Advertisement
STIRI — iunie 15, 2017 at 5:00 pm

VIDEO: Jaguar XF Sportbrake – Destinat unui stil de viață activ

by

Noul Jaguar XF Sportbrake combină o estetică atractivă, completată de un coeficient aerodinamic foarte bun (0,29 Cd), cu specificații utile, tehnologii avangardiste și, nu în cele din urmă, cu un comportament dinamic rasat.

Noul break are un ampatament (2.960 mm) cu 51 mm mai lung decât al fostei generații. Volumul portbagajului este de 565 litri, iar spațiul util ajunge la 1.700 litri, când se pliază bancheta din spate. Deci este loc pentru întreaga familie și pentru bagajele acestora, sau pentru echipamentul sportiv. Dar șoferului îi va fi cu siguranță pe plac caracterul sportiv al mașinii.

Arhitectura de aluminiu, cu rigiditate înaltă și greutate redusă (cel mai ușor model din gamă cântărește 1.660 kg), distribuția maselor între punți în raport aproape egal sunt bazele pentru un comportament dinamic în ton cu al sedanului XF, care este lăudat pentru agilitatea sa. Suspensia spate pneumatică, cu funcție de reglare automată de gărzii la sol, face parte din echiparea standard. Șoferul poate regla răspunsul motorului, transmisiei și direcției, iar dacă se optează și pentru amortizoarele adaptive, atunci poate fi reglată și fermitatea suspensiei. Opțional, Jaguar XF Sportbrake poate dispune de un sistem de tracțiune integrală completat de o armată de sisteme electronice menite să optimizeze stabilitatea și tracțiunea indiferent de suprafața de rulare. Jaguar promite că sistemul Intelligent Driveline Dynamics (IDD) elimină subvirarea și intervențiile electronicii, care sunt tipice modelelor cu tracțiune integrală, astfel că XF Sportbrake păstrează un comportament caracteristic tracțiunii spate și un răspuns agil al direcției.

Jaguar XF Sportbrake încurajează un stil de viață activ și prin dotări utile, precum sistemul care asistă stabilitatea remorcii sau brățara inteligentă denumită Activity Key. Această brățară de cauciuc rezistentă la apă permite șoferului să-și lase cheile mașinii în habitaclu, cât timp face activități de sport în natură. Această brățară nu folosește baterii, ci este recunoscută de automobil prin frecvențe RF, astfel că are rolul unei chei de blocare și deblocare a portierelor.

Noul break din gama Jaguar poate tracta până la 2 tone, iar de traversele de pe plafonul său pot fi ancorate portbagaje portabile cu o greutate de până la 100 kg. Toate aceste aspecte utile fac din Jaguar XF Sportbreak o mașină foarte portrivită pentru cei cu un stil de viață activ și pentru fanii escapadelor în natură.
Însă deplasările în mijlocul naturii nu înseamnă deconectarea de la informație. Jaguar XF Sportbrake oferă hot spot Wi-Fi care asigură conexiune 4G pentru 8 dispozitive mobile.
Nivelul siguranță este și el la cote foarte înalte, datorită sistemelor inteligente de asistare a condusului. Pe lângă frânarea automată pentru evitarea accidentelor, sau corectarea automată a direcției pentru menținerea mașinii între marcajele benzii de rulare, XF Sportbrake are și un pilot automat care face mai sigură și mai confortabilă deplasare în traficul congestionat, mașina urmând singură și la o distanță sigură automobilul din față. Un sistem de asistare important mai ales pentru deplasările lungi este cel care monitorizează oboseala sau lipsa de atenție a șoferului. Acest sistem evaluează poziția mașinii în banda de rulare, mișcările volanului și felul în care șoferul interacționează cu funcțiile mașinii și îi recomandă celui de la volan să ia o pauză de la condus.
Totodată, șoferul poate activa un limitator inteligent de viteză, care folosește informațiile sistemului de citire a semnelor de circulație și accelerează sau frânează automat mașina pentru a nu depăși limitele de viteză legale.
Dintre dotările de confort fac parte sistemul de climatizare și ventilare al habitaclului, care include nu doar reglaje individuale pe 4 zone, ci și funcții de filtrare și de ionizare a aerului. Lista continuă cu scaune cu 20 de reglaje și tetiere ajustabile electric, precum și controlul prin gesturi pentru perdeaua plafonului panoramic de sticlă, de 1,6 metri pătrați. Deschiderea, dar și coborârea haionului se fac de asemenea printr-un gest, cel de mișcare a piciorului sub spoilerul spate. Totodată, înălțimea până la care se ridică haionul poate fi reglată, pentru a se evita lovirea acestuia de exemplu de tavanul unor spații de parcare joase. Ajustarea înălțimii se face din meniul accesibil prin ecranul de 10 inch încorporat în centrul planșei de bord.
Gama de motoare este variată. Propulsorul Ingenium diesel de 2 litri, cu 4 cilindri și turbină cu geometrie variabilă, este propus în versiuni de 163 CP/380 Nm, 180 CP/430 Nm și 240 CP/500 Nm. La acestea se adaugă diesel-ul TDV6 de 300 CP și 700 Nm. Acesta face posibil un demaraj 0-100 km/h în 6,6 secunde și este creditat cu un consum mediu de 5,7 l/100 km.
Pentru cei care doresc propulsor pe benzină se oferă motorul Ingenium de 2 litri, cu 4 cilindri, care produce 250 CP și 365 Nm, precum și un V6 de 380 CP și 450 Nm. Acest propulsor de top este dedicat modelului XF Sportbrake S, echipat cu tracțiune integrală și transmisie automată cu 8 trepte. Astfel configurat, break-ul sprintează de la 0 la 100 km/h în 5,5 secunde.
Cutia de viteze automată ZF cu 8 trepte este disponibilă pentru toate motorizările. Doar pentru motorul Ingenium diesel de 163 CP este oferită și o transmisie manuală cu 6 trepte, creată tot de ZF.

Citeste si...

VIDEO: Citroen C-Aircross – Viziunea pentru un SUV compact cu stil cosmopolit
VIDEO: Hyundai Nexo – Un nivel superior pentru propulsia electrică alimentată cu hidrogen

Lasa un comentariu:

Comentarii