Advertisement
STIRI — iulie 12, 2017 at 3:19 pm

VIDEO: Noul Audi A8 – Luxul de a interacționa cu viitorul

by

Poate că evoluția estetică a caroseriei nu lasă de bănuit, dar noul Audi A8 ascunde un arsenal tehnologic care îl face mai capabil decât fostele generații să se impună în fața rivalilor elitiști Mercedes-Benz Clasa S și BMW Seria 7.

Audi A8

Formele caroseriei și elementele principale de design sunt familiare, dar noul A8 le traduce în cei mai moderni termeni. Farurile cu tehnologie HD Matrix și laser încadrează o grilă frontală mai impozantă ca niciodată. Stopurile reprezintă cea mai mare schimbare de design față de fosta generație, în sensul că acum cele două blocuri optice cu tehnologie OLED sunt unite de o bandă luminoasă, traversată de un element cromat. Toate acestea fac noul A8 să arate la fel de sobru cum îl știam și până acum, dar cu o tușă suplimentară de avangardism.
Cea mai radicală schimbare se observă în habitaclu. Putem spune fără reținere că Audi A8 are cel mai modern post de conducere dintre cele trei limuzine premium germane. Dacă Mercedes-Benz Clasa S este somptuos, iar BMW Seria 7 poate părea chiar clasic, Audi A8 propune cel mai futurist post de conducere.
Cu instrumentarul de bord digital deja ne-am obișnuit de la alte modele Audi care beneficiază de el. Dar A8 aduce noutăți importante în ceea ce privește interacțiunea cu sistemul infotainment. Ecranul tactil din centrul planșei de bord are 10,1 inch, iar atunci când este stins, dă impresia că a dispărut în panoul negru, lucios care traversează pe orizontală linia bordului. Și gurile sistemului de ventilație se ascund sub segmente escamotabile care fac parte din inserțiile ce ornează bordul. La baza planșei de bord se află încă un ecran tactil, de la care se controlează funcții precum climatizarea, sau introducerea de texte. Fiecare atingere a celor două ecrane este însoțită de un feedback tactil și de un sunet specific. Practic vorbim despre aducerea în producția de serie a conceptului estetic și de interacțiune din om și mașină propus de conceptul Audi Prologue.

Audi A8 L
Această înlocuire extinsă a butoanelor clasice cu ecrane și suprafețe tactile este completată de evoluția sistemului de comenzi vocale, precum și de conexiunea la internet LTE. Desigur, se poate opta și pentru un sistem head-up display, de afișare a informațiilor pe parbriz.
Pasagerii de pe locurile din spate sunt tratați cu adevărat regește. Ca și în cazul lui BMW Seria 7 spătarul scaunului din dreapta față include un suport pentru picioarele pasagerului din spate. Însă adaugă și două funcții de răsfăț. Spătarul încălzește și masează tălpile pasagerului din dreapta spate. Deci, dacă lift-urile din zgârienorul în care se află biroul proprietarului noului A8 s-au stricat și acesta a trebuit să coboare pe jos, atunci limuzina germană îi va obloji tălpile cum se cuvine.
O altă asemănare cu BMW Seria 7 ar fi tableta detașabilă, cu afișaj OLED, aflată în consola centrală din spate. De la aceasta se controlează funcții precum masajul oferit de scaune, climatizarea, luminile de citit HD Matrix, etc.
De relaxare se poate bucura și șoferul, datorită sistemelor de asistare a condusului foarte avansate.
Sistemul Audi AI traffic jam pilot îi permite lui A8 să se conducă singur în trafic lent, până la 60 km/h. Mașina se ocupă autonom de accelerare (cu tot cu pornire de pe loc), frânare, păstrarea direcției. Audi subliniază că acest sistem este conceput pentru șosele sau autostrăzi pe care cele două sensuri de mers sunt despărțite de separatoare fizice. Șoferul poate în acest timp să ia complet mâinile de pe volan și chiar să-și îndrepte atenția către alte activități, precum privitul la TV (funcție inclusă în sistemul infotainment al mașinii). Totuși, șoferul trebuie să rămână vigilent, deoarece atunci când sistemul de condus autonom își atinge limitele, îl va atenționa pe cel de la volan să preia controlul. Acest sistem va fi introdus treptat începând din 2018 și va depinde de reglementările legislative din fiecare țară.
Totodată, noul Audi A8 dispune și de sisteme care îi permit să intre și să iasă din parcări și din garaje în mod autonom. Șoferul poate fi înafara mașinii și comandă aceste funcții prin intermediul aplicației myAudi, folosind dispozitivele mobile personale. Pentru a monitoriza manevrele de parcare, utilizatorii trebuie să țină apăsat butonul Audi AI, astfel fiindu-le afișată pe dispozitivul mobil o imagine în timp real din jurul mașinii.

