Advertisement
STIRI — iunie 6, 2018 at 2:28 pm

VIDEO: Noul BMW X5 va fi lansat în noiembrie 2018, inclusiv în România

by

A patra generație BMW X5 răspunde tuturor criticilor aduse fostei generații. Astfel, oferă un interior mult mai rafinat, un sistem infotainment avangardist, sisteme de sistare a condusului inedite. Dar cea mai substanțiale evoluții țin de abilitățile dinamice, care promit performanțe mai înalte atât pe șosea, cât și în off-road. Dar să le abordăm pe rând.

P90304019_highRes_the-all-new-bmw-x5-0

Începem cu design-ul noului SAV (Sports Activity Vehicle) produs la uzina BMW din Spartanburg, SUA. Prima impresie este dată de asemănarea cu noul BMW X3. Apoi, cel puțin în poze, nu pare evidentă creșterea în dimensiuni, care a avut loc pe toate coordonatele, față de generația X5 anterioară: ampatament mai lung cu 42 mm (acum 2.975 mm), lungime crescută cu 36 mm (acum 4.922 mm), lățime crescută cu 66 mm (acum 2.004 mm), înălțime cu 19 mm mai mare (acum 1.745 mm).

Prestanța mai impozantă este completată de grila dublă cu dimensiuni crescute. Farurile LED fac parte din echiparea standard, iar opțional pot fi comandate faruri LED adaptive cu tehnologie BMW Laserlight. Acestea produc o fază lungă de 500 metri, spre deosebire de farurile LED convenționale care au o rază de acțiune de 300 metri.

Stopurile se disting prin designul diferit de cel regăsit la restul modelelor din gama BMW. Comunicatul de presă mai subliniază că o premieră absolută pentru BMW sunt jantele de 22 de țoli, disponibile opțional.

P90304009_highRes_the-all-new-bmw-x5-0

Designul interiorului aduce o schimbare mai dramatică. Pe lângă un rafinament evident crescut în comparație cu modelul trecut, a patra generație X5 este primul BMW care beneficiază de noul concept de afişare şi control BMW Operating System 7.0. Este vorba despre noul sistem infotainment care include două ecrane multifuncționale. Ecranul din centrul planșei de bord este acum unit de cupola instrumentarului de bord, iar între gurile de ventilație de sub el se află un mic afișaj digital pentru sistemul de climatizare. Iată cum descrie BMW noul sistem infotainment: „În utilizarea sa standard care stă la baza sistemului BMW Live Cockpit Professional, cuprinde un panou de instrumente şi Control Display (ambele cu diagonala de 12,3 ţoli/31,24 cm). Acestea îşi prezintă informaţiile complet digital şi într-un design clar şi modern. Interacţiunea multimodală permite conducătorului să utilizeze butoanele de pe volan, controlerul iDrive cu funcţie touch, afişajul touchscreen, controlul vocal sau controlul BMW prin gesturi, după cum preferă. De asemenea dezvoltat suplimentar, BMW Head-Up Display oferă o suprafaţă de proiecţie mai mare (măsoară acum 17,78 cm × 8,89 cm), precum şi conţinut nou afişat şi grafică optimizată.”

P90306322_highRes_the-all-new-bmw-x5-b

Totodată, conectivitatea dintre automobil și smartphone-ul utilizatorului este mai amplă: „Prin BMW Digital Key, automobilul poate fi descuiat sau încuiat prin funcţia NFC a telefonului mobil. Motorul este pornit prin aşezarea telefonului în zona de Wireless Charging. Prin aplicaţia BMW Connected, proprietarul automobilului poate oferi BMW Digital Key la până la alte 5 persoane.” – se explică în comunicatul de presă.

Ambianța luxoasă și modernă din habitaclu este sporită de o listă de dotări ce poate cuprinde scaune multifuncţionale, suporturi de pahare răcite/încălzite, acoperiş panoramic din sticlă Sky Lounge, lumini ambientale dinamice, sistem de sonorizare Bowers & Wilkins Diamond Surround (va fi disponibil din decembrie 2018), sistem de entertainment pentru scaunele spate Professional cu monitor touchscreen de 10,2 ţoli (25,91 cm; disponibil din decembrie 2018). Luxul și rafinamentul sunt puse în evidență de tapițeriile de piele care au cusături elaborate, precum și de opțiunea aplicaţiilor din sticlă pentru anumite butoane.

