Advertisement
RETRO, STIRI — octombrie 20, 2016 at 3:07 pm

VIDEO: Reconstruirea legendelor este noua afacere retro

by

Jaguar a demonstrat că reconstruirea mașinilor clasice după specificații originale ar putea fi o afacere profitabilă pentru constructorii auto și pare că a demarat o adevărată modă.

original-xkss-1

Retro se vinde mai bine ca niciodată. Mașinile de colecție foarte rare sunt considerate la fel de valoroase precum investițiile în operele de artă. Iar prețul lor a urcat la cote pe măsură. De exemplu, anul acesta la Monterey Car Week s-a stabilit recordul pentru cele mai scumpe mașini americane și britanice licitate vreodată. Este vorba despre primul model Shelby Cobra (CSX 2000), produs în 1962, care s-a vândut cu 13,75 milioane de dolari, și de un Jaguar D-Type (XKD501) care a câștigat Cursa de 24 de ore de la Le Mans în 1956 și a fost tranzacționat cu 21,78 milioane de dolari. Recordul pentru cea mai scumpă mașină licitată este stabilit de un Ferrari 250 GTO din 1962, care a fost tranzacționat în 2014 cu 38,11 milioane de dolari. Însă problema cu aceste mașini de colecție este că își arată vârsta oricât de bine ar fi recondiționate. Unele participă la curse dedicate legendelor, dar nu pot fi exploatate la adevăratul lor potențial.
Desigur, există soluția denumită „restomod“. Aceasta se referă la atelierele care nu doar recondiționează mașinile vechi, ci le modernizează cu componente care le dau performanțele unor supercar-uri moderne. Exemple sunt modelele Porsche 911 făcute de Singer, care pot avea un preț și de peste jumătate de milion de dolari. Apoi există alternativa interpretărilor moderne, precum cele oferite de compania Eagle, care nu doar recondiționează modele Jaguar E-Type dar a construit propriile modele moderne care imită cu mici diferențe designul faimosului sportiv britanic. Eagle E-Type, Speedster sau Low Drag GT sunt mașini superbe, care oferă un condus exaltant contra unor prețuri ce sar de 600.000 de lire sterline. Dar tot nu e ca și cum conduci originalul. Aici intervine propunerea genială a grupului Jaguar Land Rover, care a decis să construiască șase modele Lightweight E-Type din 1963 și 9 exemplare XKSS 1957. Sunt mașini noi, construite manual și respectând întocmai specificațiile modelelor originale. Inclusiv metodele de construcție sunt cele ale vremurilor de atunci, adică nu s-au folosit suduri sau tehnologii de asamblare actuale. Cu alte cuvinte, simți mașina ca și cum te-ai fi întors în timp și ai fi condus-o așa cum era ea când a ieșit din fabrică acum aproape jumătate de secol.

Atât Lightweight E-Type, cât și XKSS s-au vândut ca pâinea caldă, deși costă fiecare peste un milion de lire sterline. Presa britanică deja spune că Jaguar a înregistrat drepturile pentru numele XJ13, ceea ce alimentează speculațiile și speranțele că Jaguar va produce din nou supercar-ul cu motor V12 din 1966, care trebuia să participe la Le Mans. Jaguar a produs atunci un singur exemplar, deși trebuia să construiască 25 pentru omologare. Nici un alt constructor nu s-a încumetat până acum să reconstruiască legende ale trecutului. Dar poate că succesul lui Jaguar va insufla curaj și altora.
O dovadă că monetizarea reîncarnărilor unor modele istorice prinde avânt este și faptul că AC Heritage va produce 9 exemplare ale sportului Cobra din 1962. Confirmarea a fost oferită revistei Autocar de Steve Gray, unul dintre coordonatorii AC Heritage. Modelele vor avea aceleași componente tehnice ca și mașina din 1962, caroseria lor va fi din aluminiu, în timp ce motorul este un Ford V8 de 206 cubic inch, exact ca și al originalului.

De altfel, toate cele 9 exemplare vor fi produse manual folosind metodele de construire utilizate pe vremea modelului din anii ’60. Mașinile se vor numi AC Cobra Mk1 260 Legacy Edition și vor avea toate volan pe partea stângă. Iar prețul fiecărui exemplar va depăși 500.000 de lire sterline, sumă care nu include taxe. AC Heritage a ales foarte bine momentul pentru producerea celebrului roadster, având în vedere că, după cum spuneam și la începutul articolului, primul model Shelby Cobra (CSX 2000), produs în 1962, a devenit anul acesta cea mai scumpă mașină americană licitată vreodată. Livrarea celor 9 exemplare AC Cobra Mk1 260 Legacy Edition va începe la jumătatea anului viitor.
Uneori, reconstruirea unui model de legendă nu are scop comercial, ci este un gest tribut, care servește imaginii unei mărci. Un exemplu ne-a fost dat de BMW anul acesta, dezvăluind în august roadster-ul 507 al lui Elvis Presley, pe care l-a recondiționat după specificații originale. Este o muncă colosală, fiindcă a presupus salvarea pieselor și părților care încă nu erau complet devorate de rugină și reconstruirea exactă a lor. Puteți vedea toate aceste amănunte în filmul care prezintă minuțios renașterea exemplarului 507 condus de Elvis.

Acum să nu credeți că am scris acest articol doar ca să oftăm împreună după fantezii pe care nu ni le putem permite. Din fericire, experiența conducerii unui model clasic cu valoare istorică nu este rezervată colecționarilor milionari. Și asta pentru că mărci de prestigiu oferă servicii ample de închiriere a mașinilor din muzeele proprii. Până la urmă, majoritatea constructorilor cu istorie îndelungată au divizii care oferă piese de schimb originale pentru mașinile de altădată și servicii complete de recondiționare. Companiile BMW și Mercedes-Benz oferă chiar și pentru persoane fizice forme de închiriere a mașinilor din colecțiile proprii. Lista BMW cuprinde aproape 400 de automobile și 170 de motociclete clasice, precum și modele de competiție și prototipuri sau concepte ale deceniilor trecute. Iar Mercedes-Benz a propus în această vară pachete turistice de patru zile care pentru 1.950 de euro ofereau clienților cazare în hoteluri de lux și un itinerariu prin cele mai pitorești trasee din Franța sau Italia, la volanul a zece modele SL produse între 1963 și 1989.

mercedes-benz-sl-w-113-in-der-toskana-1280x738

Citeste si...

Muzeele Mercedes-Benz și Porsche fac schimb de mașini și oferă reduceri pentru vizitarea ambelor gal...
Bentley Continental GT versus Aston Martin DB11: Duelul sportivilor aristocrați

Lasa un comentariu:

Comentarii