Advertisement
STIRI — octombrie 3, 2018 at 2:17 pm

VIDEO: Noul BMW Seria 3 promite să fie etalon al dinamismului

by

A șaptea generație BMW Seria 3 a debutat cu ocazia salonului auto de la Paris cu un design deloc timid și tehnologii avangardiste cu care dorește să-și recâștige reputația de cel mai dinamic sedan din clasa medie.

Fabian Kirchbauer Photography

Primele șase generații BMW Seria 3 au cucerit peste 15 milioane de clienți, devenind pilonul principal al succesului comercial de care se bucură marca bavareză. Seria 3 a fost mereu un etalon al sportivității în segmentul său. Însă generația care urmează să predea ștafeta a fost prinsă din urmă de rivali tradiționali, precum Mercedes-Benz Clasa C și Audi A4, precum și de concurenți mai noi, cum ar fi Jaguar XE și Alfa-Romeo Giulia. Motivul este că fostul 3 aparține perioadei când BMW a făcut cel mai impresionat salt calitativ în ceea ce privește confortul ținutei de drum. S-a apropiat remarcabil de standardul de confort impus de Mercedes-Benz, dar în acest proces a lăsat un pic garda jos în materie de sportivitate. Agilitatea, precizia, robustețea nu au lipsit, dar părea că direcția nu mai oferă atât de mult feedback, iar suspensiile și-au temperat fermitatea. Astea erau trăsături de caracter, care odată domolite, sau mai bine zis echilibrate cu rafinament și confort, au făcut să pară că Seria 3 nu mai este sportivul categoric. Superficială sau nu, această percepție a rănit orgoliul inginerilor BMW, care au proiectat a șaptea generație Seria 3 pentru a recâștiga reputația de cel mai sportiv model din clasa medie.

Determinarea aceasta se vede și la nivelul designului exterior, care pare mai încordat ca niciodată, fiind traversat de linii de caracter, cute și fante de aer deloc timide. Dar sportivitatea reală se ascunde în specificațiile tehnice.

BMW ne spune că ampatamentul mai lung cu 41 de milimetri (2.851 mm) şi ecartamentele extinse (faţă: +43 mm, spate: 21 mm) au influenţă directă asupra agilităţii automobilului. Dimensiunile crescute ale caroseriei au permis configurarea unui habitaclu mai spațios, inclusiv pentru pasagerii din spate. Însă, caroseria are și un coeficient de frecare cu aerul îmbunătățit (de la 0,26 la 0,23 Cd – pentru 320d). De altfel, BMW subliniază că noul 3 este cel mai aerodinamic sedan din segmentul mediu. Pentru a se obține aceste valori, au fost proiectate prize de aer speciale, iar partea de dedesubt a mașinii este etanșeizată aproape complet.

Totodată, folosirea extinsă a aluminiului și oțelului cu rezistență înaltă au permis reducerea greutății totale a mașinii cu până la 55 kg, față de modelul precedent. Iar masele sunt distribuite egal între punți.

Toate acestea au oferit o bază bună pentru a crea un sedan cu abilități dinamice lăudabile. Dar inginerii companiei germane nu s-au mulțumit cu atât și au conceput  amortizoare cu variaţie a rigidităţii în funcţie de cursa suspensiei. Seria 3 este primul BMW care folosește această tehnologie pentru suspensii. Constructorul descrie astfel noile suspensii: “Suspensia disponibilă standard şi suspensia M Sport opţională includ amândouă amortizoare cu funcţie de ridicare, care îşi fac debutul la un model BMW. Acestea au o contribuţie majoră la echilibrul dintre sportivitate şi confort […]. Controlul variabil continuu le permite să ajusteze fermitatea amortizorului în mod progresiv în funcţie de schimbarea cursei arcului. La mişcări reduse, amortizarea uşoară asigură confortul. Pe măsură ce cursa creştere, amortizoarele se rigidizează şi asigură un răspuns sportiv al suspensiei.

Suspensia M Sport (cu o reducere de 10 milimetri a gărzii la sol) este acompaniată pe lista de opţiuni de suspensia M adaptivă cu amortizoare controlate electronic. Direcţia sport variabilă, disponibilă opţional, a fost îmbunătăţită pentru un răspuns şi mai direct şi mai precis.

