Advertisement
STIRI — aprilie 10, 2018 at 4:09 pm

VIDEO: Noul Ford Focus – Experiența primilor 20 de ani

by

De la debutul din 1998, Ford Focus a fost comercializat în aproape 7 milioane de exemplare în Europa și în peste 16 milioane de exemplare la nivel global. Continuarea succesului acestui model va fi asigurată de o nouă generație, care aduce argumente tehnologice oferite în premieră pentru clasa compactă.

FORD 2018 FOCUS ST-LINE
Noua generație Ford Focus debutează în diverse versiuni de echipare: Trend, Titanium, Ambiente, ST-Line (un stil sportiv pronunțat și gardă la sol redusă), Vignale (cu aspect și finisări de lux) și versiunea Focus Active crossover (se distinge prin garda la sol mai înaltă, scutul frontal și bandourile de plastic care protejează marginile caroseriei). Focus va fi disponibil în variante de caroserie hatchback cu 5 portiere, break (Wagon) și sedan (în anumite piețe).
Noul model este dezvoltat pe platforma C2, are ampatamentul lungit cu 53 mm (tradus prin spațiu mai mare pentru pasageri) și oferă un standard de calitate ridicat, în urma unei investiții de 600 de milioane de euro în uzina Ford din Saarlouis, Germania.

Dinamism și reglaje personalizate pentru fiecare versiune
Suspensiile independente la ambele punți, de tipul Short-Long Arm suspension sau SLA, asigură dinamismul pentru care Focus și-a creat o reputație. “Geometria unică a suspensiilor SLA pe versiunile Wagon ale lui Focus repoziționează amortizoarele, păstrând caracteristicile agile ale mașinii chiar și în condițiile în care portbagajul este plin. În plus, această configurație permite maximizarea spațiului din portbagaj, zona de încărcare fiind mai lată.” – se subliniază în comunicatul de presă.
În cazul modelelor cu motoare 1.0 EcoBoost sau 1.5 EcoBoost, se poate opta și pentru o configurație cu bară de torsiune ultraușoară a suspensiei spate. Aceasta este completată și de arcurile vectoriale (force vectoring spring technology), o tehnologie patentată de Ford și regăsită la noul Fiesta ST.

FORD 2018 FOCUS ST-LINE
Versiune Ford Focus cu caroserie hatchback cu 5 uși pot fi echipate și cu sistemul de amortizare controlată continuu CCD (Continuously Controlled Damping). Sistemul CCD monitorizează o data la două milisecunde suspensiile, șasiul, direcția și frânele și folosește acești parametri pentru a ajusta răspunsul amortizoarelor. Practic, suspensiile cu CCD negociază inteligent trecerea peste gropi. Ford detaliază: “Această tehnologie ajută, de asemenea, la reducerea impactului pe care șoselele pline de gropi îl au asupra suspensiilor mașinii. Sistemul detectează marginea gropii și ajustează amortizorul pentru ca roata să nu intre în groapă. Pentru că anvelopa și janta rămân la nivelul șoselei, acestea nu lovesc atât de violent marginea opusă a gropii. Suspensia spate poate să răspundă chiar mai bine decât atât, ajutându-se de semnalul de pre-avertizare venit dinspre roata față corespondentă chiar înainte ca roata spate să ajungă în dreptul gropii.”
Însă nu doar suspensiile cu CCD se adaptează automat la condițiile de rulare. Șoferul poate selecta la rândul lui unul dintre modurile Normal, Sport sau Eco, care sunt oferite în premieră pe Focus prin sistemul Drive Modes. Aceste moduri adaptează răspunsul pedalei de accelerație, comportamentul transmisiei automate cu opt trepte, servodirecția asistată electronic (Electronic Power Assisted Steering sau EPAS) și caracteristicile tempomatului adaptiv. În cazul modelelor echipate și cu CCD, sunt accesibile suplimentar modurile Comfort și Eco-Comfort, care adaptează și reglajele suspensiilor.
Anumite versiuni de echipare pot dispune și de sistemul Electric Brake Booster, cu ajutorul căruia distanța de frânare de la 100 la 0 km/h se reduce cu până la 1 metru.
Abilitățile dinamice îmbunătățite se datorează și rigidității torsionale care a crescut cu 20% în comparație cu fosta generație Focus și a gradului de rigiditate al punctelor individuale de atașare a suspensiilor, care a crescut cu până la 50%.
Ford explică și cum a obținut această evoluție și cum a reglat fiecare versiune a generației lansate în 10 aprilie: “Noul Focus utilizează o metodă inovatoare de creștere a rigidității structurii posterioare, dezvoltată anterior pe apreciatul Ford Focus RS. O spumă extrudată este introdusă în formă umedă într-o cavitate din zona inferioară a structurii mașinii în timpul procesului de asamblare. Spuma se întărește și își extinde apoi volumul la căldură în timpul procesului de uscare a vopselei, permițând o rigiditate locală laterală cu 10% mai mare în contextul unei mase suplimentare minime.
De la garda la sol coborâtă cu 10 milimetri a lui Focus ST-Line – versiune care oferă arcuri, amortizoare și bare stabilizatoare unice – până la garda la sol ridicată cu peste 30 de milimetri a lui Focus Active, șasiurile fiecărei versiuni derivate au fost reglate pentru a oferi personalitatea ușor de recunoscut a lui Focus.”

