Advertisement
STIRI — aprilie 26, 2017 at 1:12 pm

VIDEO: SKODA VISION E – Electrificare inteligentă

by

SKODA VISION E ne dezvăluie standardul tehnologic foarte avansat la care vor ajunge modelele mărcii într-un interval de timp apropiat.

VE_001

Gama SKODA va include până în 2025 nu mai puțin de cinci modele electrice, pe lângă modele plug-in hybrid. Constructorul ceh preconizează că la acel moment una din patru patru mașini noi pe care le va comercializa va fi un model plug-in hybrid sau 100% electric. Drumul mărcii SKODA spre electrificare va începe cu un model hibrid anunțat pentru 2019. Iar conceptul SKODA VISION E ne oferă un preambul legat de nivelul tehnologic la care se va ajunge peste doar câțiva ani. Conceptul prefigurează atât lansarea unui model în format SUV coupe, cât și specificațiile tehnice ale sistemului de propulsie pur electrică.

SKODA VISION E este un concept construit pe platforma MEB dezvoltată de grupul Volkswagen.
Propulsia electrică este formată din două motoare electrice, care asigură tracțiune integrală și o putere totală de 225 kW. Autonomia maximă a sistemului este de până la 500 km, fiind ajutată și de sistemul de regenerare a forței de frânare. Bateria litiu-ion a mașinii poate fi încărcată și prin inducție. Modul de alimentare rapidă cu electricitate asigură o încărcare de 80% a bateriei în doar 30 de minute.

SUV-ul electric este dotat și cu tehnologii care permit nivelul 3 de condus autonom. Mai exact, mașina se poate conduce singură în traficul urban aglomerat și poate parcurge autostrada autonom datorită pilotului automat, având abilitatea nu doar de a se menține între marcajele benzii de rulare, ci și de a face manevre de evitare a obstacolelor și de a executa depășirea altor vehicule. De asemenea, tehnologiile care echipează conceptul SKODA VISION E permit automobilului să găsească singur loc de parcare și să se parcheze autonom.

Funcțiile de asistare a șoferului se regăsesc și în modalitățile de interacțiune cu sistemul infotainment. O cameră video permite folosirea unor gesturi predefinite pentru controlarea sistemului auudio sau a apelurilor telefonice. Tot o cameră din habitaclu monitorizează și ochii șoferului și afișează informațiile utile la timp și cât mai ergonomic, pe ecranul potrivit de pe planșa de bord, în funcție de mișcările privirii. Aceeași cameră analizează și cât de atent este șoferul, indicându-i acestuia să facă o pauză. Totodată, există și un sistem de monitorizare a pulsului șoferului. Acesta este foarte util în cazul în care cel de la volan suferă un atac de cord. În acest scenariu, mașina știe să se ghideze singură pe marginea drumului și să oprească. Dacă este depistat un atac de cord sistemul apelează serviciile de urgență.

Nu în cele din urmă, SKODA VISION E oferă conexiune Wi-Fi la internet pentru toți pasagerii și permite conectarea cu calculatorul utilizatorului, pentru transmiterea de destinații către sistemul de navigație.

Citeste si...

Un SUV Ferrari? “Va trebui să mă împușcați înainte de asta”, spune președintele mărcii
VIDEO: Jaguar D-type, reîncarnat în 25 de exemplare

Lasa un comentariu:

Comentarii