Advertisement
STIRI — februarie 6, 2018 at 1:43 pm

VIDEO: Mercedes-Benz Clasa A – Tehnologii de limuzină în format compact

by

Noua generație a modelului compact Mercedes-Benz Clasa A poate fi comandată din luna martie a acestui an și aduce tehnologii ce îl impune drept noul etalon al segmentului său.

Mercedes-Benz A-Klasse, W177, 2018

A treia generație Mercedes-Benz Clasa A s-a bucurat de un succes foarte mare, deoarece tehnologia de încredere a mărcii germane a avut un ambalaj foarte atractiv. În comparație cu ceilalți concurenți premium, Clasa A arăta cel mai îndrăzneț, era o declarație de stil mai puternică. Era, deci, mai aspirațional. Acum, a venit rândul unei a patra generații să preia ștafeta. Iar Mercedes-Benz știe să joace din nou cartea designului și tehnologiilor aspiraționale.

Constructorul german descrie descrie designul noului model drept Puritate Senzuală, lucru justificat prin liniile cursive și proporțiile armonioase. Mașina nu doar pare modelată de aer, ci chiar are cel mai bun coeficient aerodinamic din clasa sa (0,25 Cd). Concret, exteriorul noii Clase A preia limbajul estetic al modelului superior Mercedes-Benz CLS.

Dar un impact chiar mai mare decât aspectul caroseriei îl are conceptul planșei de bord. Sistemul infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) introdus de Clasa A este mai sofisticat decât cel al limuzinelor Clasa E și Clasa S.

Mercedes-Benz A-Klasse, W177, 2018

MBUX este disponibil în trei versiuni. Una reunește două ecrane cu diagonale de câte 7 inch (17,78 cm). Apoi se poate alege o combinație într-un ecran de 7 inch și unul de 10,25 inch (26 cm), sau varianta de top, care grupează în panoul de bord două ecrane de câte 10,25 inch. Ecranele sunt tactile, meniurile personalizabile, iar harta sistemului de navigație beneficiază de tehnologia realității augmentate.

Împreună cu sistemul head-up display, cu volanul cu butoane care au suprafețe tactile (preluat de la Clasa S) și controler-ul opțional cu suprafață tactilă, aspectul sistemului infotainment MBUX pare mult mai evoluat decât ce oferă concurența în acest moment. Iar experiența futuristă este completată de noul sistem LINGUATRONIC, care recunoaște comenzi vocale cu formulări din limbajul uzual al oamenilor. Înaintea rostirii comenzilor, trebuie rostit Hey Mercedes, pentru ca LINGUATRONIC să se activeze.

Și serviciile și aplicațiile Mercedes me au evoluat. Sistemul de navigație beneficiază de funcții de comunicare Car-to-X (informații transmise de la vehicul la vehicul despre evenimentele înregistrate de senzorii mașinii, cum ar fi cele de la frânarea de urgență, intervenția ESP-ului sau raportarea de către șofer a unui accident). Totodată, sistemul Vehicle Tracker face mai ușoară găsirea mașinii în parcare și transmite mesaje când automobilul parcat este lovit sau tractat. Pe ecranele sistemului MBUX mai sunt afișate și alte informații utile, precum cele despre locuri de parcare libere sau prețurile stațiilor de alimentare.

Noua generație Mercedes-Benz Clasa A își tratează șoferul și pasagerii cu dotări de lux preluate de la limuzinele mărcii. De exemplu, pentru șofer și pasagerul din față sunt oferite trei tipuri de scaune, dintre care unul este pachetul care include funcții de climatizare, masaj, reglaj lombar.

Mercedes-Benz A-Klasse, W177, 2018

Și latura utilă este mai generoasă, Clasa A oferind mai mult spațiu pentru pasageri și un portbagaj de 370 litri (cu 29 litri, mai mult decât fosta generație). Podeaua portbagajului este cu 11,5 cm mai lungă, iar opțional unghiul spătarelor banchetei poate fi reglabil.

Mercedes-Benz Clasa A impune noi standarde și în materie de siguranță, prin sistemele de asistare a condusului adoptate de la limuzina Clasa S. Sistemul Active Brake Assist frânează automat mașina evitând impactul sau reducând forța impactului cu un vehicul, un pieton sau un biciclist care se află în fața mașinii. Pentru protejarea pietonilor în cazul unui impact, capota se ridică automat circa 80 mm, pentru a mări spațiul până la suprafața dură a motorului.

Sistemul PRE-SAFE PLUS detectează când un alt vehicul poate lovi din spate Clasa A și ia măsuri pentru a reduce șocul la nivelul capului și gâtului, pe care pasagerii îl resimnt în cazul acestui tip de coliziune. Dacă pericolul unui impact este detectat chiar și când Clasa A este staționară, PRE-SAFE PLUS acționează frânele pentru a reduce impulsul puternic al mașinii de a se mișca brusc înainte, când este lovită din spate. Acest lucru are rolul de a reduce rscul vătămării pasagerilor.

Mercedes-Benz A-Klasse, W177, 2018

De asemenea, sisteme precum Active Distance Assist DISTRONIC și Active Steering Assist asistă șoferul prin păstrarea automată a vitezei și distanței făță de vehiculul dinainte, prin corectarea direcției pentru ca mașina să rămână între marcajele benzii de rulare și chiar prin adaptarea automată a vitezei, când Clasa A se apropie de o intersecție, un sens giratoriu sau de viraje.

Opțional, Mercedes-Benz Clasa A poate fi dotată și cu faruri MULTIBEAM LED. Acestea conțin câte 18 LED-uri, care ajustează lumina emisă în funcție de condițiile întâmpinate.

La momentul debutului, a patra generație Mercedes-Benz Clasa A va oferi 3 motorizări, dintre care 2 pe benzină și 1 diesel. Modelul A 200 dezvoltă 163 CP și 250 Nm și poate fi echipat cu transmisie manuală cu 6 trepte sau o automată cu 7 trepte și ambreiaj dublu (7G-DCT). Consumul mediu este de 5,6, respectiv 5,1 l/100 km, în funcție de tipul cutiei de viteze ales. Iar demarajul 0-100 km/h durează 8,2, respectiv 8,0 secunde. Modelul superior A 250 are 224 CP și 350 Nm, este cuplat la 7G-DCT, are un consum mixt de 6 l/100 km și sprintează de la 0 la 100 km/h în 6,2 secunde. Alternativa diesel este A 180 d. Aceasta dezvoltă 116 CP și 260 Nm, consumă în medie 4,1 l/100 km și accelerează de la 0 la 100 km/h în 10,5 secunde.

În ceea ce privește ținuta de drum, versiunile Mercedes-Benz Clasa A 250 sau cele echipate cu sistemul opțional de tracțiune integrală 4MATIC, dispun de suspensie posterioară cu 4 brațe. Sistemul DYNAMIC SELECT este standard pentru întrega gamă de motorizări și permite șoferului să ajusteze caracterul dinamic al mașinii, inclusiv al suspensiilor opționale cu sistem de control activ al amortizării.

Citeste si...

Noi pachete de design pentru Volvo
Ferrari 458 MM Speciale – Creație unicat

Lasa un comentariu:

Comentarii