Advertisement
STIRI — decembrie 19, 2017 at 3:42 pm

VIDEO: Renault SYMBIOZ – Ia-ți mintea de la șosea și îndreaptă-te spre viitor!

by

Mobilitatea viitorului înseamnă condus autonom, propulsii electrice și o simbioză completă între automobil, telefon și casă. Toate acestea sunt demonstrate acum de Renault SYMBIOZ și prefigurează realitatea pe care o vom trăi peste doar câțiva ani.


Renault ne propune un scenariu pentru ce va însemna mobilitatea personală după 2030: “Imaginează-ți că pleci într-o călătorie spre serviciu sau de plăcere, fiind pasager într-un glonț care accelerează la fel de repede ca o mașină sport, dar în liniște, permițându-ți să îți iei mintea de la șosea. Ești înconjurat de sunet la calitate de concert și ecrane la standard de cinema. Ajungi la destinație relaxat. Ești la curent cu toate informațiile și ai avut timp și de entertainment.” Renault consideră că acesta este viitorul. Iar prin demo car-ul SYMBIOZ ne demonstrează care va fi experiența conducerii unei mașini cu tehnologii care permit nivelul 4 de condus autonom (din maximul de 5 definite de organizația SAE International). Acest standard de autonomie înseamnă că șoferul poate deveni simplu pasager. Mașina are sisteme cu care se conduce singură, permițându-i șoferului nu doar să cedeze comanda volanului, dar și să îți ia mintea de la șosea. Mașina știe să ajungă singură la o destinație, să păstreze singură distanțe față de celelalte automobile, să facă depășiri, să se descurce singură în ambuteiaje și să schimbe nu doar benzi ci și șosele, neavând nevoie de intervenția șoferului pentru a se manevra în viraje sau să iasă de pe autostradă pentru a se încadra pe altă arteră de drum. Aceste funcții sunt posibile pe autostrăzi sau pe șosele cu câte 2 benzi pe sens, care au bariere sau ziduri separatoare. Renault subliniază că atunci când SYMBIOZ nu poate să se descurce singur când întâmpină un incident neprevăzut care îi apare în cale, știe totuși să se retragă într-o poziție sigură.
De asemenea, Renault SYMBIOZ este mereu conectat la infrastructură, în rețeaua Sanef (membru al grupului Albertis, cel mai mare operator de autostrăzi din lume). Pe lângă faptul că mașina primește din timp informații și avertizări despre accidente, șosele în lucru, schimbări meteo sau ambuteiaje pe care le va întâlni în drumul său, ea știe să treacă singură prin porțile de taxare de pe autostrăzi.

2017 - Démonstrateur SYMBIOZ

Renault intenționează să comercializeze din 2022 primele sale modele de serie capabile să ofere nivelul 4 al funcțiilor de condus autonom. Desigur, aceste termene pot suferi schimbări în funcție de cum evoluează implementarea legislației în domeniu în fiecare țară. Dar prototipul SYMBIOZ este deja testat pe drumuri publice în Franța, având la bord un inginer gata să preia controlul. Acesta este rabatul momentan, având în vedere că legea franceză nu permite încă nivelul 4 de condus autonom pe drumuri publice.
Constructorul francez va lansa în 2019 primele sale modele cu nivelul 2 de autonomie, sistemele care vor permite aceste funcții fiind introduse treptat în gamă, sub numele Renault EASY DRIVE.
Renault SYMBIOZ este echipat cu 34 de senzori externi diverși. Are Lidar în faruri și spoilerul spate, radare, senzori cu ultrasunete și camere video. Cu ajutorul acestei rețele de senzori, mașina are practic o atenție distributivă foarte dezvoltată. Drept urmare șoferul îi poate ceda comanda.
Sunt oferite 3 moduri de rulare, care se activează prin apăsarea logo-ului Renault din centrul volanului. Modul Gold este pentru rulare autonomă. În acest caz, volanul și planșa de bord se retrag cu 12 cm, mărind spațiul în habitaclu. În acest mod Gold, se pot selecta configurații precum Relax, în care scaunul șoferului se rabatează ca un șezlog, sau Lounge, când scaunele șoferului și pasagerului din dreapta sa se rotesc cu 10 grade spre interior.
În modul de condus autonom, pasagerii și șoferul se pot bucura de o experiență imersivă în realitatea virtuală. Ubisoft a creat pentru Renault SYMBIOZ seturi de ochelari cu căști, care transpun pasagerii în realități virtuale, cât timp mașina se conduce singură. Sistemul lui Ubisoft ține cont de direcția de deplasare a lui SYMBIOZ, de viteză și alți parametri, pentru a face corelarea cu imaginile din realitatea virtuală. Astfel se evită producerea efectului de rău de mașină.

