Advertisement
STIRI — iulie 5, 2018 at 3:15 pm

VIDEO: Suspensiile noului Ford Focus reduc șocul resimțit de roți la trecerea prin gropi

by

Ford anunța chiar de acum doi ani sistemul care detectează gropile, protejând suspensiile și roțile mașinii de șocul denivelărilor din carosabil. Acum, acest sistem este propus pentru noua generație a hatchback-ului Ford Focus.

2018_FORD_FOCUS_POTHOLE_16c

Tehnologia constă în senzori care percep când roata cade în groapa peste care trece. Iar informațiile captate de roțile față pun în gardă și roțile posterioare, pentru ca ele să reacționeze din timp. Concret, Ford explică astfel intervenția sistemului: „Sistemul simte când o roată cade într-o groapă și ajustează cursa suspensiei, astfel încât roata să nu intre în întregime în ea. Deoarece anvelopa și roata nu coboară până la capăt, ele nu lovesc partea opusă a gropii atât de tare. Suspensia spate poate reacționa chiar mai repede cu ajutorul unui semnal venit dinspre roata din față, înainte de a ajunge în dreptul gropii. Toate acestea se întâmplă într-o fracțiune de secundă. Sistemul complet nou de detectare a gropilor de pe Focus reprezintă o caracteristică a tehnologiei opționale de control al amortizării, care la fiecare 2 milisecunde monitorizează suspensia, caroseria, direcția și datele de frânare, ajustând răspunsul suspensiei pentru a asigura calitatea ținutei de drum.”
Ford exemplifică modul de funcționare al acestor suspensii cu amortizare controlată în mod continuu (Continously Controlled Damping) într-un clip video:

Constructorul va continua dezvoltarea acestei tehnologii la centrul său de testare din Belgia, unde a creat un drum accidentat special. Sarcinile și tensiunile suportate de suspensii și reacțiile acestora la șocuri sunt măsurate inclusiv cu chipamente similare celor utilizate de seismologi pentru a studia cutremurele.
Odată cu prezentarea acestei tehnologii, Ford a listat și câteva informații interesante despre problema cauzată de numărul mare de gropi întâlnite în Europa:
“Șoferii din multe regiuni ale Europei se confruntă cu o criză a gropilor care s-a agravat anul acesta din cauza Bestiei din Est, o masă de aer arctic care a produs condiții de formare a gheții ce au contribuit la degradarea asfaltului. În Anglia și Țara Galilor s-a fost reparată anul trecut, în medie, o groapă la fiecare 21 de secunde.* În Roma s-a promis repararea a 50.000 de gropi într-o lună, iar procurorii au deschis un caz în instanță pe tema stării precare a drumurilor.** În Köln, Germania, au fost raportate peste 6000 de gropi după iarna deosebit de rece din acest an.***”
*http://www.asphaltuk.org/wp-content/uploads/alarm-survey-2018-FINAL.pdf
**https://www.thelocal.it/20180309/rome-prosecutors-to-investigate-potholes-in-the-capital
***http://www.radiokoeln.de/koeln/rk/1498691/news/koeln

Citeste si...

VIDEO: Noul Land Rover Discovery a sosit în România
Seat Ateca FR dă prioritate sportului

Lasa un comentariu:

Comentarii