Advertisement
STIRI — iulie 7, 2017 at 3:06 pm

VIDEO: Jaguar XE SV Project 8 – Coșmarul lui BMW M4 GTS

by

Jaguar XE SV Project 8 este cel mai puternic model omologat pentru șosea, pe care l-a creat vreodată constructorul britanic.

280617xesvproject819

Radicalul sedan va fi construit în doar 300 de exemplare (toate cu volan pe partea stângă), la centrul tehnic al diviziei SVO din Warwickshire, UK, în care au fost investite 20 de milioane de lire sterline.
În Marea Britanie, prețul de bază al lui Jaguar XE SV Project 8 va fi de 149.995 de lire sterline. Această sumă este justificată de performanțele și specificațiile tehnice radicale. De fapt, vorbim despre o mașină care a trecut prin modificări profunde, pentru a deveni un monstru pentru circuit.
Sub capota sa se află V8-ul de 5 litri și supraalimentat, regăsit la modelele de performanță din grupul JaguarLandRover. În cazul lui Jaguar XE SV Project 8, motorul livrează 600 CP, ceea ce face posibile un demaraj 0-96 km/h în 3,3 secunde și o viteză maximă de 200 mph (321,86 km/h).
Având în vedere resursele motorului, este lesne de înțeles de ce s-a optat pentru un sistem de tracțiune integrală și un diferențial electronic activ, răcit cu ulei. Exploatarea motorului este avantajată și de transmisia Quickshift cu 8 rapoarte.

Restul specificațiilor au fost la rândul lor gândite pentru reprize dure pe circuit. Șoferul poate selecta modul de rulare special pentru circuit (Track Mode). Acesta modifică sistemele care reglează comportamentul șasiului și controlul stabilității. De asemenea Track Mode face mai prompt răspunsul accelerației și sporește precizia și feedback-ul oferite de sistemul de direcție. Suspensiile au arcuri rigide, iar amortizoarele cu răspuns variabil continuu pot fi ajustate manual, reducând garda la sol cu 15 mm pentru a servi rulării pe circuit. Jaguar XE SV Project 8 folosește și un nou sistem de frânare cu discuri compozite din carbon și ceramică, iar evacuarea este din titan. De altfel, materialele ușoare cu rezistență crescută au fost folosite din abundență pentru numeroase elemente ale caroseriei. Spoilerul frontal cu prize de aer îmbunătățite, capota și spoilerul spate sunt făcute din carbon. Pachetul aerodinamic amplu mai include un splitter pentru spoilerul din față, un difuzor pentru spoilerul posterior, aripi evazate, pentru a cuprinde roțile cu jante de 20 inch (din aluminiu), precum și un eleron de mari dimensiuni, care este și ajustabil. Toate acestea, fac Jaguar-ul XE SV Project 8 cel mai ușor model V8 din gama prestigioasei mărci. Până și sistemul de prindere al roților este inspirat de cel din Formula 1, fiind făcut dintr-un material compozit ușor.

Clienții pot opta pentru versiuni configurate cu 4 locuri sau cu 2. Cele cu patru locuri au în față scaune cu structură din magneziu. Iar varianta care renunță la bancheta din spate are 2 scaune din fibră de carbon, prevăzute cu centuri cu prindere în 4 puncte. Acestea reduc greutate mașinii cu 12,2 kg. Jaguar XE SV Project 8 este a doua ediție limitată pe care o proiectează divizia Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations, după modelul F-TYPE Project 7 din 2014. Și poate fi văzut drept o propunere pentru profilul de clienți care au fost atrași și de modele concurente precum BMW M4 GTS, care a fost modificat tot pentru solicitări extreme pe circuit. Desigur, Jaguar nu oferă un coupe fix pe calapodul lui M4. Dar, tocmai de aceea, XE SV Project 8 este oferit și în versiune cu 2 locuri. Și se laudă cu performanțe care surclasează rivalul bavarez. Mai exact, BMW M4 GTS are un motor de 3 litri, turbo, cu 6 cilindri și un sistem inovator de injecție cu apă, care îl ajută să producă 500 CP și 600 Nm. BMW M4 GTS atinge 305 km/h și sprintează până la 100 km/h în 3,8 secunde. Iar producția sa limitată la 700 de exemplare s-a vândut ca pâinea caldă. Acum, Jaguar XE SV Project 8 propune o interpretare și mai îndrăzneață pentru aceeași rețetă care a dovedit că există piață pentru modele de serie limitată cu specificații care reconfirmă reputația câștigată în motorsport, oferind abilități pretabile pentru circuit.

 

Citeste si...

Frumusețea vine din interior: Mercedes-Benz Clasa E versus Volvo S90
Vacanță de iarnă perfectă: Două zile de distracție pe gheață la volanul unui McLaren 570S

Lasa un comentariu:

Comentarii