2017 - Démonstrateur SYMBIOZ
În funcție de modul de rulare selectat, muzica, luminile ambientale și parfumurile emanate în habitaclu completează experiența deplasării cu SYMBIOZ.
În modul de rulare Blue, interacțiunea cu mașina este cea clasică, în care șoferul deține controlul. Iar Renault nu a uitat nici de plăcerea de a conduce. Pentru o experiență cât mai incitantă, șoferul poate alege modul de rulare Ambre. Acesta accentuează abilitățile dinamice ale mașinii și arată că SYMBIOZ nu este doar un mijloc de transport. Răspunsul motorului, direcției și setările șasiului sunt mai dinamice. De altfel, Renault SYMBIOZ beneficiază de faptul că virează din toate cele patru roți, că are un centru de greutate coborât și o distribuire cât mai avantajoasă a maselor, datorită plasării pachetului de baterii. SYMBIOZ are și un eleron ce se ridică automat la viteze de peste 70 km/h, pentru o apăsare aerodinamică mai bună.

Renault SYMBIOZ etalează și un nou sistem de propulsie electrică cu performanțe și eficiență înalte. Prototipul are două motoare electrice, montate câte unul la cele două roți din spate. Livrează un maxim de 500 kW și 660 Nm și permit un demaraj 0-100 km/h în 6 secunde. Demo car-ul aflat în teste are un pachet de baterii de 72 kWh, dar platforma sa permite și baterii de 100 kWh. La stațiile de încărcare rapidă de până la 150 kW, bateriile se încarcă până la 80% din capacitatea lor, în mai puțin de 30 de minute. Renault creditează pachetul de baterii cu o autonomie de până la 500 km în condiții reale. Această evoluție a propulsiei electrice se înscrie în planul grupului Renault de a lansa până în 2022 nu mai puțin de 8 modele cu propulsie pur electrică și 12 modele cu propulsii care au o formă de electrificare.

Nu în cele din urmă, nivelul de conectivitate oferit de Renault SYMBIOZ dezvăluie cum automobilul, pasagerii și domiciliul acestora vor fi interconectate. SYMBIOZ își recunoaște fiecare pasager conectându-se cu smartphone-ul lor odată ce urcă în habitaclu. Îi recunoaște indiferent de scaunul pe care-l ocupă și preia prin intermediul smartphone-ului reglajele personalizate pentru scaune, climatizare, muzică. Smartphone-ul șoferului se sincronizează cu SYMBIOZ, permițând acces la calendarul personal, la informații despre itinerarii sau atracții turistice din acea zonă.
Mașina este sincronizată complet cu smartphone-ul, dar și cu casa șoferului. Agenda personală a șoferului este actualizată prin smartphone, tabletă sau calculatorul acestuia și este afișată pe ecranul televizorului de acasă. Toate informațiile din agendă sunt comunicate și lui SYMBIOZ. Cu 15 minute înainte de a pleca de acasă cu mașina, informații despre itinerariu sunt afișate pe TV și tabletă. Sunt informații precum destinația, rezervări la hotel sau chiar și postări pe Facebook. Cu 5 minute înainte de plecare, sunt afișate informații despre automobil și deplasare, precum nivelul de încărcare al bateriilor, starea vremii, condițiile de trafic. Când vine momentul plecării de acasă, șoferul cheamă mașina pentru a-l prelua, folosind ceasul inteligent conectat și el la smartphone. Mașina vine singură din garaj, până la punctul de preluare a șoferului și pasagerilor.
Odată plecați, pasagerii pot vedea pe ecranele din bord ce se întâmplă acasă. Sunt afișate imaginile camerelor video din domiciliu. Pasagerii pot inclusiv să activeze încălzirea casei și pot accesa și aparatura din casă, cum ar fi frigiderul.


Citeste si...

BMW i3 devine prima mașină electrică utilizată de Poliția Română
VIDEO: Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid – Putere hibridă pentru performanțe de supercar

Lasa un comentariu:

Comentarii