Advertisement
STIRI — august 22, 2017 at 11:19 am

VIDEO: Noul BMW M5 – Eclipsă totală pentru rivali

by

Mercedes-AMG E63 S 4MATIC+ are toate motivele să înghită în sec. Noul BMW M5 are toate armele pentru a câștiga din nou războiul super-sedan-urilor. 

P90272989_highRes_the-new-bmw-m5-08-20

Sub capotă se află o formă evoluată a motorului V8 biturbo de 4,4 litri care a dat viață și fostei generații M5. În cazul noului model propulsorul livrează 600 CP și un surplus de 70 Nm, pentru un cuplu total de 750 Nm, disponibil încă de la 1.800 rpm. Goana de la 0 la 100 km/h are loc în doar 3,4 secunde. Dar și mai impresionant este sprintul 0-200 km/h, care se efectuează în numai 11,1 secunde. Viteza de top este limitată electronic la 250 km/h. Însă clienții pot opta pentru pachetul M Driver, care ridică plafonul până la 305 km/h.
Noul BMW M5 este atât de iute de picior fiindcă divizia BMW M a înțeles că este cazul să adopte beneficiile tracțiunii integrale. Însă nu vorbim despre un xDrive clasic, ci despre un sistem și mai inteligent care puriștilor mult dorita opțiune de a rula și exclusiv cu tracțiune spate, atunci când doresc. Acest sistem de tracțiune integrală folosește un diferenţialul M activ pe puntea spate, care funcţionează tot complet variabil şi are efect de blocare între 0 şi 100%.
Iată cum descrie BMW această tehnologie: „Caracterul M xDrive poate fi ajustat după cum se doreşte. Conducătorul auto are cinci configuraţii diferite la alegere în funcţie de combinaţiile modurilor DSC (DSC on, MDM, DSC off) şi M xDrive (4WD, 4WD Sport, 2WD). În setarea de bază cu DSC (Dynamic Stability Control) activat şi 4WD, sistemul permite o patinare uşoară a roţilor spate la accelerarea din viraje – şi, prin urmare, asigură un control sportiv noului BMW M5. În modul M Dynamic (MDM, 4WD Sport), M xDrive permite derapaje uşoare, controlate. Cele trei moduri M xDrive cu oprirea DSC au fost concepute pentru a răspunde şi cerinţelor piloţilor pe circuit. Se pot alege una dintre cele trei configuraţii până la şi inclusiv tracţiune spate pură (2WD).
Chiar şi în setarea implicită, atât cu sistemul DSC, cât şi cu 4WD activate, noul BMW M5 permite o anumită patinare a roţilor spate atunci când se accelerează la ieşirea din viraje pentru a produce agilitatea pentru care modelele M sunt renumite. Trecerea la modul M Dynamic (MDM, 4WD Sport) oferă un nou impuls major pentru agilitatea a automobilului. În acest caz, şi mai mult cuplu este direcţionat către puntea spate, în timp ce nivelul de patinare admisă a roţilor spate este mărit. Acest lucru permite conducătorilor să realizeze derapaje controlate cu M5 şi să se bucure de manevrabilitatea lui.”

Versatilitatea comportamentului dinamic al noului M5 nu se limitează la tracțiunea integrală. Practic, toate specificațiile mașinii pot fi reglate: „Conducătorul poate alege între modurile Comfort, Sport şi Sport Plus pentru sistemul Variable Damper Control (VDC) – care are reglaj specific M – şi direcția M Servotronic. Iar caracteristicile motorului pot fi şi ele configurate în funcţie de preferinţele conducătorului prin modurile Efficient, Sport şi Sport Plus. Cele două butoane M1 şi M2 de pe volanul M îmbrăcat în piele pot fi utilizate pentru a stoca două reglaje care combină preferinţele conducătorului în ceea ce priveşte setările motorului, transmisiei, suspensiei şi modurilor M xDrive, ale modului DSC şi ale Head-Up-Display. Conducătorul poate activa setarea preferată apăsând butonul corespunzător.”

Desigur, controlul suprem este asigurat și de sistemul de frânare: „Noul BMW M5 este echipat standard cu frâne M compozite. Fiind semnificativ mai uşoare decât cele convenţionale din fontă, acestea au avantajul distinct al unor mase nesuspendate reduse. În faţă, forţa de frânare este aplicată discurilor de frână perforate, cu ventilaţie interioară, cu ajutorul unor etrierelor fixe, cu şase pistoane, vopsite în albastru şi purtând sigla M. Pe puntea spate, deceleraţia este asigurată de frânele cu etrier, cu un singur piston, vopsit tot în albastru, cu frână de parcare integrată. Frânele M din carbon ceramic sunt disponibile ca opţiune pentru noul BMW M5. Acestea sunt recunoscute instantaneu după etrierele aurii cu logo M (etriere cu şase pistoane fixe pe puntea faţă, etriere flotante cu piston fix pe puntea spate) şi sunt mai uşoare cu 23 de kilograme, ceea ce înseamnă o reducere suplimentară a maselor nesuspendate.”

Noul BMW M5 poate fi comandat din septembrie 2017, iar livrările vor începe în primăvara anului 2018. Programat pentru lansare la aceeaşi data de începere a vânzărilor ca şi M5 standard este BMW M5 First Edition. Această versiune specială – limitată la un număr de 400 de exemple în întreaga lume – are vopsea BMW Individual Frozen Dark Red metalizat. Preţurile pentru România vor fi comunicate în curând.

Citeste si...

VIDEO: Mazda MX-5 RF ne oferă o demonstrație elegantă de striptease
VIDEO: Noul Hyundai i30 a fost conceput pentru exigențele înalte ale clienților Europeni

Lasa un comentariu:

Comentarii