Advertisement
STIRI — iulie 18, 2019 at 2:38 pm

VIDEO: Lotus Evija – 2.000 de cai putere, hrăniți de la priza electrică

by

Lotus Evija Front Three Quarter

Lotus ne explică faptul că numele Evija se pronunță “E-vi-ya” și înseamnă “primul în existență” sau “cel care trăiește”. Dar ce va rămâne mai repede în memoria colectivă probabil nu va fi numele, ci mai degrabă performanțele uluitoare. Mai exact, Lotus Evija este primul hypercar cu propulsie 100% electrică construit de o marcă britanică și este, totodată, cea mai puternică mașină de serie din lume.

Gonește de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 3 secunde. Iar sprintul 0-300 km/h este executat în mai puțin de 9 secunde! De asemenea, viteza maximă va depăși 320 km/h. Asta este posibil fiindcă Lotus vrea să descătușeze 2.000 CP și 1.700 Nm din motoarele electrice ale lui Evija. Motoarele electrice asigură tracțiune integrală și sunt alimentate de o baterie litiu-ion de 2.000 kW concepută de Williams Advances Engineering. Lotus are în plan ca greutatea mașinii să fie de 1.680 kg, atunci când va demara producția în 2020. Iar asta va fi posibil mulțumită faptului că structura monococă și caroseria sunt fabricate din fibră de carbon.
Lotus are în plan ca fiecare dintre cele 4 motoare electrice să producă 500 CP. Iar gestionarea individuală a puterii pe care o livrează acestea să permită o ajustare continuă la condițiile de tracțiune. Lotus spune că acest sistem autoajustabil poate distribui puterea într-o fracțiune de secundă către 2, 3 sau 4 roți, după cum dictează condițiile de rulare.

Totodată, cel de la volan poate selecta unul dintre cele 5 moduri de rulare: Range, City, Tour, Sport sau Track. Bateria permite ca Evija să ruleze la capacitate maximă în modul Track, timp de cel puțin 7 minute.
Cu ajutorul specialiștilor de la Williams Advanced Engineering, bateria de 70 kwh poate fi încărcată și de la stații cu capacitate de 800 kW. La stații de 350 kW, Evija are nevoie de doar 12 minute pentru a-și încărca bateria până la 80% din capacitatea maximă și de 18 minute pentru o încărcare completă. Autonomia maximă a bateriei este 400 km (WLTP).

Lotus Evija Doors Open

Avangardismul tehnologic care definește hypercar-ul Lotus Evija se reflectă și asupra farurilor și conectivității. Farurile sunt primele din lume care folosesc tehnologie laser atât pentru faza scurtă, cât și pentru cea lungă. Sistemul infotainment, care include și o funcție de cronometru pentru înregistrarea timpilor pe circuit, se va actualiza over-the-air. Iar proprietarul lui Evija va fi conectat mereu cu mașina prin intermediul aplicației Lotus pentru smartphone. Asta înseamnă că șoferul va știi mereu nivelul de încărcare al bateriei și va putea comanda climatizarea pentru încălzirea sau răcirea habitaclului înainte de a ajunge la mașină.
În plus, lipsesc oglinzile retrovizoare clasice, acestea fiind înlocuite cu camera video. Lipsesc inclusiv clanțele portierelor, acestea deschizându-se de la un buton aflat pe cheia mașinii.
Doar 130 de exemplare Lotus Evija vor fi produse, fiecare la un preț de 1,7 milioane de lire sterline (la care se adaugă taxe). Pentru rezervarea unui exemplar trebuie plătit un avans de 250.000 de lire sterline.

Acestea fiind spuse, putem concluziona că Lotus pare pregătit nu doar să fie în pas cu era propulsiilor electrice, ci chiar să fie un etalon care păstrează valorile sale tradiționale în ceea ce înseamnă sportivitatea pură. Este, de asemenea, și o dovadă că Geely Holding Group, care a achiziționat 51% din pachetul de acțiuni al Group Lotus în 2017, are planuri serioase cu această marcă de legendă a industriei automobilistice.

Citeste si...

Lexus LC 500h – Video și date tehnice
VIDEO: BMW 2002 Hommage – Reîncarnarea legendei BMW 2002 turbo

Lasa un comentariu:

Comentarii