Noul BMW X5 se mândrește și cu o listă impresionantă de sisteme menite să asiste condusul pentru mai mult confort și o siguranță crescută. De exemplu, în situația când șoferul nu mai menține controlul mașinii, cum se întâmplă în cazul unei urgențe medicale, atunci noua funcție Emergency Stop Assistant va încetini automat automobilul și îl va manevra către marginea drumului, pentru a-l opri în siguranță. O premieră este și Reversing Assistant preia direcţia pentru a manevra automobilul de-a lungul unui traseu negociat recent spre înainte. Mersul în marșarier este astfel asistat pe o distanță de până la 50 de metri. Nu lipsesc din arsenalul de dotări inteligente tempomatul activ cu funcţie Stop & Go, funcțiile de corectare automată a direcției pentru păstrarea benzii, cu protecţie activă la coliziune lateral, sistemul de asistare a direcției pentru evitarea unei coliziuni și funcțiile de avertizare pentru traficul venit din laterale, pentru cedarea priorității sau intrarea pe un sens interzis. Iar sistemul Parking Assistant Plus oferă o vedere împrejurul mașinii, precum și funcția Remote 3D View (afișează pe smartphone, în timp real, o imagine cu ce se întâmplă în jurul maşinii).

P90303994_highRes_the-all-new-bmw-x5-0

Foarte inteligente sunt și sistemele pentru controlul ținutei de drum. Sistemul de tracțiune integrală xDrive este reglat pentru a favoriza livrarea cuplului spre puntea spate, pentru momentele când șoferul alege un stil de condus mai dinamic. Sistemul de tracțiune integrală beneficiază și de un diferenţial blocant cu control electronic pentru puntea spate, care este disponibil în combinaţie cu linia de echipare M Sport sau cu pachetul Off-Road, care este la rândul său o opțiune inedită pentru un model BMW X. Constructorul descrie astfel pachetul Off-Road: “În acest caz, un buton separat oferă conducătorului posibilitatea de a alege unul dintre cele patru moduri de condus, permiţându-i să activeze setarea ideală pentru garda la sol a automobilului, sistemul xDrive, reacţia acceleraţiei şi controlul transmisiei, dar şi intervenţiile de corecţie ale sistemului DSC în pregătirea condusului pe nisip, pietre, macadam sau zăpadă.”

BMW X5 este dotat standard cu suspensii care au amortizoare reglabile prin simpla apăsare a unui buton. Se poate comanda și suspensia adaptivă M Professional, care include bare antiruliu active și sunt completate de sistemul de direcție integrală activă. X5 este astfel primul model BMW X care virează cu toate cele patru roți. La viteze mici roțile spate virează în sens opus celor din față. Iar la viteze crescute, toate cele patru roți virează în același sens, pentru stabilitate sporită. De asemenea, BMW X5 poate fi echipat și cu suspensie pneumatică la ambele punți, care permite ajustarea gărzii la sol cu până la 80 mm. Asta se face atât prin apăsarea unui buton din consola centrală, cât și prin intermediul BMW Display Key. „Pentru deplasări off-road garda la sol poate fi ridicată în două trepte cu până la 40 mm. În modul sport sau la viteze de peste 138 km/h, garda la sol coboară cu 20 mm. Pentru a facilita încărcarea automobilului, garda la sol poate coborâ cu 40 mm faţă de nivelul normal.” – detaliază BMW.

Cu asemenea tehnologii, BMW X5 promite o versatilitate mai mare în ceea ce privește escapadele în afara șoselei. Acesta era un capitol la care fostele modele X5 nu au excelat, concentrându-se mai mult pe dinamismul etalat pe șosea.

Referitor la gama de motorizări, pentru început vor fi propuse alternative V8 sau cu 6 cilindri în linie pe benzină, precum și două diesel-uri cu 6 cilindri. Toate propulsoarele respectă normele de poluare EU6d-TEMP și sunt cuplate cu transmisii Steptronic cu 8 trepte. Modelul BMW X5 xDrive40i are un 6 cilindri pe benzină, de 3 litri, care livrează 340 CP și 450 Nm. Acesta demarează de la 0 la 100 km/h în 5,5 secunde, atinge 243 km/h și consumă în medie 8,8-8,5 l/100 km. Al doilea model pe benzină este BMW X5 xDrive50i. Propulsorul său V8 de 4,4 litri produce 462 CP și 650 Nm. Consumă în medie 11,6 l/100 km, sprintează de la 0 la 100 km/h în 4,7 secunde și atinge 250 km/h. Modelul V8 este disponibil momentan în SUA, urmând să fie oferit și în Europa din 2019. Cei care preferă motorizări diesel au ca opțiune de bază BMW X5 xDrive30d. Acesta are propulsor de 3 litri, cu 265 CP și 620 Nm. Accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,5 secunde, atinge o viteză maximă de 230 km/h și consumă în medie 6,8 – 6,0 l/100 km. Performanțe superioare asigură BMW X5 M50d. Motorul său diesel de 3 litri este supraalimentat cu 4 turbine. Astfel, produce 400 CP și 760 Nm, pentru o goană de la 0 la 100 km/h în 5,2 secunde și o viteză de top de 250 km/h. Consumul său mediu este de 7,2-6,8 l/100 km.

Citeste si...

VIDEO: Peugeot Instinct – Conceptul libertății augmentate
Ultima etapă din Campionatul Național de Off Road, la Târgoviște

Lasa un comentariu:

Comentarii