Advertisement
STIRI — iunie 17, 2020 at 7:09 pm

[VIDEO] Range Rover Fifty – O ediție specială pentru aniversarea de 50 de ani

by

RR_FIFTY_21MY_ND_170620_011

La 5 decenii după debut, Range Rover rămâne etalon pentru conceptul SUV-ului 4×4 de lux. Astfel, Land Rover a decis să sărbătorească acest statut deosebit așa cum știe mai bine. Adică printr-o ediție specială denumită Range Rover Fifty, care aduce omagiu SUV-ului 4×4 de lux originar și, în același timp, etalează avangarda tehnologică care stă la baza reputației sale.

Pentru a marca anul lansării primului Ranger Rover, modelul aniversar Fifty va fi produs în 1.970 de exemplare, disponibile la nivel mondial. Iar mulțumită opțiunilor de personalizare, actualul Range Rover va evoca și mai evident estetica atemporală a primului Range Rover.

RR_FIFTY_21MY_ND_170620_003

Evoluția de 5 decenii a designului a păstrat cu fidelitate detalii de design care fac parte din identitatea inconfundabilă Range Rover. Avem drept exemple capota tip scoică, hayonul din 2 parți sau plafonul plonjat. Însă, la toate acestea, ediția Range Rover Fifty adaugă detalii distincte, precum elementele de nuanță Auric Atlas de la nivelul caroseriei, două modele de jante de 22 de inch și inscripția „Fifty”, creată personal de Prof. Gerry McGovern OBE, directorul de design Land Rover. Această inscripție este regăsită în detalii ale caroseriei, cât și în habitaclu (pe plăcuța de identificare „1 of 1970” de pe consola centrală, tetiere, planșa de bord și pragurile iluminate.)

RR_FIFTY_21MY_170620_SP_23

Selecția de culori pentru caroserie este, de asemenea, una care evocă cromatica tradițională Range Rover. Pe lângă nuanțele Carpathian Grey, Rosello Red, Aruba sau Santorini Black. Divizia de Vehicule Speciale Land Rover (SVO) oferă și 3 culori exterioare Heritage nemetalizate, preluate din paleta inițială Range Rover. Acestea sunt Tuscan Blue, Bahama Gold și Davos White. Aș spune că toate reprezintă o bucurie pentru privire. Pe de o parte trezesc nostalgie, dar totodată exudă rafinament și sofisticare.

Apropo de rafinament, ediția Fifty are la bază modelul Range Rover Autobiography, ceea ce înseamnă că îi va răsfăța pe posesorii săi cu o listă de dotări amplă. Clienții pot alege variante de caroserie cu ampatament standard sau lung și pot selecta atât propulsii diesel sau pe benzină, cât și varianta plug-in hybrid P400e. Toate aceste opțiuni vor permite clienților să-și configureze automobile unice, distincte chiar și în rândul celorlalte exemplare Range Rover Fifty.

Importanța aniversării de 50 de ani a lui Range Rover nu se rezumă la marca Land Rover sau la fanii brand-ului britanic. Range Rover este în sine un brand, fiindcă a trasat un șablon urmat apoi de întreaga industrie automobilistică. Range Rover s-a impus în 5 decenii drept unul dintre cele mai influente modele de automobil.

lrheritagerangeroverclassic197001

Din data de 17 iunie 1970, când a debutat, Ranger Rover a deschis noi orizonturi fiind primul SUV echipat cu sistem de tracțiune integrală permanentă. Iar rolul de inovator a fost neîntrerupt de atunci. Constructorul ne amintește că în 1989 Range Rover a fost primul 4×4 din lume echipat cu ABS, iar în 1992 a devenit primul 4×4 echipat cu sistem de control electronic al tracțiunii (ETC) și suspensie pneumatică gestionată electronic. Această rețetă tehnică a însemnat că Range Rover oferea simultan abilități foarte avansate pentru aventuri în off-road, cât și o ținută de drum care se remarca prin confort și siguranță pe șosea. O altă premieră a urmat în 2012, când Range Rover a fost primul SUV cu o structură produsă integral din aluminiu.

Odată cu lansarea ediției aniversare Range Rover Fifty, Land Rover ne oferă și o prezentare a istoriei sale și a acestui model cu influență majoră pentru ce înseamnă mobilitatea modernă și automobilul în general:

ISTORIA RANGE ROVER

Astăzi sărbătorim 50 de ani de la lansarea primului model Range Rover, dar povestea nu începe aici. La mijlocul anilor ’60, în încercarea de a revoluționa segmentul modelelor 4×4 recreative aflat în expansiune, directorul Rover pentru proiecte noi de vehicule, Charles Spencer „Spen” King (nepotul fondatorilor Land Rover), a conceput un model care îmbina confortul și calitățile pe șosea ale unei limuzine Rover, cu cele în off-road ale unui Land Rover.

