Advertisement
TEST-DRIVE — iulie 7, 2016 at 12:14 pm

Bogdan Nicolai și Jeep Renegade Trailhawk: Cercetașul

by

Cercetașul

Jeep Renegade Trailhawk ne invită să savurăm viața, să urmăm sloganul „Fă ceva neașteptat“, oferindu-ne totodată și argumentele forte în acest sens. Este un principiu care a rezonat cu Bogdan Nicolai, scenarist pentru emisiunea „Vocea României“, a cărui pasiune pentru munte s-a format de mic, când a făcut parte din Cercetașii României.

Jeep Renegade este dovada că spiritul legendarei mărci americane poate îmbrăca un format cu veleități urbane, moderne, dar care este oricând gata să exploreze natura, necunoscutul. Este o abordare în ton cu Bogdan Nicolai, scenarist pentru „Vocea României“, prezentator al emisiunii „Life Couch“ la AListMagazine, scenarist și prezentator pentru „Destul TV“ și MC pentru evenimente corporate. Cariera sa l-a purtat prin multe experiențe și posturi, fiind director de programe și producție la MTV România, prezentator și producător pentru emisiunile matinale ProFM. A evoluat constant, fiindcă, după cum ne-a spus, se plictisește ușor, nu de oameni, ci de a face același lucru. Crede cu tărie că frumusețea vieții este felul în care te surprinde. „Nici nu văd altfel frumusețea vieții, decât fiind surprinzătoare. Nu știu dacă ar putea fi ceva mai rău decât să-mi spună cineva absolut tot ce mi se va întâmpla până la sfârșitul vieții.“ E un spirit de aventură, o poftă de a descoperi pe care și le-a dezvoltat de mic, de când a făcut parte din Cercetașii României. În plus, fiind născut și crescut în Sinaia, este atașat de tot ce înseamnă munte, făcând schi și mountain bike la nivel profesionist și fiind salvamontist voluntar.

Această conexiune cu muntele și abilitatea de a explora și a cuceri muntele și necunoscutul în general definește marca Jeep. Iar modelul Renegade reinterpretează într-un mod modern toate valorile mărcii, care s-au născut în 1941 odată cu legendarul Willys MB, vehiculul 4×4 care a servit armatei americane în al Doilea Război Mondial. Renegade prezintă unei noi generații spiritul lui Willys MB, fapt evident și la nivel estetic. Micul SUV Jeep atrage priviri admirative pe șosea datorită designului. Formele pătrățoase inconfundabile și clasica grilă cu decupaje verticale încadrate cu faruri rotunde sunt restilizate modern. Dar înrudirea nu este doar estetică.

Renegade face cinste reputației Jeep și este înzestrat cu sisteme inteligente care îl fac surprinzător de abil în teren greu. În funcție de nivelul de echipare și de motorizarea aleasă, modelele Renegade pot fi dotate cu sistemul de tracțiune integrală Active Drive, care comută între modurile de tracțiune 4×2 sau 4×4 în funcție de condițiile de rulare, și Active Drive Low, care adaugă și beneficiul unui reductor. Sistemul Active Drive Low este disponibil cu motoare diesel de 2 litri și cutie de viteze automată cu 9 trepte, pentru echipările Limited și Trailhawk, aceasta din urmă fiind vârful de gamă testat de noi. Totodată, ambele versiuni Active Drive includ sistemul de control al tracțiunii Selec-Terrain, care oferă șoferului posibilitatea de a alege prin simpla rotire a unui buton un mod de funcționare adecvat suprafeței de rulare. Active Drive oferă modurile Auto, Snow (zăpadă), Sand (nisip), și Mud (noroi), iar Active Drive Low adaugă un al cincilea, denumit Rock (piatră). Nu lipsește sistemul Hill-Descent Control, care păstrează o viteză redusă la coborârea unei pante, frânând automat fiecare roată. Renegade Trailhawk se distinge și prin garda la sol de 210 mm, precum și prin unghiurile de atac și degajare permisive, de 30,5 grade, respectiv 34,3 grade. Pachetul de scuturi pentru transmisie, cutie de transfer, rezervor de combustibil și suspensii față, inelul de remorcare și jantele din aliaj de 17 inch echipate cu pneuri cu profil off-road întregesc echiparea specială a versiunii Trailhawk.

