Advertisement
TEST-DRIVE — aprilie 17, 2018 at 10:16 am

VIDEO: Test Drive Renault Megane R.S. – Orologerie franțuzească cu loc de joacă

by

Pretențiile din lumea hothatch-urilor sunt mai sus ca niciodată, iar nou Renault Megane R.S. trebuie să țină ștacheta sus. Foarte sus.

2018 - New Renault MEGANE R.S. Sport chassis tests drive in Spain

Text: Andrei Barbu    Foto: Renault

Un test în sudul Spaniei, în plină iarnă, e întotdeauna bine-venit. Dacă testul propriu-zis implică și multe eforturi din partea diviziei Renault Sport, atunci lucrurile au toate șansele să devină extraordinare. Dar, să o luăm cu începutul. Personal, am avut o mică pasiune pentru vechiul Clio RS, mașina pe care am considerat-o cea mai bună din clasă. Noua generație m-a dezamăgit, pentru că s-a trecut exclusiv la cutie automată, iar nebunia aspirată a fost înlocuită cu una supraalimentată. Prin urmare, mă așteptam ca și în cazul noului Megane R.S. să se întâmple același lucru. Dar nu, nici pe departe. Megane R.S. nu este doar o mașină mult mai bună decât generația precedentă, dar și mult, mult mai distractivă. Nu este cel mai puternic hothatch, nici cel mai rapid, nici cel mai radical. Honda Civic Type R este o brută nebună pe lângă noul Megane RS. Ford Focus RS și Golf R sunt mult mai rapide, cel puțin pe hârtie. Recordul pe Nurburgring este un vis deocamdată prea îndepărtat pentru Megane R.S.. Poate versiunea Trophy ce urmează să fie lansată spre finalul anului să poată emite pretenții pentru „King of the Ring“.

2018 - New Renault MEGANE R.S. Sport chassis tests drive in Spain

Totuși, un hothatch nu înseamnă neapărat viteză. Sau timpi pe circuit. Sau accelerații de la 0 la 100 km/h. Nope. Un hothatch este sau ar trebui să fie o mașină pe care să o conduci cu plăcere. La volanul căreia să simți că trăiești, că pilotezi, că percepi fiecare mișcare a mașinii. Ar trebui să conduci cu zâmbetul pe buze, indiferent de cât de scurt sau de lung e drumul. Un hothatch modern trebuie să fie o mașină de zi cu zi docilă, dar care să se dezlănțuie pe circuit. Iar după aceste criterii, noul Megane R.S. este doza completă. Compromisul ideal. Pentru că ai două mașinii într-una. De exemplu, noul hothatch poate fi echipat fie cu transmisie automată, fie cu transmisie manuală. Sau cu șasiul Sport ori cu șasiul Cup. În sfârșit, cineva a scos o mașină pe care să o configurezi așa cum vrei, în funcție de ce vrei. Dacă ești în căutarea unei mașini unice, atunci alegi șasiul Sport și cutia automată. Dacă vrei să pilotezi, alegi șasiul Cup și manuală. Din fericire, eu am condus ambele variante. Și nici acum, la mai bine de două săptămâni de la test, nu știu exact ce aș alege.

Poți alege șasiu Cup și transmisie manuală, dacă vrei o mașină de circuit, sau șasiu Sport și transmisie automată. Oricum, dinamismul lui Megane R.S. este molipsitor.

Indiferent de versiune, Megane-ul R.S. se agață de drum ca un șarpe cu lipici, direcția este mai ascuțită decât bisturiul cu laser al robotului medical, iar șasiul este mai predictibil și mai comunicativ decât PR-ul unui ministru anchetat. Scaunele te îmbrățișează cu dor, iar suspensia îți spune tot ce se întâmplă cu anvelopele pe asfalt. Iar pentru că noul Megane R.S. este primul hothatch cu direcție integrală, manevrabilitatea depășește orice așteptări. EDC-ul, cu padele pe coloana de direcție, nu pe volan, este o bijuterie. Manuala, în schimb, este mai precisă decât un tren în Japonia. Iar autoblocantul din șasiul Cup este un diamant care merită șlefuit.

Noul Renault Megane RS deschide o nouă lume pentru hothatch-uri. Este probabil primul model din segment care îți oferă șansa de a avea o mașină așa cum vrei. Și, cred eu, este în momentul de față, cel mai bun model din clasă.

Renault Megane R.S. 280 EDC
DATE TEHNICE
PREȚ de listă: necomunicat
PUTERE (CP/rpm): 280/6.000
CUPLU (Nm/rpm): 390/2.400
0-100 km/h (s): 5,8
VITEZĂ MAXIMĂ (km/h): 250
CONSUM mediu (l/100 km): 6,9
EMISII CO2 (g/km): 155
EXCELENȚĂ: Totul.

Citeste si...

Test Drive Audi A3 Sedan: Baronul roșu
Test Drive Mercedes-Benz CLS 250

Lasa un comentariu:

Comentarii