Advertisement
STIRI — ianuarie 9, 2018 at 2:54 pm

VIDEO: Un român dezvoltă sistemul prin care mașinile Nissan citesc gândurile șoferilor

by

Nissan prezintă la CES 2018 o cască pentru citit gândurile șoferului, al cărei rol este de a îmbunătății răspunsul mașinii și interacțiunea cu aceasta, atât în timpul condusului manual, cât și al aceluia autonom.

Nissan Brain-to-Vehicle technology

De mic nu am fost un fan al purtatului de fes, pălărie sau chiar și șapcă. Nu am nimic împotriva lor, doar că mă simt mai confortabil fără. Așa că doar iarna, de grija răcelii, accept acest accesoriu. Dar să port și la volan un fel de căciuliță care-mi citește gândurile ca să mă facă, vezi tu, șofer mai bun? Recunosc că am primit cu scepticism știrea că Nissan lucrează la un fel de cască/căciulă de citire a gândurilor șoferului, pentru a asista șofatul și a permite sistemelor de condus autonom ale autoturismului să învețe de la șofer. Având în vedere că încă mai există oameni care nu poartă centură de siguranță, oare cât de realistă este propunerea purtării unei asemenea căciuli.
Concret, sistemul Brain-to-Vehicle (B2V) este un mod de a culege informații detaliate despre comportamentul oamenilor la volan și va ajuta la dezvoltarea sistemelor de condus autonom și la îmbunătățirea experienței trăite de pasageri în timp ce mașina merge singură. Însă Nissan spune că sistemul de citire a gândurilor îmbunătățește și experiența condusului manual, de către om.
Această “cască” aparent înzestrată cu puteri paranormale percepe undele emise de creierul șoferului și astfel realizează când acesta urmează să vireze, să frâneze, să accelereze. Sunt citite intențiile șoferului. Anticipând comenzile acestuia, sistemele de asistare a condusului se pregătesc să-și adapteze intervenția. Nissan spune că, de exemplu, la schimbarea direcției sau la frânare, sistemele acționează cu 0,2, până la 0,5 secunde mai repede decât șoferul. Constructorul japonez mai subliniază și faptul că intervențiile sistemelor de asistare a șofatului sunt imperceptibile pentru cel de la volan.
Totodată, B2V sesizează și când șoferul simte disconfort și adaptează ca urmare stilul de condus al mașinii când aceasta rulează în modul autonom, sau schimbă ambianța din habitaclu.
Interesant pentru noi românii este și faptul că un conațional al nostru, Dr. Lucian Gheorghe, este cercetător senior în echipa dedicată proiectului Brain-to-Vehicle (B2V) desfășurat de Nissan. În clipul de mai jos, Lucian ne explică funcționarea și aplicațiile sistemului B2V.

Citeste si...

Volkswagen Atlas – Un SUV mare, pe placul clienților din SUA, Rusia și Orientul Mijlociu
Grupul PSA cumpără Opel și Vauxhall pentru 2,2 miliarde de euro

Lasa un comentariu:

Comentarii