Dezvoltarea primului station wagon de 100 in. a început în a doua parte a anilor ’60, iar primul model a fost prezentat în 1970. Polivalența sa – deplasare pe autostradă, în off-road și chiar tractare fără efort – i-a asigurat o popularitate imediată. Modelul Classic inițial a fost considerat „o lucrare exemplară de design industrial” și a devenit primul vehicul expus la faimosul Muzeu Louvre de la Paris, în 1971.

Prima generație Range Rover (1970-1994) a fost disponibilă numai în varianta cu 2 uși. Pe parcursul celor 26 de ani de existență, modelul Classic a continuat să evolueze, prin prezentarea modelului cu 4 uși, în 1981 și a celui cu transmisie automată, în 1982. Primul Range Rover cu motorizare diesel a apărut pe piață în 1986.

RR_Two-Door_1970_FP_170620

A doua generație Range Rover, cunoscută ca P38A, a fost lansată în 1994 și putea fi recunoscută imediat datorită profilului inconfundabil, tip scoică, hayonul din 2 parți, plafonul plonjat caracteristic; toate acestea se regăsesc și in prezent. De asemenea, vehiculul se remarcă printr-un interior și mai luxos, fără însă a face rabat la capabilitățile pe șosea și în off-road. Totodată, era echipat cu suspensie reglabilă și un motor diesel de 2,5 litri sau V8 pe benzină de 3,9 și 4,6 litri, care asigurau performanțe mai bune decât până atunci.

A treia generație de Range Rover (2001-2012) a fost îmbunătățită semnificativ pe parcursul celor 11 ani de producție. Inovațiile tehnologice au inclus o caroserie monococă mai rigidă (care înlocuia șasiul separat de tip scară, specific modelelor 4×4) și suspensie complet independentă, cu perne pneumatice interconectate (la momentul respectiv aproape toate modelele 4×4 erau echipate cu punți rigide). Interioarele acestor vehicule erau inspirate de iahturile de lux, cu ornamente din lemn nobil și scaune pe care le regăsești la clasa întâi a aeronavelor, oferind suplimentar spațiu și lux.

În 2012 a fost lansată a patra și cea mai recentă generație Range Rover. A fost primul SUV echipat cu o caroserie ușoară, realizată integral din aluminiu, cu 420 de kg mai ușoară decât a modelului predecesor. Cu o multitudine de inovații în domeniul off-road, cum ar fi Terrain Response™ 2 automat și All-Terrain Progress Control (ATPC), a evoluat pentru a permite echiparea cu motorizări Ingenium noi, o versiune hibridă, cu conectare la priză și cu tehnologii multimedia și de siguranță inovatoare.

În ultimii 5 ani, vârful de gamă a fost reprezentat de Range Rover SVAutobiography, cel mai puternic și mai rafinat model Range Rover realizat vreodată. Acesta este fabricat de Divizia de Vehicule Speciale Land Rover, iar clienții pot alege între variantele Range Rover SVAutobiography și SVAutobiography Dynamic – cu motoare V8 puternice și interioare finisate luxos.

 

Despre Land Rover

Începând cu anul 1948, Land Rover realizează vehicule cu tracțiune integrală, care în timp s-au diversificat pentru a reprezenta toate clasele. Defender, Discovery, Discovery Sport, Range Rover, Range Rover Sport, Range Rover Velar și Range Rover Evoque reprezintă etalonul pentru clasele din care fac parte, iar un procent de 80% din producție este exportat în peste 100 de țări.

EVOLUȚIA

1967 Dezvoltarea începe cu „100-inch Station Wagon” – primul prototip Range Rover, pe 6 septembrie 1967

1969 Prototipurile poartă denumirea „Velar”, pentru a ascunde identitatea Range Rover – numele este realizat din siglele modelelor de serie ale mărcilor „Alvis” și „Rover”, deși provine din latinescul „velare”, care înseamnă a acoperi sau a învălui

1970 Pe 17 iunie este lansat modelul Range Rover cu 2 uși– echipat cu motor V8 ușor, din aluminiu, tracțiune integrală permanentă și frâne cu disc

1971 Range Rover devine primul vehicul expus la Muzeul Louvre de la Paris și este apreciat ca „o lucrare exemplară de design industrial” – modelul de serie este expus la intrare, iar un exemplar la scara 1/4 este expus în interior

