Advertisement
STIRI — iunie 6, 2016 at 1:44 pm

VIDEO: Noul Audi A5 – Evoluția unui coupe de succes

by

Noua generație Audi A5 și versiunea sa sport S5 vor fi disponibile în Germania și în alte țări europene începând din această toamnă.

Audi S5 Coupé

„Cum faci o operă de artă în materie de design să fie și mai frumoasă?” Aceasta este întrebarea pentru care Audi spune că a căutat timp de 4 ani cel mai bun răspuns. Adevărul este că prima generație A5, lansată în 2008, s-a bucurat de succes. De altfel, este o prezență comună pe străzile Europei, după cum putem vedea și pe șoselele din România. De aceea, nu este tocmai de mirare că producătorul german a ales să mizeze pe evoluția designului primei generații, în loc să caute o interpretare complet nouă. Același lucru l-a făcut și cu noul A4. Concret vedem că s-au păstrat coapsele bombate, decupajul zonei vitrate laterale și linia laterală care traversează panourile aripilor și portierelor. Dar stilul modern este evidențiat de noul decupaj al grilei de dimensiuni mărite, precum și de stopurile cu LED și farurile care opțional pot include tehnologia Matrix LED (matrice LED).

Caroseria a fost optimizată și din punct de vedere aerodinamic, având cel mai bun coeficient de frecare cu aerul din segmentul său (0,25). Coupe-ul cu 2 uși are și o latură utilă decentă, portbagajul său fiind de 465 litri. În plus, bancheta este fracționabilă în raport 40:60:40, iar portbagajul se poate deschide și prin mișcarea piciorului în dreptul senzorului aflat sub spoilerul posterior.
Interiorul preia aproape neschimbată planșa de bord a sedanului A4. Drept urmare, în locul ceasurilor de bord analoage poate fi montat opțional un ecran multifuncțional de 12,3 inch. Iar în partea centrală a planșei de bord se află ecranul multifuncțional de 7 inch oferit standard, sau cel de 8,3 inch al sistemul MMI navigation plus. Funcțiile sistemului MMI sunt controlate și prin butonul rotativ cu suprafață tactilă, care recunoaște inclusiv gesturi precum cele de zoom, utile în timpul utilizării hărții de navigație. Totodată, sistemul de comenzi vocale a evoluat, recunoscând formulări tipice limbajului natural, precum „I would like to call Peter” (Aș dori să-l sun pe Peter).
Noile modele Audi A5 pot fi echipate și cu SIM-ul Audi Connect care este instalat permanent în mașină și oferă conexiune LTE la internet. Acest serviciu de conexiune este disponibil gratuit timp de 3 ani, în Germania și în majoritatea țărilor europene.

Audi S5 Coupé
Opțional, A5 poate avea pachetul care include apelul de urgență pentru eventualitatea unui accident sau asistență rutieră. Se poate adăuga și funcția de a controla prin smartphone, smartwatch sau chiar și printr-un televizor cu sistem Apple TV blocarea/deblocarea portierelor. Alte funcții permise de acest sistem sunt localizarea mașinii în parcare sau verificarea statutului mașinii.
Din lista de dotări nu lipsesc conectivitatea cu smartphone prin Apple CarPlay și AndroidAuto, încărcarea wireless a smartphone-ului și un sistem audio 3D opțional, care este proiectat de Bang & Olufsen.
La capitolul siguranță, A5 beneficiază de sisteme precum cele de asistare pentru păstrarea benzii de rulare, asistență pentru evitarea unei coliziuni, cruise control adaptiv cu funcție care asistă condusul în traficul lent din oraș, parcare automată și sistem pentru detectarea vehiculelor care trec prin spatele lui A5 atunci când se face o manevră în marșarier.

Gama de motorizări pentru A5 este compusă din două propulsoare pe benzină TFSI și trei diesel TDI, care dezvoltă între 190 și 286 CP. Audi promite că noile propulsoare oferă performanțe crescute cu 17% și consum redus cu până la 22%.
Odată cu modelele A5 va debuta și versiunea sportivă S5, cu motor 3.0 TFSI (V6 turbo) de 354 CP (cu 21 CP mai mult decât fosta generație). Acesta reușește un demaraj 0-100 km/h în 4,7 secunde și înregistrează un consum mediu de 7,3 l/100 km.
Pentru modelele cu motoare pe benzină cu 4 cilindri și propulsorul diesel 3.0 TDI de 218 CP (cu tracțiune față sau integrală), sunt disponibile cutiile de viteze manuală cu 6 trepte sau S tronic cu 7 trepte. Transmisia tiptronic cu 8 trepte este rezervată pentru motorul diesel de top 3.0 TDI de 286 CP și pentru S5, ambele fiind oferite standard cu tracțiune integrală quattro. Opțional se poate monta și un diferențial sport pe puntea spate. Tot opțional este și sistemul de tracțiune integrală quattro ultra, conceput pentru a eficientiza consumul de combustibil. Acesta poate fi cuplat cu motoarele TFSI cu patru cilindri și cu diesel-urile cu transmisie manuală.

Audi A5 Coupé
Performanțele dinamice ale noului A5 se datorează masei totale redusă cu până la 60 kg și noii platforme tehnice. Audi oferă și sistem de control al amortizoarelor. Direcția electromecanică se adaptează în funcție de viteza de rulare, iar sistemul de direcție dinamică disponibil opțional adaptează adaptează raportul de demultiplicare al direcției în funcție de viteza de rulare și de unghiului de bracare. Nu în cele din urmă, noul A5 are și avantajul unei mase totale cu până la 60 kg mai mică decât a modelului anterior.

Citeste si...

DS 7 CROSSBACK intră în serviciul Președintelui Emmanuel Macron
VIDEO: BMW stabileşte două recorduri mondiale pentru drifting cu noul BMW M5

Lasa un comentariu:

Comentarii