Advertisement
STIRI — septembrie 12, 2017 at 12:06 pm

VIDEO: Mercedes-AMG Project ONE – Tehnologii de Formula 1, pentru șosea

by

Project ONE este hypercar-ul pe care divizia Mercedes-AMG îl merită odată cu aniversarea a 50 de ani de activitate.

Weltpremiere Showcar Mercedes-AMG Project ONE: Mercedes-AMG bringt Formel 1-Technologie für die Straße

Project ONE a fost dezvoltat cu implicarea experților în tehnologii de Formula 1 atât de la divizia Mercedes-AMG pentru dezvoltarea motoarelor de înaltă performanță din Brixworth, cât și din echipa Mercedes-AMG Petronas Motorsport din Brackley. Rezultatul este un supersportiv care adaptează pentru uz eficient pe șosea o propulsie hibridă derivată de cea din Formula 1. Propulsia este compusă dintr-un motor turbo și patru motoare electrice. Un motor electric este montat în turbină, unul la arborele cotit al propulsorului cu ardere internă, iar celelalte două angrenează roțile punții față.
Drept urmare, Mercedes-AMG Project ONE beneficiază de tracțiune integrală. De altfel, roțile punții față pot fi rotite sau frânate individual, ceea ce contribuie la dinamismul mașinii.

Weltpremiere Showcar Mercedes-AMG Project ONE: Mercedes-AMG bringt Formel 1-Technologie für die Straße
Propulsorul V6 turbo pe benzină, de 1,6 litri, are injecție directă și este o variantă a motorului regăsit la monoposturile Mercedes-AMG Petronas de Formula 1. Acest motor amplasat central, adică înaintea axului spate, are supape activate pneumatic, în loc de supape mecanice cu arc. Asta îi permite să se tureze până la 11.000 rpm, aspect pe care constructorul german îl numește unic în rândul mașinilor de șosea. Dar chiar și așa regimul său de turații este inferior motorului folosit în Formula 1, pentru simplu motiv că trebuie asigurată o anduranță mai mare, necesară unei mașini de serie.

De asemenea, Mercedes-AMG Project ONE folosește benzină Super Plus, în locul combustibilului de competiții. Dar asta nu înseamnă că supercar-ul nu are performanțe demne de competiții. Sistemul de propulsie hibridă livrează peste 1.000 CP și permite atingerea unei viteze maxime ce depășește 350 km/h. Încă nu a fost comunicat timpul pentru sprintul 0-100 km/h, în schimb Mercedes-AMG Project ONE este creditat cu un demaraj 0-200 km/h năucitor, de sub 6 secunde.

Adoptarea unei propulsii hibride are și avantaje în ceea ce privește eficiența. Astfel, autonomia pur electrică este de 25 km. Șoferul poate selecta diverse moduri de rulare, de la 100% electric, până la un mod similar cu cel folosit în Formula 1 în timpul calificărilor, pentru obținerea celor mai buni timpi pe circuit. Când șoferul nu accelerează mai susținut mașina revine la modul electric, în care sunt active motoarele electrice ale roților față și motorul electric din turbină. În acest ,mod se poate recupera până la 80% din forța de frânare și decelerare pentru încărcarea bateriei litiu-ion. Eficiența termică a motorului pe benzină al lui Project ONE este și ea de peste 40%, ceea ce nu se întâlnește la mașinile de serie. Mercedes-AMG spune că motoarele cu ardere internă ale autoturismelor de serie au o eficiență termică încadrată între 33 și 38%. Aceste cote de eficiență se datorează și turbinei electrificate și motorului conectat la arborele cotit.
În plus, celulele bateriei litiu-ion, aranjarea lor și sistemul lor de răcire sunt identice cu ale celor regăsite la monopostul de Formula 1 al echipei Mercedes-AMG Petronas.

Weltpremiere Showcar Mercedes-AMG Project ONE: Mercedes-AMG bringt Formel 1-Technologie für die Straße
După cum era de așteptat, fibra de carbon și carbonul au fost utilizate pentru construirea structurii de tip monococ, jantelor și discurilor de frână compozite (ceramică și carbon). Toate aceste soluții tehnice promit o experiență radicală din punct de vedere al dinamismului. Iar șoferului îi va trebui curaj și răbdare pentru a învăța să strunească această brută de 1.000 CP chiar și cu ESP-ul complet decuplat și strunind cutia de viteze manuală cu 8 trepte, care a fost dezvoltată special pentru Mercedes-AMG Project ONE și este comandată manual de la clapete sau automat.

Nu în cele din urmă, informațiile care circulă odată cu deschiderea salonului auto de la Frankfurt, unde Mercedes-AMG Project ONE debutează, spun că acesta va fi produs în doar 275 de exemplare, la prețul de 2,27 milioane de euro, și că toată producția a fost deja vândută.

Citeste si...

VIDEO: REC 901 - Ceasul făcut din bucăți de Porsche 911 clasic
Hyundai Kona a fost lansat în cadrul Salonului Auto București și Accesorii

Lasa un comentariu:

Comentarii