Advertisement
TEST-DRIVE — decembrie 28, 2022 at 12:24 am

[VIDEO] Dani Oțil și Honda Civic e:HEV – Restart electrizant

by

Dani Oțil

Dani Oțil a testat noua Handa Civic e:HEV și ne-a oferit părerea lui despre evoluția tehnologică adusă de modelul compact. Propulsia noii generații Honda Civic e:HEV e capabilă să-și regenereze în mers energia folosind un mix de benzină și electricitate. Și cine să ne explice mai bine despre abilitatea de a regenera la fiecare restart energia bună, decât Dani Oțil?

Text: Alex Buțu  Foto: Bogdan Paraschiv

LOCAȚIE: Dumbrava Vlăsiei (Nr. 1/122, 077015, Tel. 0040 741 175 153, contact@dumbravavlasiei.ro)

Să luăm startul în fiecare zi lin dar cu energie cred că este ceva ce ne dorim cu toții. Iar Dani Oțil și noua Honda Civic cu propulsie full hybrid au acest exercițiu. Emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani este difuzată de Antena 1 de 14 ani, a primit între timp titlul de Super Neatza și este cel mai longeviv și de succes matinal din istoria televiziunii românești.

Iar a 11-a generație Honda Civic este acum disponibilă cu o nouă propulsie e:HEV, care îi permite să pornească în mod electric, lipsit de zgomot și vibrații, și să ruleze cât mai mult folosind electricitatea, lucru care face mai relaxat și eficient condusul în vacarmul și aglomerația traficului urban.

IMG_2395

Motorul cu benzină lucrează în tandem cu două motoare electrice

Honda Civic e:HEV are un sistem de propulsie compus dintr-un motor de 2 litri cu benzină, două motoare electrice, o transmisie e-CVT și o baterie litiu-ion.

Propulsorul cu injecție directă de benzină se remarcă prin faptul că are eficiență termică de 41%. Este un record pentru un motor cu ardere internă disponibil pe o mașină de serie. Iar asta aduce avantaje cum este consumul redus de combustibil.

De altfel, noul Civic e:HEV este creditat cu un consum mixt de 4,7 l/100 km pentru echiparea Elegance, sau 5 l/100 km pentru echipările Sport și Advance. Și am fost plăcut surprinși să constatăm că pe parcursul a 2 zile de test am înregistrat un consum de circa 5 l/100 km. Și am circulat atât în București, cât și în afara acestuia. Șoferul are libertatea de a comuta oricând între modurile Normal, Sport, Econ și Individual, în funcție de preferințele sale. Astfel sunt fructificate în mod eficient resursele celor două tipuri de motoare.

IMG_2412

Electrificarea sporește eficiența și face rularea mai rafinată în mediul urban

Mai exact, Honda Civic e:HEV este propulsată de motorul electric care generează 184 CP (135 kW) și cuplu maxim de 315 Nm. Fiind motor electric, acest cuplu este livrat prompt la accelerări cu poftă, dar permite rularea foarte lină și fără zgomot. Între timp, motorul cu 4 cilindri alimentat cu benzină produce 143 CP și 186 Nm, este cuplat la o transmisie automată e-CVT și are cu precădere rolul de a produce energia necesară pentru motorul electric care propulsează mașina.

Al doilea motor electric este de fapt un generator care încarcă bateria. Iar în acest sens Honda Civic e:HEV are un avantaj important prin faptul că se încarcă în mers. La fiecare frânare sau decelerare bateria este încărcată. Intervenția frânării regenerative poate fi setată pe 4 trepte de intensitate, folosindu-se padelele de la volan. Așadar, noul Civic nu necesită încărcare de la priză.

IMG_2353

Dani Oțil remarcă eficiența sistemului full hybrid și cum acesta susține plăcerea condusului

„Eu nu sunt mecanic. Eu mă pricep cel mult la trase, frânări etc., ca un pilot mediu și gentleman driver. Dar să scoți din 143 CP ai motorului pe benzină 184 CP la roți mie mi se pare tare. Aici intervine electricitatea. Eu sunt un om care se uită mai mult la cuplu și mai puțin la cai putere. Gândește-te că de la 180 și ceva de Nm ai motorului pe benzină, după ce trece curentul din baterie la roți dispui de 315 Nm. Asta chiar mi se pare tare!“ – explică Dani.

Cu aceste resurse Honda Civic e:HEV atinge viteza maximă de 180 km/h. Și accelerează de la 0 la 100 km în 7,8 / 7,9 / 8,1 secunde, în funcție de varianta de echipare (Elegance/Sport/Advance).

