Advertisement
STIRI — martie 12, 2018 at 2:31 pm

VIDEO: ŠKODA VISION X – Un crossover urban inteligent și atractiv

by

Conceptul ŠKODA VISION X prezentat la Salonul Auto de la Geneva prefigurează un crossover urban care va completa gama de modele SUV a mărcii cehești.

00013_VISION_X

ŠKODA VISION X transpune limbajul estetic regăsit la modelele KODIAQ și KAROQ într-un format care oferă versatilitate dar este potrivit aglomerației din traficul urban. VISION X măsoară 4.255 mm lungime, 1.807 mm lățime și 1.537 mm înălțime. Are ampatament de 2.645 mm și un portbagaj cu volum de 380 de litri.

Însă nu doar formatul său este inedit pentru ŠKODA, ci și sistemul de propulsie. Astfel, ŠKODA VISION X est primul autovehicul hibrid din istoria ŠKODA, cu un motor cu ardere internă, care poate folosi atât CNG (gaz natural comprimat), cât şi benzină, și este completat de propulsie electrică.

Această propulsie permite crossover-ului să folosească tracțiune integrală, sau doar pe puntea din față sau din spate, după cum impun condițiile de rulare. Împreună, motoarele mașinii pot livra către puntea spate un cuplu impresionant, de până la 1.000 Nm. Iar autonomia poate ajunge la 650 km, mulțumită rezervorului adițional de benzină. Demarajul 0-100 km/h este executat în 9,3 secunde, iar viteza maximă este de 200 km/h. Așadar, propulsia hibridă configurată de ŠKODA oferă atât un echilibru între eficiență sporită și performanțe. Mai mult de atât, VISION X poate rula și în regim pur electric.

Iată cum detaliază ŠKODA sistemul de propulsie utilizat de VISION X:

“Motorul cu ardere internă G-TEC de 1,5 litri, cu patru cilindri şi supraalimentare cu turbină a fost special dezvoltat pentru a putea fi utilizat şi cu CNG (gaz natural comprimat). CNG poate proveni din extragerile obişnuite, sau poate fi biogaz sau gaz produs sintetic din surse regenerabile, cu ajutorul energiei „verzi”. Autovehiculele CNG care funcţionează cu gaz natural obişnuit emit cu circa 18 % până la 25 % mai puţin CO₂ decât modelele cu benzină, la o putere comparabilă. Emisiile de oxizi de azot, particulele şi alte emisii sunt, de asemenea, mult mai reduse decât la motoarele pe benzină sau diesel. Adăugând biogaz, emisiile de CO₂ pot fi chiar şi mai mult reduse. Când funcţionează 100% cu biogaz sau cu gazul sintetic din surse regenerabile, vehiculele pe CNG sunt considerate neutre din punctul de vedere al emisiilor de CO₂.

Unitatea de propulsie pe gaz generează o putere maximă de 96 kW (130 CP) şi un cuplu maxim de 200 Nm. Un rezervor de CNG se află sub scaunele din spate, iar cel de-al doilea după puntea din spate. Motorul CNG antrenează puntea faţă, iar puntea spate este antrenată de un motor electric. Sistemul de propulsie electrică poate fi activat în funcţie de necesar, pentru a spori puterea la demaraj (efect boost) sau pentru a optimiza tracţiunea pe suprafeţele alunecoase sau în off-road. Capacitatea bateriei motorului electric este suficient de mare pentru a putea propulsa pur electric maşina pe o distanţă de până la 2 kilometri. Astfel, de exemplu, ŠKODA VISION X poate fi condusă în zonele rezidențiale, în zonele urbane pentru care sunt impuse valori reduse de emisii sau chiar în zonele rurale, folosind doar puterea motorului electric. Astfel, deplasarea este extrem de silenţioasă şi emisiile inexistente. ŠKODA VISION X este primul autovehicul ŠKODA cu tracţiune integrală care nu are arbore cardanic.

Sistemul de propulsie CNG este susţinut de două motoare electrice: motorul electric care are rol de demaror şi de alternator şi este asociat motorului cu ardere internă, plus motorul electric separat, pentru puntea spate. Combinate, motorul cu ardere internă şi al doilea motor electric asigură tracţiune integrală continuă. Al doilea motor îşi ia energia din bateria litiu-ion de 48 de volţi. Datorită funcţiei de recuperare a energiei de frânare, bateria litiu-ion se încarcă în timp ce maşina se deplasează: la frânare şi la rularea liberă, ŠKODA VISION X converteşte energia cinetică în energie electrică şi foloseşte apoi această energie pentru deplasare. Specific motoarelor electrice, cuplul de 70 Nm este disponibil instantaneu, ceea ce face ca automobilul să răspundă mult mai direct şi să se comporte mai agil la demarare, precum şi atunci când sunt necesare scurte impulsuri de cuplu puternic. Avantajele bateriilor reîncărcabile includ mai ales masa redusă, amperajul mai mare şi preţul redus.”

Nu doar sistemul de propulsie este inteligent și versatil în cazul conceptului VISION X, ci și aplicațiile sistemului infotainment care îndrumă şoferul spre locurile de parcare libere, oferă maşina spre închiriere când proprietarul nu are nevoie de ea, oferă ocazii de car-sharing, sau se asigură că, dacă părinţii nu reușesc să ajungă la timp, copiii vor fi luaţi de la grădiniţă. Toate acestea sunt posibile datorită serviciilor digitale precum Smart Parking, HoppyGo, TwoGo şi CareDriver, care au fost dezvoltate în ŠKODA AUTO DigiLab, un think-tank care consolidează capacitatea de inovaţie a producătorului auto ceh în domeniul digitalizării.

Conectivitatea extinsă dintre automobil și smartphone-ul utilizatorului permite, de exemplu, ca adresele şi informaţiile introduse în agendă şi salvate pe telefon, să fie folosite pentru pentru a determina următoarea destinaţie a călătoriei şi pentru a oferi şoferului diferite sugestii pentru rută.

În buna tradiție ŠKODA, VISION X este echipat și cu soluții SIMPLY CLEVER, dintre acestea dinstingându-se faptul că în portbagaj există un sistem de ancorare pentru două skateboarduri electrice. Pe lângă acestea, există și două căşti de protecţie şi o dronă cu cameră video, pe care skateboarder-ul o poate utiliza pentru a înregistra drumul parcurs cu skateboard-ul. Iar în spătarele scaunelor din faţă sunt integrate protecţii detaşabile pentru gâtul şi spatele skateboarder-ilor.

Prin toate aceste soluții pentru propulsie, conectivitate și versatilitate, ŠKODA VISION X propune într-adevăr un concept de mobilitate modern pentru segmentul crossover-elor urbane și crește așteptările pentru versiunea care va fi produsă în serie.

Citeste si...

Azi se împlinesc 130 de ani de la nașterea automobilului
Fascinanta și tragica poveste a unui record de viteză

Lasa un comentariu:

Comentarii