FORD 2018 FOCUS ACTIVE

Sisteme inteligente pentru asistarea condusului
Abilitățile dinamice și versatilitatea ținutei de drum cu care sunt înzestrate versiunile noii generații Ford Focus sunt însoțite de gamă de sisteme avangardiste pentru asistarea condusului. De altfel, Ford se încumetă să spună că acestea sunt sinonime cu Nivelul 2 al condusului autonom. Constructorul detaliază funcțiile acestui pachet de sisteme denumit Ford Co-Pilot360 “Tempomatul Adaptiv cu Oprire-Pornire și Fixare pe centrul benzii de rulare ajută vehiculul să păstreze o distanță de siguranță față de mașinile din față și reduce stresul în timpul drumurilor lungi în trafic ușor păstrând vehiculul pe centrul benzii de rulare. Sistemul poate ajusta viteza mașinii pentru a se încadra în limitele legale monitorizând indicatoarele de pe marginea sau de deasupra șoselei și detectând limitările de viteză. În plus, sistemul utilizează informațiile stocate în sistemul de navigație integrat. Tempomatul adaptiv funcționează la viteze de până la 200 km/h.
Noua funcționalitate de Oprire-Pornire (Stop&Go) îi permite Tempomatului adaptiv să oprească complet vehiculul în trafic foarte aglomerat, utilizând până la 50% din forța totală de frânare necesară acestei manevre. De asemenea, sistemul îi permite mașinii să plece automat de pe loc dacă timpul de oprire este de sub 3 secunde. Pentru opriri mai lungi de 3 secunde, șoferul poate apăsa un buton aflat pe volan sau pedala de accelerație pentru ca mașina să se pună din nou în mișcare.
Tehnologia de fixare a mașinii pe centrul benzii de rulare poate monitoriza marcajele de pe șosea și poate să aplice un impuls foarte ușor, dar perceptibil la nivelul direcției pentru a-i ajuta pe șoferi să rămână pe mijlocul benzii atunci când Tempomatul adaptiv este activat. Concepută pentru a-i sprijini pe șoferi la viteze de până la 200 km/h, tehnologia este dublată de alerte vizuale și acustice dacă sistemul detectează faptul că șoferul nu acționează volanul atunci când e nevoie.”

FORD 2018 FOCUS VIGNALE

Dar lista de sisteme inteligente nu se încheie aici. Sistemul Evasive Steering Assist este o premieră pentru segmentul compact și are funcția de a asista direcția pentru evitarea mai ușoară a unui vehicul care staționează, sau care este mai lent. Sistemul acesta ajută șoferul să manevreze rapid mașina, pentru a evita coliziunea.
Sistemul de asistență pre-coliziune cu depistare a pietonilor și a bicicliștilor (Pre-collision Assist with Pedestrian and Cyclist Detection) funcționează și noaptea și declanșează frânarea automată a mașinii, dacă șoferul nu reacționează la avertizările primite.
Farurile adaptive cu lumini predictive în viraje și expunere a indicatoarelor rutiere pre-ajustează în premieră tiparele fasciculelor de lumină pentru o vizibilitate maximă încă dinainte ca mașina să ajungă în viraj, în intersecție sau în sensul giratoriu. Sunt ajutate și de camera video frontală care citește semnele de circulație aflate până la 65 de metri înaintea sa. De asemenea, farurile au faza lungă automată cu funcție anti-orbire.
Sistemul Active Park Assist 2 execută automat manevrele de parcare laterală și perpendiculară, deoarece transmisia automată cu 8 trepte funcționează shift-by-wire. Iar sistemul Park-out Assist scoate automat mașina din spațiul de parcare lateral.
Desigur, nu lipsește o cameră video pentru marșarier, care oferă un câmp vizual de aproape 180 de grade. Dar șoferul este asistat și de sistemul de monitorizare și avertizare pentru unghiul mort (Blind Spot Information System) cu alertă la intersecția cu traficul perpendicular (Cross Traffic Alert). Acestea îi avertizează pe șoferii care ies în marșarier dintr-un loc de parcare cu privire la vehiculele care se apropie în spatele lor. Sistemul poate acționa acum și frânele pentru a evita sau a limita efectele unei eventuale coliziuni în cazul în care șoferul nu răspunde la avertizări.
Alertă la intrarea pe sens interzis (Wrong Way Alert), disponibil în prima fază clienților din Germania, Austria și Elveția, utilizează o cameră montată la nivelul parbrizului și informațiile oferite de sistemul de navigație al mașinii pentru a-i atenționa vizual și acustic pe șoferi atunci când aceștia intră printre două indicatoare „Accesul interzis” la intrarea sau ieșirea de pe autostradă.
Ford MyKey, care le permite posesorilor lui Focus să programeze o cheie specială dedicată șoferilor tineri. Aceasta poate opri apelurile telefonice primite, poate restricționa viteza maximă de rulare, poate preveni dezactivarea sistemelor de asistență și de siguranță activă, poate reduce nivelul maxim al volumului audio sau poate dezactiva complet sistemul audio dacă pasagerii mașinii nu poartă centuri de siguranță.
În cazul în care Focus este implicat într-o coliziune, siguranța este sporită și de faptul că noua platformă C2 permite o creștere cu 40% a forțelor disipate de zona frontală a mașinii în cazul unui impact.