_SSD6222

Versatilitatea lui Jeep Renegade Trailhawk  pe șosea sau în afara ei și stilul său unic îl fac  o alegere rațională, dar și de suflet.

_SSD6312

Sistemul de infotainment Uconnect este oferit cu ecrane tactile de 5 sau 6,5 inch și include bluetooth și comenzi vocale.

Toate acestea fac din Jeep Renegade o mașină ideală pentru a descoperi locații pitorești în natură, sau, cum se spune mai nou, te poartă în locuri unde obții „selfie-uri“ de invidiat. Jeep Renegade se strecoară ușor și prin traficul urban, datorită dimensiunilor sale compacte, ce pot fi completate și cu dotări opționale precum camera video pentru marșarier. Este o calitate apreciată de Bogdan Nicolai. „Am un Jeep Grand Cherokee din 2011 pe care inițial l-am adus în București. Dar mi se părea că este prea mare, că ocup două locuri de parcare. Așa că l-am dus la Sinaia și îl țin acolo. Modul meu de relaxare preferat este să mă retrag la casa din Sinaia. Cu Grand Cherokee mă plimb acolo, mă urc pe munte. Jeep Renegade este un compromis mai bun. E mai ușor de parcat și seamănă cu mine pentru că mi se pare o mașină veselă.“ Latura veselă nu are legătură doar cu culoarea portocalie a modelului Jeep Renegade Trailhawk pe care l-am testat, ci și cu resursele consistente ale motorizării 2.0 M-Jet de 170 CP. Renegade este primul model din segmentul său echipat cu o cutie de viteze automată cu 9 trepte, iar avantajele acesteia se simt și prin consumul mediu declarat de 5,9 l/100 km.

Jeep Renegade se dovedește și un partener de drum foarte bine pregătit și pentru traseele lungi pe șosea. Direcția este asistată electric și combate supravirarea sau subvirarea cauzată de suprafețe de rulare cu aderență scăzută prin sistemul Driving Steering Torque (DST). Suspensiile oferă un confort bun, iar lista de sisteme de asistență a condusului este lăudabilă. Renegade poate fi dotat cu cruise control adaptiv, sistem de avertizare pentru o potențială coliziune frontală, precum și cu sistemul LaneSense care corectează automat direcția, păstrând mașina între marcajele benzii. Am apreciat foarte mult acest sistem, mai ales pe autostradă, deoarece intervenția sa este promptă dar cursivă și lasă șoferul să controleze relaxat traiectoria. De altfel, toată filosofia lui Jeep Renegade se poate rezuma la faptul că îți permite să urmezi relaxat orice traseu dorești. Și te vei opri doar acolo unde au emoții și cei mai dârzi off-roaderi motorizați.

_SSD6082

Jeep Renegade ne invită să facem ceva neașteptat pentru a ne bucura de viață. Bogdan Nicolai subscrie: „Nici nu văd altfel frumusețea vieții, decât fiind surprinzătoare. Nu știu dacă ar putea fi ceva mai rău decât să-mi spună cineva absolut tot ce mi se va întâmpla până la sfârșitul vieții.”

 

Date tehnice Jeep Renegade Trailhawk 2.0 M-JET 170:

Preț de listă (cu TVA): de la 31.361 euro

Putere (CP):  170/3.750 

Cuplu (Nm): 350/1.750 

0-100 km/h (s): 8,9

Viteză maximă (km/h): 201

Consum mediu (l/100 km): 5,9

Emisii CO2 (g/km): 155

Citeste si...

Test Drive Volvo XC60 – pledoarie pentru siguranță
Test Drive Seat Leon X-Perience - Alegeri Rationale

Lasa un comentariu:

Comentarii