Advertisement
STIRI — iulie 9, 2019 at 4:40 pm

Nissan Micra – Călătorie la volanul mobilității inteligente

by

A cincea generație Nissan Micra definește mobilitatea inteligentă propunând în pachete cu prețuri foarte atractive o listă amplă de tehnologii avangardiste. Iar aceste argumente sunt dublate de o personalitate care transmite entuziasm atât prin design, cât și prin ținuta de drum și dotările care amplifică plăcerea condusului.

426171873_1_5-1200x799

Trăim într-o lume cu trenduri și tehnologii care se succed și se consumă într-o viteză amețitoare. În fiecare domeniu suntem asaltați de o avalanșă de alternative. Și astfel simțim că suntem mereu în fugă după următorul lucru nou. Ne este greu să ne distingem în mulțime și pare că suntem înscriși într-un maraton în care încercăm să nu rămânem în urmă.

Dar, acesta este ritmul natural al evoluției. Și nu îl putem schimba.

De aceea, fiecare etapă din dezvoltarea mobilității inteligente trebuie concepută pentru a reprezenta mai mult decât un capitol care devine rapid de domeniul trecutului. Trebuie să existe o conexiune emoțională, intermediată de tehnologie. Este necesar ca entuziasmul inițial să fie trezit cu fiecare călătorie la volanul aceleiași mașini.

Acest principiu esențial se reflectă în felul în care a fost proiectată a cincea generație a modelului Nissan Micra. Înscris în segmentul aglomerat al modelelor de clasă mică, Nissan Micra se remarcă atât prin avangardismul estetic și tehnologic, cât și prin entuziasmul și personalitatea pe care o insuflă plăcerii de a conduce.

Acest entuziasm te întâmpină prin designul creat parcă special pentru a nu lăsa loc vreunui detaliu fad. Imaginația designerilor a fost lăsată liberă. La fel și cea a clienților! Nissan Micra își invită clienții să își exprime identitatea, propunând peste 100 de configurații de personalizare. Pentru caroserie se pot alege combinații cromatice în două culori, diverse ornamente pentru spoilere, stickere și jante cu inserții colorate. Hatchback-ul cu 5 portiere se distinge și prin aspectul dinamic subliniat de profilul plonjat în stilul unui coupe. Alura de coupe se datorează și montanților centrali și posteriori de culoare neagră și clanțelor portierelor spate disimulate în montanți.

La rândul său, spiritul dinamic este insuflat și de postul de conducere, care a fost studiat pentru ca fiecare șofer să simtă că noul Nissan Micra a fost construit fix pe măsura sa. Pentru a obține acest nivel de versatilitate, Nissan a ținut cont de studii care arată că în Olanda bărbații au în medie 1,82 m înălțime, în timp ce femeile din Grecia măsoară în medie 1,6 m. Totodată, pentru a înțelege cât mai concret reglajele impuse de spectrul amplu de staturi, Nissan a făcut măsurători individuale pentru 200 dintre angajații centrului său tehnologic din Europa. Intervalul de înălțimi ale persoanelor luate drept referință a fost cuprins între 1,52 și 2,03 metri.

Dacă alegi o pereche de încălțăminte care arată exact cum îți doreai, dar are mărimea greșită, nu vei putea să o porți, nu? Putem considera că și în cazul mașinilor este la fel.

Nissan Micra: the ‘made to measure’ supermini

Cu alte cuvinte, reglajele postului de conducere sunt cruciale pentru a te bucura de experiența condusului și, până la urmă, joacă un rol important și în ceea ce privește siguranța. Detalii precum volanul în formă de D nu sunt întâmplătoare. Iar scaunele din față nu au fost proiectate doar pentru a reduce oboseala, ci și pot include în tetiere difuzoarele sistemului audio BOSE Personal. Acest sistem audio a fost creat special pentru Micra și este disponibil opțional. Produce un sunet cu efect de 360 de grade, iar fidelitatea sa este susținută și de nivelul ridicat al insonorizării cu care Nissan a prevăzut noua citadină.

426169401_1_5-1200x800

Micra își tratează generos și ocupanții locurilor din spate. De exemplu, spațiul la nivelul genunchilor și umerilor este un etalon în clasa mică.

Latura utilă a fost la rândul ei atent studiată. Volumul portbagajului este de 300 de litri, iar rabatarea banchetei fracționabile permite creșterea spațiului util până la 1.004 litri. Torpedoul are o capacitate de 10 litri, buzunarele portierelor frontale pot găzdui sticle de până la 1,5 litri și nu lipsesc prizele USB și 12V.

În habitaclu se disting și finisările de calitate, care completează gruparea ergonomică a comenzilor din planșa de bord și opțiunile de personalizare, precum mixurile cromatice ale tapițeriilor și luminile de ambianță în diferite culori. Experiența modernă de la volanul noii generații Nissan Micra este datorată și sistemelor infotainment și de asistare a condusului, care definesc mobilitatea inteligentă.