Frânele M Sport, cu etriere fixe cu patru pistoane pe puntea faţă, sunt disponibile opţional. Prezenţa lor este marcată de etrierele de culoare albastră care afişează logo-ul M. Un diferenţial M Sport este disponibil pentru BMW 330i şi BMW 330d în combinaţie cu suspensia M Sport sau cea M adaptivă. În acest caz, funcţia de blocare variabilă complet şi controlată electronic din diferenţialul spate îmbunătăţeşte semnificativ tracţiunea, agilitatea, stabilitatea şi dinamica în viraje.”

P90323745_highRes_the-all-new-bmw-3-se

Desigur, motorizările noi promit o evoluție atât în materie de sportivitate, cât și în eficiență.

Până la debutul viitorului M3, vârful din noua gamă Seria 3 va fi M340i xDrive. Propulsorul său cu 6 cilindri dispuși în linie livrează 374 CP și 500 Nm, pentru un sprint 0-100 km/h în 4,4 secunde (valoare provizorie). Această motorizare va fi disponibilă din vara lui 2019. Tot atunci va fi lansată și versiunea plug-in hybrid 330e. Aceasta este cea mai eficientă motorizare, măsurătorile provizorii creditând-o cu autonomie electrică de 60 km, consum de 1,7 l/100 km și emisii CO2 de numai 39g/km. Dar performanțele sale tot promit dinamism. Propulsia plug-in hybrid produce 185 kW, dar odată activat modul XtraBoost, puterea urcă la 215 kW. Drept urmare, 330e poate sprinta de la 0 la 100 km/h în 6 secunde (valoare provizorie).

P90323743_highRes_the-all-new-bmw-330e

Cinci motoare puternice şi eficiente vor fi disponibile încă de la începerea vânzării noului BMW Seria 3 Sedan. Portofoliul cuprinde două motoare pe benzină, cu patru cilindri, care dezvoltă 184 CP la BMW 320i, respectiv 258 CP la BMW 330i, dar şi două propulsoare diesel ce oferă 150 CP la BMW 318d şi 190 CP la BMW 320d. Un motor diesel cu şase cilindri dispuşi în linie, care dezvoltă 265 CP, echipează BMW 330d. De asemenea, disponibilă de la lansare este tracţiunea integrală inteligentă la BMW 320d xDrive. O premieră este şi faptul că ambele versiuni diesel de patru cilindri vin cu un sistem cu două turbocompresoare pentru a asigura un plus de eficienţă. Toate variantele de motorizare îndeplinesc standardele de emisii Euro 6d-TEMP.

Sisteme inteligente pentru asistarea condusului

Experiența de la volanul noului BMW Seria 3 este definită și de funcțiile inteligente ale sistemelor de asistare a condusului, care sporesc atât confortul, cât și siguranța.

Echiparea standard include nu doar sistem de avertizare pentru potențiale coliziuni, ci și funcțiile de frânare automată și de recunoaștere inclusiv a pietonilor și bicicliștilor. Dotări standard sunt și sistemul Cruise Control cu funcţie de frânare şi sistemul de avertizare la părăsirea benzii de rulare (Lane Departure Warning – funcţionează atunci când se traversează banda fără a semnaliza, funcţionează între 70 şi 210 km/h). Farurile LED integrale sunt și ele echipare standard. Iar opțional se pot alege farurile LED cu funcţii extinse şi farurile LED adaptive cu BMW Laserlight pentru faza lungă adaptivă (cu rază de acţiune de aproximativ 530 de metri).

Fabian Kirchbauer Photography

Lista de opțiuni este într-adevăr impresionantă: “Sistemul Active Cruise Control cu funcţie Stop & Go este disponibil opţional şi funcţionează între 0 km/h şi 210 km/h şi poate regla viteza automat după limitele legale (cu o marjă +/-15 km/h). Timpul maxim până la care automobilul poate staţiona cu pornire automată este de 30 de secunde. Pentru intervale mai mari, automobilul porneşte numai la apăsarea pedalei de acceleraţie, asigurându-se astfel că şoferul nu este surprins de startul maşinii.

