Advertisement
STIRI — noiembrie 3, 2017 at 12:10 pm

VIDEO: Nissan IMx -Viitorul mobilității inteligente

by

Crossover-ul Nissan IMx este mai mult decât un concept. Acesta redă scenariul ce va defini mobilitatea inteligentă în anii ce vor urma.

Nissan unveils IMx zero-emission concept at Tokyo Motor Show

Nissan IMx dispune de funcții de condus autonom printr-o versiune avansată a sistemului ProPILOT. Odată activat acest sistem, mașina se conduce singură până la o destinație prestabilită, fără a avea nevoie de intervenția șoferului. În acest caz volanul se retrage în planșa de bord, iar spătarele scaunelor se înclină spre spate, pentru ca șoferul și pasagerii să stea într-o poziție mai relaxată, lăsând mașina să se manevreze automat.
Conceptul IMx este construit pe o nouă platformă proiectată de Nissan special pentru modele cu propulsie electrică. IMx are câte un motor electric la fiecare punte, ceea ce îi oferă tracțiune integrală. Sistemul de propulsie electrică produce în ansamblu 320 kW și un cuplu de 700 Nm. Podeaua plană și centrul de greutate coborât aduc la rândul lor avantaje atât pentru comportamentul dinamic, cât și pentru spațiul din habitaclu. Bateria cu desitate crescută oferă o autonomie de peste 600 km și poate fi încărcată și wireless. Totodată. are și rolul unei așa-zise centrale care generează energie electrică.
De altfel, Nissan ne prezintă un scenariu concret. De exemplu, după ce transportă pasagerii la aeroport, IMx se parchează singur într-un loc unde se poate conecta la rețeaua de energie electrică. Odată conectată, mașina livrează energie electrică în rețea, conribuind astfel la infrastructură. Apoi, la data și ora programată, IMx se întoarce singur la aeroport pentru a prelua pasagerii, când aceștia revin din călătorie. De aici îi transportă autonom acasă, sau la altă destinație selectată de pasageri.

La fel de avangardiste ca și propulsia electrică și funcțiile de condus autonom sunt și modurile de interacțiune dintre șofer și sistemul infotainment. Mai exact, cel de la volan poate controla funcțiile afișate pe ecranul din bord folosind privirea și gesturile pe care le face cu mâna. Intențiile șoferului sunt monitorizate printr-o serie de senzori și camere video din habitaclul lui Nissan IMx.

Nu în cele din urmă, tot la Tokyo Motor Show, Nissan a prezentat sistemul Canto, care oferă mașinilor electrice o identitate sonoră. Astfel, mașinile electrice Nissan vor emite sunete specifice pentru accelerare, decelerare și mersul în marșarier, până la viteze de 20 sau 30 km/h, în funcție de piețele în care se comercializează automobilul. Rolul sistemului Canto este de a face pietonii conștienți de prezența în apropiere a unei mașini electrice, care produce un sunet foarte redus în timpul rulării, neavând motor cu ardere internă.

Citeste si...

VIDEO: Mercedes-Maybach S 650 Cabriolet ispitește clienții lui Rolls-Royce Dawn
Rolls-Royce Cullinan a debutat oficial în România

Lasa un comentariu:

Comentarii