Lui Dani i-a plăcut și cum este procesat și transmis sunetul motorului termic prin difuzoarele sistemului audio din mașină. Îi place cum contribuie la plăcerea condusului această coloană sonoră sintetică. „Este vorba despre faptul că prin sistemul audio se difuzează și sunete care simulează schimbarea treptelor de viteză. Deși propulsia utilizează o transmisie de tip e-CVT, adică are variație continuă, deci este lipsită de trepte de viteză propriu-zise.“ – subliniază Dani. Ba chiar, senzația de schimbare a treptelor este percepută veridic și pentru că odată cu sunetul care simulează schimbarea vitezei și acul turometrului indică o variație în nivelul de turații.

În clipul video de mai jos puteți vedea interviul video în care Dani Oțil ne explică impresiile sale de la volanul noului model Honda Civic e:HEV.

Civic se distinge prin ținuta de drum care oferă confort și manevrabilitate

Iar atributele pentru plăcerea condusului nu se rezumă la propulsie. La fel ca și generațiile anterioare, noua Honda Civic are una dintre cele mai apreciabile ținute de drum din segmentul compact. Sistemul de direcție este precis și are o asistare atent cântărită pentru a te face să te simți mereu conectat la reflexele mașinii. Adică nu ai impresia că învârți de volan de parcă ai mesteca în cafea, așa cum multe mașini sunt calibrate în prezent. Dar manevrabilitatea este ușoară și în aglomerația urbană.

Iar suspensiile sunt un mare atu al noului Civic, deoarece oferă un nivel lăudabil de estompare a denivelărilor, fără zgomot și cu vibrații contenite foarte bine. De asemenea, ținuta de drum rezultă și din felul în care este distribuită greutatea între cele două punți. Bateria este amplasată sub bancheta din spate și nu sacrifică volumul portbagajul, care este generos (410 litri).

În plus, rigiditatea torsională a caroseriei a crescut cu 19% și ecartamentul la roțile din spate este mai lat cu 18 mm. Iar Dani a apreciat în mod deosebit și măsurile de reducere a greutății, pe care le-a comparat cu acelea din competițiile de motorsport la care participă de mulți ani.

IMG_2453

Măsuri speciale pentru reducerea greutății

De exemplu, capota de aluminiu a noului Civic este cu 43% mai ușoară decât a fostei generații, în timp ce hayonul este din rășină și cântărește cu 23% mai puțin. Toate acestea fac șoferul să se simtă mai conectat la experiența condusului, deoarece amplifică ținuta de drum dinamică. Iar pentru Dani aceste calități sunt esențiale, mai ales în timpul curselor la care participă ca pilot în Campionatul Național de Viteză în Coastă, precum și în Campionatul Național de Super Rally, unde conduce un Radical SR4 care reprezintă tocmai reducerea la esențial a unei mașini de curse.

Un nou sistem infotainment, ușor de utilizat

Tot referitor la experiența de la volan, Dani s-a bucurat că, deși a fost implementată o nouă interfață digitală, Honda Civic reintroduce butoane de control în ecranul tactil de 9 inch din centrul planșei de bord. La nivelul de echipare Advance instrumentarul de bord este 100% digital, cu ecran de 10,2 inch. Iar versiunea Elegance păstrează indicatorul de viteză analog, alăturat unui ecran digital de 7 inch.

Dar Dani a condus și modelul Advance și i-au plăcut ilustrațiile din instrumentarul digital care fac parte din funcțiile numeroaselor sistemele inteligente pentru asistarea siguranței și condusului. „Noul Civic are o multitudine de senzori care detectează celelalte vehicule de pe banda ta și de pe banda opusă. La drum lung am apreciat că în ecranul din spatele volanului erau ilustrate vehiculele. Iar ilustrațiile corespundeau cu TIR-urile, mașinile mici și motocicletele pe care le întâmpinam pe traseu.“ – precizează Dani Oțil, pentru care siguranța este un factor important, mai ales din postura sa de părinte.

În clipul video de mai jos detaliem interiorul noului Civic.

Civic marchează o evoluție substanțială și la nivelul sistemelor de siguranță

Noua Honda Civic tocmai a primit punctajul maxim de 5 stele în cadrul testelor de siguranță și coliziune realizate de EuroNCAP. Este echipată standard cu 11 airbag-uri. Dintre acestea fac parte airbag-uri pentru genunchii șoferului și pasagerului din față. Și este inclus și airbag-ul central. Acesta se umflă între scaunele din față pentru a nu permite lovirea șoferului și pasagerului în cazul unui impact lateral.

Prețurile noii generații Honda Civic e:HEV în România le puteți descoperi accesând site-ul oficial hondatrading.ro.

Iar în clipurile video de mai jos puteți vedea impresiile noastre despre modelul compact al mărcii japoneze.

Citeste si...

Test Drive: Renault Talisman – Business și plăcere
Test Drive: Nissan Qashqai - Rezultatul unui calcul rațional

Lasa un comentariu:

Comentarii