economic decât Golf cu 0,5 l/100 km. Dacă această diferență este mare sau nu, depinde de câți kilometri parcurgi anual. Practic, această diferență înseamnă, la 30.000 de kilometri, o cheltuială de 900 de lei în plus (am socotit litru de benzină la 6 lei). Din punctul meu de vedere nu e o diferență care să conteze foarte mult în decizia de achiziție.

Noul VW Golf vs Ford Focus

Mai departe, și în cazul prețurilor de listă lucrurile sunt apropiate. Pentru cele două versiuni de motorizare am luat în calcul versiunile de echipare Titanium pentru Focus și Comfortline pentru Golf. Astfel, Ford Focus 1.0 EcoBoost 125 CP Titanium pornește de la 18.250 de euro, cu TVA inclus, aceasta fiind și versiunea de echipare de top. VW Golf 1.4 TSI 125 CP Comfortline pornește de la 18.453 de euro, cu TVA inclus. Cele două versiuni de echipare de echipare oferă dotări standar similare, cu toate că pentru VW Golf există și versiunea de echipare Highline, dar care nu poate fi configurată cu această motorizare în versiunea cu transmisie manuală. Diferențele de echipare nu sunt majore, însă trebuie menționat faptul că Focusul este modelul mai bine echipat în acest caz. De exemplu, Focus-ul are sistem de climatizare automat, în timp ce Golf-ul are aer condiționat manual. Focus-ul are scaune sport, în timp ce Golf-ul are scaune confort. Focus-ul are pornire din buton și Keyless Entry, Golf-ul nu. Dar ambele au pilot automat, volan multifuncțional, sistem inteligent de distribuire a cuplului, airbag-uri față, laterale și cortină față/spate și ambele au sistem de asistență la plecarea în rampă, dar și oglinzi reglabile electric și geamuri față/spate electrice sau jante din aliaj. Golf-ul vine în plus cu detector de oboseală.

Noul VW Golf vs Ford Focus

În cazul acestor două motorizări din comparativul foto „Noul VW Golf vs Ford Focus”, ținând cont de prețuri, de dotări și de performanțele dinamice, eu aș alege Golf-ul. Motivul ține doar de performanțele dinamice pe care le oferă cele două modele, pentru că două secunde în cazul unui sprint 0-100 km/h înseamnă foarte mult. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem faptul că Focus-ul este puțin ieftin, dar și mai bine echipat.

Noul VW Golf vs Ford Focus: 2.0 TDI vs 2.0 TDCi

Și în cazul acestor motorizări am luat în calcul versiunile de echipare Titanium pentru Focus și Comfortline pentru Golf, ceea ce înseamnă că dotările standard sunt similare, fapt ce îi oferă un avantaj Ford-ului. VW Golf 2.0 TDI livrează 150 de cai-putere la 3.500 de rotații pe minut, are un cuplu maxim de 340 Nm disponibil de la 1.750 rpm și accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,6 secunde, până la o viteză maximă de 216 km/h. Consumul mediu declarat este de 4,2 l/100 km, iar emisiile de CO2 sunt de 109 g/km.

Noul VW Golf vs Ford Focus

De partea cealaltă, Ford Focus 2.0 TDCi dezvoltă tot 150 CP, dar la 3.750 rpm, în timp ce momentul motor maxim este ceva mai mare, de 370 Nm, disponibil de la 2.000 rpm. Astfel, Focus 2.0 TDCi accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,8 secunde, are o viteză maximă de 212 km/h și promite să consume 4,0 l/100 km în regim mixt. În cazul acestor motorizări, diferențele între performanțele dinamice sunt aproape insesizabile, lucru valabil și pentru consumul de combustibil. Ambele motorizări sunt cuplate unor transmisii manuale cu șase rapoarte, astfel că diferențele, pe hârtie, nu există.

Cu un preț de listă ce pornește de la 21.890 de euro, cu TVA inclus, VW Golf 2.0 TDI Comfortline este mai scump cu 1.140 de euro decât Ford Focus 2.0 TDCi Titanium. Astfel, cu un preț de listă de 20.750 de euro, cu TVA inclus, având o echipare standard mai generoasă și performanțe dinamice similare, credem că, pe hârtie, Focus-ul este alegerea mai potrivit în cazul acestor două motorizări.

Noul VW Golf vs Ford Focus

Noul VW Golf vs Ford Focus: concluzii

Noul VW Golf vs Ford Focus este un comparativ foto în care am analizat două dintre versiunile de motorizare pe care noi le considerăm a fi cele mai populare pentru cele două modele. Sigur, atât Focus, cât și Golf pot fi echipat cu alte motorizări, așa cum sunt, de exemplu, cele de 1,6 litri, diesel. Dacă în cazul celor două motorizări pe benzină ce dezvoltă 125 CP am ales Golf-ul pentru performanțele sale dinamice, în cazul motorizărilor diesel Focus-ul câștigă datorită prețului semnificativ mai mic, a echipării superioare și a performanțelor dinamice superioare.

Noul VW Golf vs Ford Focus

Subiectiv vorbind, mie personal îmi place mult mai mult interiorul noului Volkswagen Golf, iar gama de dotări opționale este cu adevărat impresionantă. Dar Ford Focus este un rival pe măsură și, uneori, pare să fie mașina care iese mai bine pe hârtie. Fiecare dintre cele două modele beneficiază de banchetă spate rabatabilă fracționat, dar Golf-ul pare să aibă un mic avantaj atunci când vine vorba despre volumul portbagajului, cu 380 de litri disponibili față de 363 de litri. Dar, din nou, diferența este prea mică pentru a putea fi luată în calcul. Tu pe care dintre cele două modele l-ai alege?

Descoperă colecția de lifestyle BMW și alege cadoul perfect:

Colectia BMW (3)

Citeste si...

Ford GT intră în producție la finalul lui 2016
VIDEO: Noul Land Rover Discovery a sosit în România

Lasa un comentariu:

Comentarii