1971 Range Rover primește premiul RAC Dewar pentru realizări tehnice extraordinare

1972 Range Rover este primul vehicul care a traversat cele 2 Americi de la nord la sud, inclusiv trecătoarea Darién Gap, într-o călătorie de 28.800 km a armatei britanice, parcurgând 400 de kilometri de junglă în 99 de zile

1974 Range Rover traversează Sahara de la vest la est, într-o expediție de 12.000 km, care a durat 100 de zile

1977 Un Range Rover modificat câștigă clasa 4×4 a maratonului Londra-Sydney, o cursă dificilă de 30.000 km (18.750 mile), cea mai lungă cursă de anduranță destinată automobilelor

1979 Un Range Rover modificat special câștigă prima ediție a raliului Paris-Dakar (un Range Rover câștigă din nou, în 1981)

1981 Este lansat primul model de serie cu 4 uși – bazat pe o conversie realizată de compania elvețiană Monteverdi

1981 Este realizată prima Ediție Limitată Range Rover – ‘In Vogue’ – pentru a sărbători evoluția Range Rover într-un automobil de lux; ulterior, denumirea (Vogue) este adoptată de modelele vârf de gamă

RR_Two-Door_In_Vogue_1981_FP_170620

1982 Producția Range Rover atinge 100.000 de unități

1982 Range Roger poate fi echipat opțional cu transmisie automată

1982 Este fabricat un model Range Rover special, destinat vizitei Papei Ioan Paul II în UK

1983 Range Roger poate fi echipat cu transmisie manuală cu 5 trepte

1984 Ca urmare a succesului modelului „In Vogue LE”, vârful de gamă poartă denumirea Range Rover Vogue

1985 Varianta diesel Range Rover „Beaver Bullet” doboară 27 de recorduri de viteză, inclusiv un record în domeniul motorizărilor diesel, cu o medie orară mai mare de 160 km/h în 24 de ore

1986 Este prezentat primul Range Rover diesel – cu motor VM turbo de 2,4 litri; spoilerul față echipează toate variantele, mai puțin cele turbodiesel

1987 Range Rover este lansat în America de Nord

1988 Cutia de transfer Borg-Warner antrenată pe lanț este introdusă în transmisia Range Rover, ceea ce a reprezentat o îmbunătățire semnificativă a rafinamentului

1989 Range Rover este primul 4×4 din lume echipat cu sistem ABS, optimizat pentru deplasarea atât pe șosea, cât și în off-road

1989 O caravană de modele Range Rover pregătite pentru expediții traversează cea mai dificilă parte a Continental Drive din Colorado, SUA, denumită de Land Rover „Great Divide”

1990 Pentru a comemora încetarea producției modelului Range Rover cu 2 uși, este lansată o Ediție Limitată CSK – în onoarea directorului de design Range Rover, Charles Spencer King (Spen) (sunt realizate 200 de vehicule)

1992 Range Rover Classic este primul 4×4 din lume echipat cu sistem control electronic al tracțiunii (ETC) și suspensie pneumatică gestionată electronic – 2 premiere mondiale

1992 Este lansat modelul cu ampatament lung LSE (denumit County LWB în SUA) și este organizat un tur în Maroc, pentru a testa calitățile suspensiei pneumatice gestionate electronic

1993 La Salonul Auto de la Londra este prezentată echiparea Autobiography, limitată la 25 de vehicule (disponibilă pe piață în 1994)

RR_P38a_2nd-Generation_1994_FP_170620

1994 Este lansată a doua generație Range Rover (P38A), cu un șasiu cu ampatament lung și o caroserie restilizată, semi-monococă și suspensie pneumatică gestionată electronic îmbunătățită

1996 Producția modelului Range Rover Classic încetează, după un număr total de 317.615 unități (2 ani de producție alături de P38A)

1999 Land Rover realizează cel mai luxos Range Rover creat vreodată, Ediția Limitată Range Rover Linley, inspirat de designerul de mobilier Lord Linley – sunt realizate numai 10 vehicule, cu un preț de 100.000 £

2001 Este lansată a treia generație Range Rover (L322), cu suspensie pneumatică independentă integrală, ale cărei calități sunt puse în practică la RAF Kinloss, Skibo și Novar Estate