426169402_1_5-1200x800

În acest sens, sistemul infotainment include un ecran TFT color de 5 inch în instrumentarul de bord, care afișează inclusiv indicațiile sistemului de navigație și informații în legătură cu sistemele de asistare a condusului. Sistemul NissanConnect poate include și un ecran tactil de 7 inch amplasat în centrul planșei de bord. Acesta include funcția de navigație prin GPS. Iar, pe lângă conectivitatea prin Bluetooth, este disponibilă și compatibilitatea Apple CarPlay. Astfel, odată ce sistemul este conectat cu un Apple iPhone, șoferul poate accesa controlul vocal prin sistemul Siri, precum și serviciile de telefonie, muzică sau aplicații ca Spotify.

Conexiunea cu mașina se produce și prin sistemele de asistare a condusului. Acestea îți oferă încrederea că intervin mereu pentru a te ajuta să te bucuri de condus în confort și siguranță. Sistemele de care dispune Nissan Micra sunt printre cele mai avansate din segmentul său și își dovedesc utilitatea atât în aglomerația din traficul urban, cât și în timpul călătoriilor îndelungate.

În spațiile înguste sau cu vizibilitate redusă, ori în timpul manevrelor de parcare, sistemul Intelligent Around View Monitor oferă vizibilitate optimă. Acesta folosește o rețea de camere video pentru a afișa pe ecranul din centrul planșei de bord o imagine panoramică cu împrejurimile mașinii. Prin intermediul ecranului tactil, șoferul poate selecta prim planuri cu imaginile din fața, spatele și lateralele mașinii. De asemenea, sistemul Intelligent Around View Monitor este prevăzut și cu funcția de detectare a obiectelor aflate în mișcare. Astfel, șoferul este alertat dacă se apropie de exemplu o persoană care împinge un cărucior cu cumpărături în parcarea unui hypermarket. Un plus de siguranță este asigurat și la ieșirile din parcare în marșarier. Mulțumită sistemului Blind Sport Warning, Micra folosește senzorii din spoilerul spate pentru a detecta dacă se apropie vehicule din lateralele sale. În asemenea situații, Micra atenționează șoferul prin avertizări sonore și vizuale.

De altfel, noul hatchback este foarte atent la împrejurimile sale și datorită sistemului Intelligent Emergency Braking, care detectează atât alte vehicule, cât și pietonii, și frânează automat pentru evitarea coliziunilor sau reducerea severității acestora. Totodată, Micra dispune și de sistem de recunoaștere a semnelor de circulație.

All-New Nissan Micra - Energy Orange

În deosebi la drum lung își dovedesc utilitatea sistemul Intelligent Lane Intervention de corectare automată a direcției pentru păstrarea mașinii între marcajele benzii de rulare, precum și sistemul High Beam Assist care activează automat faza lungă și reduce temporar intensitatea luminilor dacă sesizează trafic din sensul opus.

Confortul, siguranța dar și plăcerea de a conduce sunt amplificate și de felul în care Nissan Micra își adaptează ținuta de drum la condițiile de rulare. Beneficiază de sistem de asistare a pornirilor din rampă. Iar la trecerea peste denivelări precum limitatoarele de viteză sistemul inteligent de control al rulării (Intelligent Ride Control) dolosește motorul și frânele pentru a modera mișcările caroseriei. De asemenea, manevrabilitatea nativă cu care inginerii Nissan au înzestrat modelul Micra primește un plus de control din partea sistemului inteligent de control al traiectoriei (Intelligent Trace Control). În timpul abordării virajelor, acesta dozează și adaptează separat frânarea roților din interiorul și exteriorul virajului.

Entuziasmul și rafinamentul ținutei de drum sunt evidențiate de motorizări care oferă echilibru între performanțe și eficiență. Alternativele pe benzină sunt propulsorul turbo de 0,9 litri IG-T 90, care dezvoltă 89 CP și 140 Nm și este creditat cu un consum mixt între 4,4 și 4,8 l/100 km, care se reflectă și asupra emisiilor reduse de CO2 (99-107 g/km). Propulsorul pe benzină de 1 litru, cu 70 CP și 95 Nm, este aspirat și oferă valori medii de consum și emisii de 4,6 l/ 100 km, respectiv 103 g CO2/km. Gama de motorizări include și diesel DCI 90. Acesta produce 89 CP și 220 Nm și are un consum mixt de 3,2-3,7 l/100 km și emisii CO2 de 85-97 g/km.

Cu asemenea specificații dublate de personalitatea atractivă, a cincea generație Nissan Micra continuă un succes comercial început cu lansarea ediției inițiale în Europa în 1983. De atunci, și până la lansarea în 2017 a actualei generații, modelul Micra a cucerit în lunga sa carieră peste 7 milioane de clienți la nivel modial, dintre care mai bine de jumătate dintre aceștia au provenit din Europa.

Nu în cele din urmă, este apreciabil că noul Nissan Micra aduce o substanțială evoluție tehnologică și o listă bogată de dotări avangardiste în pachete cu prețuri foarte competitive. Clienții din România pot alege între versiunile de echipare Visia, Acenta, N-Connecta și Tekna. Iar prețurile pornesc de la 11.990 euro cu TVA pentru varianta Nissan Micra cu echipare Visia și motorizare pe benzină de 1 litru și 70 CP.

Citeste si...

Mercedes-AMG GLC 43 4MATIC - Galop cu 367 CP
Ferrari 812 Superfast pompează adrenalină cu o inimă V12 de 800 CP

Lasa un comentariu:

Comentarii