Pachetul Driving Assistant, disponibil opţional, include protecţie în caz de tamponare şi avertizare la trafic transversal, precum şi sistem de avertizare la părăsirea benzii de rulare (Lane Change Warning – funcţionează atunci când există automobile în unghiul mort, funcţionează de la 20 km/h).

De asemenea, este oferit şi Driving Assistant Professional, un pachet complet de îmbunătăţire a confortului şi siguranţei folosind un sistem de camere trifocale, alături de un radar poziţionat în faţă.

Suplimentar faţă de Driving Asistant şi Active Cruise Control cu funcţie Stop & Go, dotările Driving Assistant Professional includ asistentul de direcţie şi menţinere a benzii, care foloseşte marcajele de pe drum şi detectarea automobilelor care rulează în faţă pentru a menţine automobilul pe banda de rulare, chiar şi în condiţii în care aceasta se îngustează, de exemplu zonele de construcţii pe autostradă. Sistemul semiautonom este completat de un senzor care detectează prezenţa mâinilor pe volan. Driving Asssitant Professional este completat de asistentul de menţinere a benzii cu protecţie activă la coliziune din lateral, asistentul de evitare cu schimbarea benzii şi de sistemul de avertizare la traficul transversal.

Controlul distanţei de parcare (PDC) şi camera pentru mers înapoi asistă conducătorul în manevrare şi intrarea în/ieşire din spaţiile de parcare. Disponibil este şi asistentul de parcare, care preia controlul complet al automobilului la parcare (atât în cazul parcării laterale, cât şi al garării), tot ce trebuie să facă conducătorul auto este să ţină apăsat butonul de parcare.

Gama de funcţii mai include şi o premieră pentru segment – Reversing Assistant, care poate conduce automobilul cu spatele pe distanţe de până la 50 prin direcţionarea acestuia de-a lungul aceleiaşi trase pe care a venit înainte.”

P90323756_highRes_the-all-new-bmw-3-se

Sistemul de operare BMW 7.0 şi Asistentul Personal Inteligent BMW

Noul BMW Seria 3 poate fi echipat opțional cu sistemul de operare BMW 7.0, regăsit la noile modele Seria 8, Z4 și X5. Astfel, poate beneficia de BMW Live Cockpit Professional, cu instrumentar de bord complet digital de 31,24 cm și ecran central tactil de 26,04 cm. Head-up display-ul este cu 70% mai mare decât la fostul BMW Seria 3 și nu lipsesc comenzile prin gesturi. Însă premiera adusă de Seria 3 este sistemul evoluat de recunoaștere a comenzilor vocale. Acesta se numește pe bună dreptate Asistentul Personal Inteligent BMW. Practic permite un dialog natural între șofer și automobil. BMW îl descrie astfel: „La noul BMW Seria 3 Sedan îşi face debutul Asistentul Personal Inteligent BMW, un caracter digital inteligent care răspunde la mesajul „Hei, BMW!”. O particularitate unică faţă de alţi asistenţi digitali: conducătorul îi poate da un nume. Sosirea Asistentului Personal Inteligent BMW asigură faptul că întotdeauna există un profesionist BMW veritabil la bord. El poate explica tot felul de funcţii diferite („Cum funcţionează asistentul pentru faza lungă?”), oferă informaţii actuale de stare („Nivelul uleiului este în regulă?”) şi ajută cu răspunsuri la întrebări („Ce mesaj de avertizare am?”). Asistentul Personal Inteligent este, pe scurt, navigatorul ideal şi devine extrem de util în timpul condusului de zi cu zi prin faptul că răspunde la comenzi vocale naturale pentru a ajuta conducătorul cu numeroase sarcini, precum îmbunătăţirea productivităţii şi distracţia la bord. Gama de funcţii şi skill-uri disponibile va fi extinsă constant ca parte a actualizărilor obişnuite, care pot fi realizare fără probleme pe un smartphone sau în automobil prin Remote Software Upgrade.”

Citeste si...

VIDEO: Goodyear Eagle-360 prefigurează roata sferică pentru 2035?
Gucci Bloom: Parfumul începutului de vară

Lasa un comentariu:

Comentarii