Advertisement
STIRI — decembrie 11, 2017 at 4:48 pm

VIDEO: McLaren Senna – Întruchiparea sportivității fără compromis

by

Trebuie să faci o mașină al naibii de performantă, dacă ai pretenția să o botezi cu numele lui Ayrton Senna. Zis și făcut! McLaren Senna are ar fi fost pe plac legendarului campion de Formula 1.

8630-McLaren+Senna+-+6b+

Este cel mai ușor model construit de McLaren de la faimosul F1 până acum. Având șasiul și toate panourile caroseriei făcute din fibră de carbon, supersportivul cântărește 1.198 de kilograme, care sunt catapultate cu ajutorul celui mai puternic propulsor cu ardere internă produs vreodată de McLaren. Este un V8 twin-turbo, cuplat la cutie de viteze cu ambreiaj dublu și 7 trepte, care generează 800 CP și 800 Nm.
McLaren nu ne oferă la acest moment și cifre despre performanțele acestui sportiv radical, dar dorește ca modelul Senna să fie cel mai bun supercar proiectat pentru circuit și, totodată, certificat pentru a avea voie să circule pe drumuri publice.

8628-McLaren+Senna_scene+2

McLaren promite că sistemul de direcție electro-hidraulic oferă șoferului cel mai pur feedback. De altfel, toate aspectele tehnice ale noului membru din gama McLaren Ultimate Series au fost gândite pentru a livra cea mai pură conexiune între mașină și șofer. Suspensiile sunt și ele derivate din cele folosite în competiții. Au amortizoare adaptive și interconectate hidraulic atât stânga-dreapta, cât și față-spate. Fiecare amortizor are câte două supape, prin care le este reglată compresia. Barele anti-ruliu sunt la rândul lor tot hidraulice. Din meniu afișat de panoul de bord, pilotul poate selecta modurile de rulare Comfort, Sport și Track, dar separat, în plafonieră, există un comutator care activează modul Race. Acesta din urmă face suspensiile mult mai ferme și reduce garda la sol. Și sistemul de frânare este cel mai avansat din câte au existat până acum la un McLaren de șosea. Are, după cum era de așteptat, discurile sunt făcute din carbon și ceramică. De asemenea, anvelopele Pirelli P Zero Trofeo R au fost dezvoltate special pentru McLaren Senna.

Absolut fiecare aspect al acestei mașini a fost gândit pentru a exalta simțurile. Iar coloana sonoră a bestiei motorizate nu va fi doar auzită de pilot, ci și simțită în trup. În cabina mașinii se pot auzi frecvențele înalte produse de priza integrată în plafon, în timp ce înghite cu viteză aerul dizlocat de această rachetă motorizată. În același timp, motorul trimite către peretele structurii de carbon, prin intermediul punctelor sale de prindere, frecvențele joase pe care le generează cu sălbăticie. Astfel, șoferul simte fiecare schimbare în regimul de turații, ca și cum motorul ar sta chiar lângă el.

8609-McLaren+Senna+-+2b
În ceea ce privește designul, s-a urmat cu strictețe principiul “forma urmează funcția”. Astfel, nu vorbim de linii armonioase sau de o prezență stilată, așa cum vedem în cazul modelelor P1 sau F1. McLaren Senna este impresionant prin decupajele și apendicele radicale, ce au rol de a îmbunătății aerodinamica pe circuit. Masivul eleron controlat hidraulic este un exemplu în acest sens. Apoi, portierele sunt elemente care oferă un adevărat spectacol vizual. Se deschid în sus, în stilul celor de la modelul F1, iar decupajul deschide o parte din plafon, ceea ce face mai lejer accesul pilotului în mașină, chiar și când poartă cască și combinezon. Dar asta nu e tot. Panourile portierelor au două suprafețe vitrate, cu panouri din sticlă.

8637-McLaren+Senna+Door+detail
Toate acestea fiind spuse, McLaren Senna este o mașină dedicată performanței fără compromis. De aceea, Bruno Senna, nepotul lui Ayrton, care este atât pilot de competiții, cât și ambasador McLaren, declară încântat: “Familia noastră este extrem de mândră pentru denumirea McLaren Senna a acestui model Ultimate Series. Este primul proiect care într-adevăr face o conexiune cu spiritul competitiv și performanța lui Ayrton. McLaren Senna îl onorează pe unchiul meu, fiindcă este cu totul dedicat livrării unei experiențe pe circuit care permite șoferului să pună în aplicare cele mai bune abilități ale sale. Este o conexiune absolută și naturală între mașină și șofer, iar această implicare pură, aceste repere senzoriale la care un pilot răspunde și pe care se bazează, asigură o experiență atât de concentrată și imersivă încât rămâi uluit de profunzimea calităților excelente pe care le posedă McLaren Senna.”
Modelul McLaren Senna va fi produs începând din toamna lui 2018 în doar 500 de exemplare, toate asamblate manual la centrul din Woking, Surrey (Marea Britanie). Întreaga producție a fost deja vândută, fiecare exemplar fiind comercializat cu prețuri ce au pornit de la 750.000 de lire sterline (include taxe).

Însă, din cele 500 de exemplare, McLaren a rezervat unul pe care nu l-a vândut, ci l-a licitat în cadrul unei gale speciale. Acest exemplar a fost licitat pentru 2 milioane de lire sterline (excluzând taxe), bani care vor fi donați fundației Ayrton Senna. Prin activitatea sa, organizația non-profit Instituto Ayrton Senna oferă acces la școală pentru 1,6 milioane de copii din Brazilia.

24900070_10155137614441717_1027859709431925018_n

Citeste si...

Seat anunță lansarea primului său SUV în 2016
Range Rover Velar: punct ochit, punct lovit

Lasa un comentariu:

Comentarii