Advertisement
STIRI — mai 31, 2018 at 11:53 am

VIDEO: La șuetă cu mașina, sau cât de mult a avansat dialogul dintre om și automobil

by

Nu mai e mult până când vom sta la șuetă cu mașina. Momentan îi putem comunica verbal o multitudine de comenzi de la volan, sau chiar și din casă sau de la birou.

Nu asculți niciodată când vorbesc!. Uite un reproș pe care nu o să îl putem spune noii generații de automobile. Să luăm drept exemplu noul model compact Mercedes-Benz Clasa A. Sistemul său LINGUATRONIC de recunoaștere a comenzilor vocale te poate convinge foarte ușor că stai de vorbă cu o persoană inteligentă. Mai întâi rostești „Hey Mercedes“, ca să înțeleagă sistemul că urmează să i te adresezi. Apoi pronunți în limbaj liber comenzi uimitor de variate. De exemplu, dictezi destinația pentru navigație, dictezi mesaje sau le asculți, controlezi selecția de muzică, faci apeluri telefonice, ceri prognoza meteo, controlezi climatizarea. Sistemul este conectat și la cloud. Și este atât de avansat încât învață pe parcurs și recunoaște limbajul non-nativ (adică engleza românizată un pic), precum și expresii noi. Poți spune doar „Îmi e frig“ și climatizarea va crește temperatura, chiar dacă nu îi dai o comandă exactă, precum „Temperatura la 24 de grade“.

Beneficiile acestei tehnologii sunt evidente pentru siguranța din timpul șofatului. Iar evoluția accelerată pe care o va urma sistemul de recunoaștere a comenzilor vocale nu se va rezuma la dialogul de la volan. Mercedes-Benz, ŠKODA și Kia sunt printre constructorii care oferă deja servicii prin care poți dialoga cu mașina și când ești în casă. Acest lucru este posibil prin intermediul modulelor Amazon Alexa și în curând Google Home, care permit utilizatorilor să controleze starea mașinii verbal, în timp ce stau lejer pe canapeaua din sufragerie sau când sunt la birou. Prin întrebări simple se poate afla unde este mașina sau câți kilometri mai pot fi parcurși cu combustibilul din rezervor, se pot trimite adrese către sistemul de navigație al mașinii și se poate dicta încălzirea sau răcirea habitaclului înainte de a ajunge la automobil. În cazul sistemului Kia se poate acționa claxonul, se pot bloca portierele, se pot activa farurile sau se poate porni sau opri alimentarea modelelor cu propulsie electrică sau tip plug-in hybrid. Momentan aceste servicii sunt disponibile doar în anumite țări, ca orice tehnologie de avangardă. Însă nu vor trece mulți ani până când ni se va părea ciudat că mașina nu știe să răspundă la comenzi vorbite. Ni se va părea la fel de firesc cum așteptăm ușile de la intrarea în mall să se deschidă sau să se rotească singure.

Bestimmte Funktionen im Auto können mit dem Sprachdienst Amazon Alexa über Mercedes me gesteuert werden: Nach dem Start in den USA im Frühjahr ist dieser neue Mercedes me connect Dienst jetzt auch für Deutschland und Großbritannien verfügbar.;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 6,3 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 143 g/km* Certain in-car functions can be controlled via Mercedes me using the Amazon Alexa virtual personal assistant: following its spring launch in the USA, this new Mercedes me connect service is now also available for Germany and the UK.;Fuel consumption combined: 6,3 l/100 km; Combined CO2 emissions: 143 g/km*

180305-03-SKODA-Alexa-presentation-in-Geneva-2018

Citeste si...

Lexus a creat anvelope de gheață funcționale (VIDEO)
Volvo V40 – Un facelift bazat pe conexiune prin design, tehnologie și conștiință eco

Lasa un comentariu:

Comentarii