2002 La fabrica Solihull este fabricat modelul Range Rover cu numărul 500.000

2005 Sunt adăugate motorizările V8 de 4,4 litri și 4,2 litri supraalimentat

2005 Este lansat al doilea model din gamă – Range Rover Sport

2006 Range Rover este echipat cu Terrain Response® și motor diesel TDV8

2009 Range Rover este echipat cu motorizări LR-V8 pe benzină complet noi, de 5,0 litri și 5,0 litri supraalimentat și cu primul sistem Adaptive Dynamics din lume, care optimiza manevrabilitatea și comportamentul rutier

2010 Range Rover sărbătorește 40 de ani

2010 Este lansat al treilea model din gamă – Range Rover Evoque – care creează un nou segment, cel al SUV-urilor compacte de lux

2011 Este lansat modelul Range Rover Autobiography Ultimate Edition

2011 Range Rover este echipat cu noul motor LR-TDV8, de 4,4 litri și 313 CP, cu emisii de CO2 cu 14% mai reduse și un consum de combustibil îmbunătățit cu 18,5 procente

2012 Pe 6 septembrie este lansată a patra generație de Range Rover (L405) la Școala Regală de Balet de la Londra – primul SUV din lume cu caroserie realizată integral din aluminiu

2013 Range Rover este echipat cu motorul LR-V6 pe benzină, de 3,0 litri și 340 CP

2013 Este lansată a doua generație de Range Rover Sport (L494)

2013 Prototipurile Range Rover cu propulsie hibridă parcurg legendarul drum al mătăsii spre India, parcurgând 16.000 km de la Solihull la Mumbai, ca parte a ultimelor teste tehnice

2013 Este lansat primul Range Rover cu ampatament lung din ultimii 20 de ani, odată cu o echipare exclusivistă – Range Rover Autobiography Black

2014 O flotă de modele Range Rover și Range Rover Classic parcurg aproape 1.600 de kilometri din traseul Great Divide inițial, pentru a sărbători 25 de ani de la expediție

2014 Range Rover hibrid cu ampatament lung este prezentat la nivel mondial în China

2014 Range Rover și Range Rover Sport sunt echipate în premieră mondială cu un sistem inovator – All-Terrain Progress Control (ATPC) și cu afișaj pe parbriz

2015 A 21-a aniversare a echipării Autobiography – vârful de gamă Range Rover

2015 La Salonul Auto de la New York este prezentat cel mai puternic model de serie – Range Rover SVAutobiography, echipat cu un motor V8 supraalimentat de 550 CP, pentru a sărbători 21 de ani de la utilizarea denumirii Autobiography

RR_SVAutobiography_2015_FP_170620

2015 Vehiculul Land Rover cu numărul 6 milioane este un Range Rover Vogue SE cu ampatament lung, ce sărbătorește 45 de ani de Range Rover

2015 Maiestatea Sa Regina utilizează pentru prima dată un Range Rover State Review cu propulsie hibridă, care înlocuiește modelul Range Rover State Review anterior, fabricat în 2002

2015 Un Range Rover trece un pod din hârtie realizat special în Suzhou, China – cu o lungime de 5 metri și ridicat fără a utiliza adeziv sau șuruburi

2016 Un Range Rover Autobiography tractează naveta spațială Virgin Galactic SpaceShipTwo, în timpul ceremoniei de prezentare care a avut loc la Mojave Air and Space Port, California

2016 Sunt prezentate asistența avansată la tractare și limitatorul de viteză inteligent

2017 Range Rover SVAutobiography Dynamic nou; un Range Rover mai sportiv, cu o gardă la sol mai redusă cu 8 mm și un motor V8 puternic, supraalimentat, de 5,0 litri și 550 CP

2017 Land Rover Classic lansează „Range Rover Reborn”, un program nou, care oferă ocazia unică de a achiziționa un Range Rover cu 2 uși, original și foarte apreciat, direct de la producător

2017 Este lansat Range Rover Sentinel, bazat pe Autobiography, dar proiectat pentru a rezista la gloanțe, de calibru 7,62 mm (în 2019 este prezentată o versiune îmbunătățită)

2017 Este lansat al patrulea model din gamă – Range Rover Velar

RR_PHEV_P400E_2017_FP_170620

2017 Este prezentat modelul Range Rover P400e PHEV, la Muzeul de Design de la Londra

2017 La Salonul Auto de la LA este prezentat modelul Range Rover SVAutobiography cu ampatament lung, disponibil cu noua motorizare PHEV și cu un motor V8 pe benzină îmbunătățit, de 565 CP

