Advertisement
TEST-DRIVE — iulie 5, 2017 at 1:46 pm

Test Drive: Porsche 718 Cayman S – Transplant de inimă

by

Transplant de inimă

Porsche 718 Cayman S ne demonstrează că noua sa inimă mecanică știe să ne crească pulsul în cel mai plăcut mod, chiar dacă are cu doi cilindri mai puțin.

Text: Alex Buțu    Foto: Dragoș Savu

Începusem o zi ca oricare alta și urma să conduc o mașină gri care trecuse printr-un transplant de inimă. Știu, știu, mașina în cauză e un Porsche 718 Cayman! Și nu oricare, ci versiunea cu S în coadă, care are 350 CP! Și până și griul e unul superb, cu un aer retro seducător. Deci sunt pregătit să primesc bobârnace de la voi pentru intro-ul mofturos. Vă asigur însă că prejudecata mea a fost demontată în 4,2 secunde, fix cât îi trebuie noului Cayman să țâșnească de la 0 la 100 km/h, având ajutorul transmisiei automate PDK și al pachetului Sport Chrono, de care dispunea și mașina de test. Totuși, mai țineți bobârnacele în teacă pentru doar câteva rânduri în plus și permiteți-mi o justificare de ordin tehnic.

Porsche Cayman a fost mereu lăudat pentru că, deși nu livrează performanțele gamei 911, te cucerește printr-o agilitate exemplară. Este o știință dobândită la înalta școală de sport a constructorului Porsche. BMW Z4, Audi TT și Mercedes-Benz SLK (mai nou SLC) au râvnit mereu la standardele de dinamism ale lui Cayman sau ale fratelui Boxster. Dar, vedeți, pe fondul normelor de poluare mai stringente și al trendurilor de downsizing și supraalimentare cu turbină, constructorul german a decis că modelele Cayman și Boxster trebuie să renunțe la motoarele aspirate cu 6 cilindri, de 2,7 litri (275 CP), respectiv 3,4 litri (325 CP). Au primit în schimb tot propulsoare boxer, însă turbo, cu 4 cilindri și capacitate mai mică.

medie F87A2851

Porsche 718 Cayman S este molipsitor prin comportamentul prompt și previzibil cu care răspunde la comenzile șoferului.

medie_SSD5736

Modelul testat costă 104.852 de euro, având opționale de 31.526 euro, un pic mai mult decât costă cea mai bine echipată și motorizată Mazda MX-5. Din această sumă, 6.787 de euro revenea scaunelor sport.

Rebotezat Porsche 718 Cayman, drept omagiu față de modelele cu 4 cilindri care dominau competițiile din anii ’50-’60, coupe-ul ne-a arătat de ce este în stare cu inima de 2,5 litri turbo. Viteza de intervenție a turbinei și rapiditatea cu care zburdă prin trepte transmisia automată PDK vin în ajutorul propulsorului, iar drept rezultat noul 718 Cayman S este cu 0,5 secunde mai iute decât predecesorul său de la 0 la 100 km/h. Motorul urcă în ture cu o poftă molipsitoare și face asta într-un mod guraliv, extrovertit. Însă tocmai așa descoperi o diferență esențială față de motoarele cu 6 cilindri. Tonul celor 4 cilindri are personalitate, dar nu poate fi comparat cu timbrul impresionant al fostelor motoare boxer aspirate. De fapt, cum motorul este amplasat practic în spatele scaunelor, la anumite turații ai senzația că ești urmărit îndeaproape de o motocicletă. O motocicletă sport cu voce mai groasă, într-adevăr! Dar o motocicletă. Ăsta ar fi singurul cusur al noului motor și nici nu-l realizezi dacă nu știi sunetul propulsorului cu 6 cilindri. Iar Porsche 718 Cayman S nu poate fi descris decât într-un singur fel și anume este o mașină care te transformă într-o enciclopedie a drumurilor virajate și a serpentinelor din țara ta. Fiindcă vei ajunge să le cauți pentru a te bucura de șasiul excelent.

Chiar și în modul Sport Plus, limitele aderenței sunt departe și controlul e suprem. Totul comunică cu simțurile tale. Porsche spune că a reglat răspunsul direcției pentru a fi „cu 10% mai direct“ și că a lățit roțile spate cu jumătate de inci. Precizia direcției, înclinările foarte limitate ale caroseriei, suplețea suspensiilor sport PASM care coboară garda la sol cu 20 mm și frânele preluate de la 911 Carrera converg într-o ecuație a sportivității care îți demonstrează că și o inimă mai mică pompează emoție într-un mod memorabil.

medie_SSD5578

Porsche 718 Cayman S este un etalon de agilitate în segmentul în care întâlnește rivali precum BMW Z4, Audi TT sau Mercedes-Benz SLC.

PORSCHE 718 CAYMAN S

PREȚ de listă cu TVA (euro): de la 72.464
PUTERE (CP/rpm): 350
CUPLU (Nm/rpm): 420
0-100 km/h (s): 4,2
VITEZĂ MAXIMĂ (km/h): 285
CONSUM MEDIU (l/100 km): 7,3
EMISII CO2 (g/km): 167

Citeste si...

Test Drive Mini Countryman: Băiatul de la țară
Test Drive: Hyundai i30 - Decizii raționale

Lasa un comentariu:

Comentarii