Advertisement
RETRO, STIRI — septembrie 11, 2017 at 3:52 pm

VIDEO: Jaguar E-type Zero – Cea mai frumoasă mașină electrică din lume

by

Jaguar E-type Zero este cel mai apropiat lucru de ceea ce ar putea fi mașina utopică, în care frumusețea eternă a unui model legendar se îmbină în măsura potrivită cu soluțiile tehnologice ale viitorului.

După succesul înregistrat cu reeditarea în serie limitată a unor modele legendare, precum E-type Lightweight și XKSS, Jaguar a definit de unul singur o nișă de piață în rândul constructorilor de automobile. Încasând cel puțin câte un milion de lire sterline pentru fiecare exemplar de automobil clasic construit de la zero și după specificațiile originale, Jaguar a dovedit că nostalgia se poate vinde din ce în ce mai profitabil odată cu începerea erei automobilelor electrificate și autonome. Ba chiar exemplul său este urmat de Aston Martin, care va oferi modelul DB4 G.T. Continuation la prețuri mai mari decât ale lui Jaguar. În aceeași nișă se va încadra și AC Cobra Mk1 260 Legacy Edition.
Dar Jaguar nu numai că nu se lasă prins din urmă, ci inovează din nou în piața retro, jalonând tabuurile cu o formulă care e greu de contestat chiar și de către puriști. Mai exact, Jaguar vrea să vadă dacă poate vinde cele mai faimoase modele clasice din istoria sa adaptându-le o propulsie electrică. De aceea ne prezintă prototipul Jaguar E-type Zero, subliniind că acesta are rolul de a sonda piața. Acest automobil este un exemplar Roadster din Seria 1.5 restaurat minuțios, dar căruia i s-a transplantat o propulsie 100% electrică, de 220 kW.
La prima vedere, această renunțare la motorul cu 6 cilindri original din seria XK, produs între 1949 și 1992, ar părea o blasfemie care strică tot caracterul mașinii. Însă inginerii diviziei Jaguar Land Rover Classic promit că reîncarnarea electrificată respectă ținuta de drum tipică legendarului model.

jagetypezerocm14511070917
Bateria litiu-ion polimer are aceeași dimensiuni cu a motorului XK cu 6 cilindri și o greutate similară. Bateria este amplasată fix în locul motorului. Iar motorul electric a fost pus în spatele bateriei, exact unde se afla cutia de viteze a lui E-Type. A fost montat și un nou ax cardanic, iar gretatea totală a mașinii este cu 46 kg mai mică. De altfel, Jaguar E-type Zero este și cu circa 1 secundă mai rapid decât E-type-ul din Seria 1, la sprintul 0-100 km/h, pe care îl execută în 5,5 secunde.

Atenția cu care inginerii au potrivit noua propulsie în spațiul și specifiicațiile de greutate ale motorului XK a însemnat că suspensiile și frânele au rămas cele originare, ceea ce ușurează atât conversia, cât și omologarea. În plus, distribuția maselor între punți este aceeași cu a modelului clasic. Ba chiar, Jaguar spune că E-type Zero are ținuta de drum a modelului pe baza căruia a fost construit.
Pe baza acestei reușite de ordin tehnic, Tim Hannig, directorul Jaguar Land Rover Classic prefigurează aplicații foarte interesante pentru această propulsie electrică: “Am putea folosi această tehnologie pentru a transforma orice Jaguar clasic care a avut motor XK.”
Practic, Jaguar a găsit o rețetă prin care împacă nostalgia trecutului cu pretențiile erei digitale și electrificate. Autonomia sistemului electric este de aproximativ 270 km. Iar bateria de 40 kWh se poate încărca la o priză domestică în circa 6-7 ore, în funcție de sursă.
De asemenea, Jaguar ne reamintește că însuși Enzo Ferrari a declarat că E-type este “cea mai frumoasă mașină făcută vreodată”. De aceea, fără a afecta designul sublim, Jaguar a strecurat și alte dotări moderne, cum ar fi farurile cu LED. Iar în habitaclu a fost adoptat un instrumentar de bord complet digital și un ecran multifuncțional încadrat în centrul planței de bord, care este interfața sistemului multimedia.

Citeste si...

Ce vom face în mașinile autonome? Sex, somn, afaceri ș.a.m.d.
Hyundai FE Fuel Cell prefigurează un SUV cu propulsie pe hidrogen pentru 2018

Lasa un comentariu:

Comentarii