A cincea generație Renault Clio ridică la un nou standard de tehnologie și calitate statutul său de cel mai bine vândut model produs de Groupe Renault.
Clio a debutat în 1990 și de atunci a cucerit 15 milioane de clienți la nivel mondial, pe parcursul a 4 generații. Vânzările sale au crescut continuu din 2012 pânâ în 2018. Anul trecut s-a comercializat în 365.000 de unități în Europa. Acum, Renault s-a asigurat că a cincea generație va duce mai departe acest succes, dezvoltând substanțial rafinamentul și arsenalul tehnologic ale modelului de clasă mică.
Deși designul exteior al noului Clio pare o evoluție a generației ce îi va ceda locul, Renault subliniază că acesta are 100% componente noi. Aspectul modern, dar familiar, derivă și din faptul că modelul de clasă mică a adoptat de la Talisman, Megane și Koleos designul farurilor cu LED, precum și decupajul mai amplu al grilei frontale. Și stopurile au fost redesenate, iar elementele de crom care ornează caroseria contribuie la un look ce inspiră rafinament sporit.
Personalitatea lui Clio este nuanțată și cu ajutorul a două linii de design. Versiunea R.S. Line cu caracter sportiv va înlocui echiparea GT Line. Totodată, este propusă echiparea Initiale Paris, care va fi în curând disponibilă pentru modele noi din gama Renault.
Noul Clio măsoară 4.048 mm lungime, 1.798 mm lățime și 1.440 mm înălțime. Este cu 14 mm mai scurt, însă Renault spune că habitaclul acestuia este mai încăpător. De asemenea, caroseria a fost coborâtă cu 30 mm, ceea ce avantajează aerodinamica și dinamismul. Portbagajul a crescut la 391 litri (+26 litri) și are podea dublă. Scaunele din spate se pliază, pentru a produce o suprafață de încărcare plană. Sistemul audio BOSE a fost și el integrat astfel încât să nu sacrifice din spațiul oferit de portbagaj. Iar spațiul pentru pasagerii din spate a fost îmbunătățit.
Habitaclul lui Renault Clio aduce o schimbare majoră față de generația anterioară. Renault a depus eforturi evidente de a crește calitatea percepută. Abundă materiale fine, plăcute la antingere, iar detalii precum cusăturile materialelor subliniază atenția pentru calitate. Renault menționează că habitaclul poate fi personalizat cu ajutorul a 8 teme de design, două pachete de optimizare cu diverse culori și lumini ambientale cu 8 nuanțe.
Dar ce impresionează de la prima vedere este sistemul infotainment, al cărui ecran central de 9,3 inch este cel mai mare folosit până acum de un Renault. În plus, instrumentarul de bord este și el digital, având un ecran TFT în variante de 7 sau 10 inch. Varianta de 10 inch afișează și indicațiile sistemului de navigație. Nu lipsește zona de încărcare wireless a smartphone-ului, prevăzută în compartimentele de stocare din consola centrală.
Ergonomia este la rândul ei evidentă prin designul simplu, elegant și gruparea comenzilor, precum butoanele rotative ale sistemului de climatizare. Frâna de mână se acționează electric de la un buton, eliminându-se astfel levierul clasic, care ocupă spațiu. Iar schimbătorul de viteze este amplasat într-o poziție mai înaltă tot din considerente de ergonomie. Atât șoferul, cât și pasagerii beneficiază de scaune noi, care oferă suport mai bun și ajută la îmbunătățirea spațiului la nivelul genunchilor.
Renault încă nu a oferit detalii tehnice despre motorizări sau tehnologiile inteligente pe care le va oferi a cincea generație Clio. Totuși, Renault a făcut 3 mențiuni importante:
– Până în 2022, gama Groupe Renault sa va cuprinde 12 modele electrificate. Iar noul Clio va fi primul beneficiar al sistemului hibrid E-Tech, bazat pe tehnologii dezvoltate de Renault.
– Până în 2022, compania franceză dorește ca toate mașinile pe care le vinde să fie mereu conectate la internet, în piețe sale principale.
– Până în 2022, Groupe Renault va avea în gamă 15 modele cu funcții de condus autonom. Noul Clio va face disponibile pentru segmentul mașinilor de oraș o serie de sisteme de asistare a condusului care sunt premergătoare funcțiilor de condus autonom.