Advertisement
STIRI — decembrie 5, 2017 at 10:57 am

VIDEO: Lamborghini Urus – SSUV, nu doar SUV! Să fie clar!

by

OK, toată lumea face SUV-uri. Dar Lamborghini Urus vrea să fie mai cu moț și se autoproclamă primul Super Sport Utility Vehicle. Și pariază pe cei 650 cai putere ai săi că își câștigă acest renume.

OPEN Lamborghini-Urus-2019-1600-04

Lamborghini Urus are un V8 twin-turbo de 4 litri, care descătușează 650 CP la 6.000 rpm și 850 Nm la 2.250 rpm. Dezvoltă, deci, 162,7 CP per litru. În ciuda greutății de 2,2 tone, raportul greutate/putere este de 3,38 kg/CP. Drept urmare tâșnește de la 0 la 100 km/h în 3,6 secunde și atinge 305 km/h, ceea ce îl face cel mai rapid SUV produs în serie. Reușește și un timp 0-200 km/h de 12,8 secunde. Și frânează de la 100 la 0 km/h în 33,7 metri, având standard frâne cu discuri din ceramică și carbon, cu dimensiuni impresionante (440×40 mm pe față, 370×30 mm pe spate). Măcar de gura lumii, motorul lui Urus are și funcție de deazactivarea de cilindri în mers, pentru a reduce consumul de combustibil. Dar pentru adepții comportamentului sportiv va suna mai interesant faptul că transmisia automată cu 8 trepte a lui Urus are primele trepte foarte scurte, pentru un temperament cât mai efervescent.

Desigur, era de așteptat ca Urus să fie ultra rapid. Doar e un Lamborghini! Dar este oare și un SUV redutabil, care poate să se aventureze în teren greu? Cel puțin datele tehnice îl creditează cu aceste abilități. Sistemul său de tracțiune integrală include un diferențial autoblocant central Torsen. În mod normal cuplul este distribuit în raport 40/60 către punțile față/spate. Dar în funcție de aderență, poate fi livrat până la 70% din cuplu către puntea față, sau 87% către cea din spate.
Șoferul poate selecta între 6 moduri de rulare pentru Lamborghini Urus. În modurile STRADA, TERRA (off-road) și NEVE (zăpadă), cuplul este controlat pentru reducerea comportamentului subvirator. Iar în modurile SPORT și CORSA este accentuat comportamentul supravirator. Există, de asemenea, și modul SABBIA, pentru tracțiune optimă pe nisip. În funcție de modul de rulare selectat, variază și garda la sol, dar și volumul sunetului produs de motor.

Lamborghini-Urus-2019-1600-09
Barele anti-ruliu controlate electromecanic și suspensia pneumatică adaptivă sunt completate de anvelopele dezvoltate special de Pirelli și de faptul că toate cele patru roți ale lui Urus sunt direcționabile. Adică și roțile posterioare pot vira cu -3/+3 grade, în sens opus, sau în același sens cu roțile din față, în funcție de viteza de rulare. Lamborghini spune că e ca și cum ampatamentul s-ar scurta sau s-ar lungi cu 600 mm.
De parcă nu ar fi fost îndeajuns toate aceste tehnologii, până și volanul lui Urus este prevăzut cu un sistem de amortizare, pentru ca șoferul să perceapă cât mai puține vibrații în direcție. Confortul este asigurat și de faptul că scaunul șoferului dispune de 18 reglaje, precum și de funcții de încălzire, ventilare și masaj. Postul de conducere are, ca și exteriorul, un design tipic Lamborghini. Însă sistemul infotainment este preluat de la Audi. Iar asta e perfect! Fiindcă este vorba despre sistemul introdus de noua limuzină Audi A8. Adică regăsim aceleași trei ecrane, dispuse similar. Un ecran multifuncțional, cu meniu configurabil și funcție de redare hărții de navigație 3D, ține locul instrumentarului de bord. În centrul planșei de bord există un ecran tactil, iar sub acesta se află al treilea ecran, tot tactil, care recunoaște srisul de mână și intermediază controlarea unor funcții precum climatizarea. Nu lipsesc sistemul de proiectare a informațiilor pe parbriz și sistemul de comandare vocală a unei varietăți de comenzi.
Sistemul infotainment este compatibil cu Apple CarPlay, AndroidAuto și chiar și cu Baidu-Carlife, pentru piața din China. Iar opțional, Lamborghini Urus poate fi echipat și cu un sistem audio Bang&Olufsen cu redare 3D, 1700 W și 21 de difuzoare active.

Lamborghini-Urus-2019-1600-13
Până și latura utilă este lăudabilă, Urus având un portbagaj de 616 litri. Spațiul de încărcare poate crește la 1.596 de litri când sunt rabatate scaunele din spate. Hayonul poate fi deschis cu simpla mișcare a piciorului sub spoilerul spate, iar garda la sol poate fi coborâtă pentru acces mai ușor la portbagaj.
Nu în cele din urmă, lista de sisteme de asistare a condusului este în pas cu avangarda momentului. Adică, pe lângă cruise control camere video care oferă vedere de sus și faruri cu fază lungă adaptivă, Urus are și sisteme care permit evitarea unor coliziuni, sau reducerea forței de impact, prin frânare automată.
Tot acest pachet de mușchi, design bombastic și tehnologii avangardiste este oferit în Europa la un preț de 171.429 de euro.

Citeste si...

Test Drive BMW X4 35i xDrive
Aston Martin by Hackett – Colecția de haine bărbătești inspirată de modelul Aston Martin DB11

Lasa un comentariu:

Comentarii