Advertisement
TEST-DRIVE — iulie 23, 2015 at 12:18 pm

Test Drive Ford Mondeo

by

Ford Mondeo2

Design, putere, confort, rafinament și siguranță. Cinci atribute pe care noul Ford Mondeo le-a înțeles perfect și pe care le oferă fără să-ți ceară nimic în schimb. Tot ce trebuie să faci este să-l conduci.

 

Trecerea timpului ne-a demonstrat că evoluția industriei auto merge acum pe repede‑nainte, iar unul dintre producătorii cei mai prolifici din acest punct de vedere este Ford. Totuși, ținând cont de faptul că Ford este primul producător auto din lume care a produs un model în serie, nu e de mirare că inovațiile lor sunt unele dintre cele mai apreciate din lumea auto.

Noul Ford Mondeo este doar unul dintre noile modele Ford care vin să ia cu asalt concurența din segmentul mediu, indiferent de clasa despre care vorbim. Noul Ford Mondeo pune din nou accent pe design și, cu linii cursive, detalii premium și un dinamism greu de găsit în clasa sedanurilor medii, se detașează din acest punct de vedere de concurenții săi germani sau asiatici. Este evident că alegerea unei mașini noi este subiectivă, iar designul este unul dintre criteriile principale de achiziție. În față, grila impunătoare, finisată cu un aspect metalic, premium, alături de blocurile optice față alungite spre pasajele roților, îi oferă noului Ford Mondeo un design greu de ignorat. Privit din lateral, silueta lui Ford Mondeo ne duce cu gândul spre o linie de coupe. Plafonul arcuit, ornamentele de aluminiu ale suprafeței vitrate și liniile mediene contribuie pentru un aspect solid, „musculos“ și dinamic. Blocurile optice din spate urmează forma alungită a celor din față, astfel că mașina oferă un pachet dinamic complet, foarte bine desenat, care poate atrage un public mai tânăr decât până acum, mai ales că nivelul de tehnologie implementat este surprinzător.

Modelul de test vine la pachet cu motorul diesel 2.0 TDCi, cuplat transmisiei Powershift. Cu 150 CP la 3.500 de rotații pe minut și un moment motor maxim de 350 Nm disponibil între 2.000 și 2.500 de rotații pe minut, dieselul 2.0 TDCi oferă, din punctul meu de vedere, cel mai bun raport între putere, consum și dinamică. Transmisia Powershift, cu șase rapoarte, face pereche bună cu acest motor. Prin urmare, sprintul 0-100 km/h în cazul acestui model durează 9,9 secunde, viteza maximă este de 213 km/h, în timp ce consumul mediu este de 4,8 l/100 km. În această versiune, noul Ford Mondeo oferă un comportament dinamic de top. Iar direcția, șasiul și sistemul de frânare completează acest pachet optim. Ford pare că a reușit să ofere unul dintre cele mai bune modele din clasă.

Desigur, există și o motorizare diesel mai puternică, de 180 CP, care duce performanța la un alt nivel. Pentru cei care preferă un ritm de condus mai domol, noul Ford Mondeo poate fi echipat și cu un motor diesel de 1,5 litri ce dezvoltă 120 CP. Această versiune de motorizare ar putea fi perfectă pentru o mașină de companie deoarece afișează un consum mediu de 4,2 l/100 km, iar emisiile de CO2 sunt de numai 114 g/km. O altă versiune extrem de interesantă este și cea pe benzină. Un motor 1.5 EcoBoost, cu 160 CP, ce poate fi cuplat fie la o transmisie manuală, la una automată cu șase rapoarte, promite un rafinament de excepție. Ford mai oferă și un motor 2.0 EcoBoost în două variante de putere: 203 sau 240 CP. Versiunea de top accelerează de la 0 la 100 km/h, în echiparea cu transmisia Powershift, în doar 7,9 secunde și are o viteză maximă de 240 km/h.

În interior, noul Ford Mondeo pare că revoluționează din nou segmentul mediu. Scaunele sunt extrem de confortabile, poziția la volan este ideală, iar nivelul de confort și rafinament atinge noi culmi. Pentru cei pasionați de tehnologie, noul Ford Mondeo oferă un ecran tactil de 8 inch prin intermediul căruia șoferul are controlul deplin asupra tuturor funcțiilor mașinilor. Totuși, pentru un plus de siguranță și de lejeritate în a accesa funcțiile mașinii în timpul conducerii, noul Ford Mondeo dispune de un ecran mai mic inclus în centrul indicatoarelor de bord, iar principalele funcții ale mașinii pot fi controlate prin intermediul comenzilor de pe volan. Printre dotările ce pot echipa noul Ford Mondeo se numără farurile autoadaptive cu tehnologie LED sau sistem automat pentru parcarea laterală și gararea perpendiculară.

În clasa în care concurează noul Ford Mondeo, siguranța este extrem de importantă, iar Mondeo este echipat cu tot ce ți-ar putea trece prin cap. Cea mai importantă inovație este ilustrată de centurile de siguranță spate cu airbag încorporat. Aceste centuri și‑au făcut debutul în Europa odată cu noul Ford Mondeo.

Dacă analizezi tot ce oferă noul Ford Mondeo și tragi linie, e greu să-i reziști. Pur și simplu, complexitatea pachetului pe care noul Ford Mondeo îl oferă este imbatabilă și există o versiune de echipare sau de motorizare care să fie perfectă pentru tine •

 

Date tehnice Ford Mondeo 2.0 TDCi, 150 CP, Powershift:
Preț de listă (cu TVA): de la 25.800 euro
Putere (CP/rpm): 150/3.500
Cuplu (Nm/rpm): 350/2.000
0-100 km/h (s): 9,9
Viteză maximă (km/h): 213
Consum mediu (l/100 km): 4,8
Emisii CO2 (g/km): 125

 

Highlights:

Din punct de vedere dinamic, Ford a reușit, printr-un nou șasiu și motorizări de top, să construiască cel mai echilibrat model din segmentul sedanurilor medii.

Designul este punctul forte al noului Mondeo, iar pachetul este complet de tehnologie pe măsură.

Citeste si...

Viraje și castele
Eveniment Alfa Romeo: Shot-ul de espresso

Lasa un comentariu:

Comentarii