Nu doar sistemele infotainment și de asistare a condusului sunt inteligente în cazul noului A8, ci și felul în care acesta combină confortul și abilitățile dinamice. Audi A8 măsoară acum 5.172 m lungime (+13 cm în cazul modelului cu ampatament lungit). Dar, în ciuda corpolenței, promite o manevrabilitate impresionantă. Acum A8 oferă opțional și roți spate direcționabile, pe lângă direcția de la puntea față cu demultiplicare dependentă de viteza de rulare. Tot în funcție de viteză, roțile spate virează în același sens sau în sens ocup cu roțile frontale. Această soluție tehnică se alătură avantajelor aduse de tracțiunea integrală, care este acum standard pentru modelele A8. Precizia direcției și manevrabilitate pot fi sporite suplimentar dacă se alege și diferențialul sport, care distribuie cuplul între roțile posterioare.
Suspensia este și ea complet activă, ridicând sau coborând fiecare roată independent, cu actuatori electrici, în funcție de condițiile de rulare și de cerințele șoferului. Această funcție a suspensiei ajută inclusiv la protejarea pasagerilor în cazul unui accident. Mai exact, dacă sistemul care monitorizează împrejurimile mașinii detectează o coliziune laterală iminentă, atunci suspensiile active vor ridica garda la sol, pentru a reduce consecințele resimțite de pasageri în timpul impactului. S-a putut crea o suspensie pneumatică atât de elaborată și datorită faptului că A8 adoptă un sistem electric de 48 de volți.

Audi A8
Noul Audi A8 va debuta pe piața din Germania spre finalul acestei toamne, la prețuri ce pornesc de la 90.600 euro pentru versiunea cu ampatament scurt și de la 94.100 de euro pentru cea cu ampatament lung (A8 L). Motorizările de bază vor fi pentru început propulsoarele V6 turbo, diesel (3.0 TDI, 286 CP) și benzină (3.0 TFSI, 340 CP). Motorizările cu 8 cilindri vor fi 4.0 TDI (435 CP) și 4.0 TFSI (460 CP). Nu va lipsi uzina W12 de 6 litri, de 585 CP.
Toate motorizările dispun de o tehnologie mild hybrid înlesnită de sistemul electric de 48 de volți. Aceasta permite oprirea motorului în momentele de rulare de tip coasting și repornirea gentilă. În plus, funcția start/stop este extinsă, iar cea de regenerare a energiei are capacitate de până la 12 kW. Audi declară că toate aceste funcții contribuie la reducerea consumului de combustibil cu până la 0,7 l/100 km, în condiții de trafic real.
Gama de propulsii va fi completată și cu modelul plug-in hybrid A8 L e-tron quattro. Propulsia acestuia este compusă din motorul 3.0 TFSI și un motor electric, care produc împreună 449 CP și 700 Nm. Bateria litiu-ion a mașinii permite rularea în regim 100% electric a până la 50 de kilometri. Iar Audi anunță că încărcarea sa se va putea face și wireless.

Citeste si...

VIDEO: Hyundai Santa Fe a traversat Antarctica pilotat de stranepotul legendarului explorator Ernest...
VIDEO: Noul BMW X5 va fi lansat în noiembrie 2018, inclusiv în România

Lasa un comentariu:

Comentarii