FORD 2018 FOCUS ACTIVE

Conectivitate evoluată și sistem infotainment SYNC 3
Noul Focus este primul vehicul Ford din Europa care oferă un sistem Head-Up Display (HUD). Acesta completează ecranul tactil de 8 inch și funcțiile de comenzi vocale pentru sistemul audio, climatizare și telefoanele conectate.
Sistemul SYNC 3 este compatibil AppleCar Play și Android Auto, iar conectivitatea prin Bluetooth cu smartphone-ul este activă inclusiv în timp ce acesta se încarcă wireless în mașină. În plus, modemul integrat FordPass Connect, dedicat clienților europeni, oferă hotspot WiFi pentru 10 dispozitive. “
Ford detaliază beneficiile și funcțiile conectivității extinse: “Pe lângă faptul că le oferă șoferilor posibilitatea de a plănui călătoriile mai rapid și mai relaxat cu ajutorul actualizărilor Live Traffic oferite prin sistemul de navigație și de a face streaming audio sau video în timp ce se află la bordul mașinii, FordPass Connect permite acces prin aplicația mobilă FordPass la o serie de elemente de confort suplimentare:
Localizarea mașinii (Vehicle Locator) le va oferi posesorilor noului Focus posibilitatea de a-și găsi imediat mașina în parcările aglomerate ale mall-urilor.
Statusul mașinii (Vehicle Status) permite oricând verificarea prin internet a nivelului combustibilului, a stării sistemului de alarmă, a duratei de viață a uleiului de motor și altele.
Încuiere/Descuiere uși (Door Lock Unlock) pentru acces de la distanță în mașină.
Start de la distanță (Remote Start), facilitate dedicată versiunilor echipate cu transmisia automată cu 8 trepte(2).
Funcția eCall prin care se apelează automat la serviciile de asistență pentru situațiile de urgență, în cazul unui accident sever, ceea ce permite ocupanților vehiculului să fie direct conectați la acestea, apăsând un buton SOS localizat pe plafoniera centrală.”

FORD 2018 FOCUS TITANIUM
Gama de motorizări
Paleta de motorizări respectă cele mai noi standarde de emisii Euro 6 calculate cu ajutorul procedurii World Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP).
Motoarele pe benzină 1.0 EcoBoost și 1.5 EcoBoost au câte 3 cilindri și dispun de tehnologia dezactivării de cilindri în mers, pentru reducerea consumului. Ford subliniază că este prima aplicare practică din industrie pe motoare cu trei cilindri. Această tehnologie poate opri unul dintre cilindri atunci când nu e nevoie de capacitate maximă, așa cum se întâmplă când mașina rulează la viteze de croazieră și șoferul solicită foarte puțin motorul. Sistemul poate dezactiva și se reactiva un cilindru în 14 milisecunde, de 20 de ori mai repede față de timpul de care are nevoie un om să clipească.
Propulsorul 1.0 EcoBoost este propus în versiuni de 85, 100 sau 125 CP (disponibil și cu transmisie automată cu 8 trepte), iar motorul 1.5 EcoBoost este oferit cu 150 sau 182 CP (acesta este disponibil doar cu transmisie manuală).
Cei care preferă propulsoarele diesel, au de optat între 1.5 EcoBlue de 95 CP (doar transmisie manuală) sau 120 CP (manuală cu 6 trepte sau automată cu 8 trepte) și 2.0 EcoBlue de 150 CP (ambele tipuri de transmisie).

Citeste si...

VIDEO: Euro NCAP ne dezvăluie cum a evoluat siguranța mașinilor în ultimii 20 de ani
Soluții de carantină: Mercedes-Benz propune schițe de colorat pentru copii

Lasa un comentariu:

Comentarii