2018 Motorizarea TDV6 de 3,0 litri este înlocuită cu una nouă SDV6 diesel de 3,0 litri, cu 2 turbocompresoare și 275 CP

2018 Este lansată a doua generație de Range Rover Evoque

2020 Range Rover este echipat cu motorul Ingenium cu 6 cilindri în linie, pe benzină, de 3,0 litri și grup motopropulsor MHEV și este lansată ediția specială Range Rover Fifty

RR50_Historic_Timeline_FP_170620

Premiere mondiale Range Rover

1971 Range Rover devine primul vehicul expus la Muzeul Louvre de la Paris

1972 Range Rover este primul vehicul care traversează trecătoarea Darién Gap

1979 Un Range Rover modificat special câștigă prima ediție a raliului Paris-Dakar

1985 Varianta diesel Range Rover „Bullet” doboară 27 de recorduri de viteză

1989 Range Rover este primul 4×4 din lume echipat cu sistem ABS

1992 Range Rover este primul 4×4 din lume echipat cu control electronic al tracțiunii (ETC)

1992 Range Rover este primul 4×4 din lume echipat cu suspensie pneumatică gestionată electronic

2009 Range Rover prezintă sistemul Adaptive Dynamics, care îmbunătățește manevrabilitatea și comportamentul rutier

2012 A patra generație Range Rover este primul SUV din lume realizat integral din aluminiu

2014 All-Terrain Progress Control (ATPC) își face apariția pe Range Rover și Range Rover Sport

 

Expediții și trasee Range Rover

1971 Primul raliu montan câștigat de un Range Rover, la Llangollen

1972 O echipă a armatei britanice, condusă de maiorul John Blashford-Snell, testează calitățile în teren accidentat ale modelului Range Rover inițial când, în 1972, parcurge la bordul a 2 modele distanța din nordul Alaskăi până în vârful cel mai sudic al Argentinei, traversând dificila trecătoare Darién Gap – o pădure deasă și o mlaștină, care împiedică accesul rutier între America Centrală și de Sud

1974 Range Rover traversează Sahara de la vest la est, într-o expediție de 12.000 km, care a durat 100 de zile

1977 Un Range Rover modificat câștigă clasa 4×4 a maratonului Londra-Sydney, o cursă dificilă de 30.000 km (18.750 mile), cea mai lungă cursă de anduranță destinată automobilelor

1979 Un Range Rover modificat special câștigă prima ediție a raliului Paris-Dakar și câștigă din nou, în 1981

1985 Varianta diesel Range Rover „Bullet” doboară 27 de recorduri de viteză, inclusiv un record în domeniul motorizărilor diesel, cu o medie orară mai mare de 160 km/h, timp de 24 de ore

Anii 1980 La faimoasa competiție Camel Trophy a anilor 80 și 90, o adevărată olimpiadă 4×4, au participat modele Range Rover, Land Rover seria II, Defender, Discovery și Freelander. Din Amazon în Orientul Îndepărtat, Australasia, Africa și Siberia, Camel Trophy evoluează de la o competiție dedicată exclusiv piloților la teste de rezistență a oamenilor, deplasări cu caiacul, bicicleta și sporturi nautice. 1981 (Sumatra); 1982 (Papua Noua Guinee); 1987 (Madagascar – au fost utilizate modele diesel)

1989 O caravană de modele Range Rover pregătite pentru expediții traversează cea mai dificilă parte a Continental Drive din Colorado, SUA, denumită de Land Rover „Great Divide”

2003 G4 Challenge este destinată echipelor amatoare de cea mai dificilă aventură, la nivel global. Prin îmbinarea traseelor dificile în teren accidentat și a sporturilor extreme cu strategiile exigente, concurenții participă la etape cu durata de o lună, care acoperă New York și Eastern Seaboard, Africa de Sud, vestul Australiei și vestul sălbatic

2006 La a doua ediție G4 Challenge concurenții au trebuit să străbată mii de kilometri, prin 4 țări de pe 2 continente – Thailanda, Laos, Brazilia și Bolivia – pentru a susține Mișcarea Internaționala Crucea Roșie și Semiluna Roșie (IFRC)

2013 Prototipurile Range Rover cu propulsie hibridă parcurg legendarul drum al mătăsii spre India, parcurgând 16.000 km de la Solihull la Mumbai, ca parte a ultimelor teste tehnice

2014 O flotă de modele Range Rover și Range Rover Classic parcurge aproape 1.600 de kilometri din traseul Great Divide inițial, pentru a sărbători 25 de ani de la expediție

Citeste si...

Mercedes-Maybach G 650 Landaulet întregește seria Maybach expusă în galeria Țiriac Collection
[VIDEO] Opinie: Semaforul cu claxon

Lasa un comentariu:

Comentarii