Advertisement
STIRI — iulie 14, 2017 at 12:28 pm

VIDEO: Jaguar E-PACE – Intrare în scenă cu o acrobație demnă de Nadia

by

Sub comanda celebrului cascador Terry Grant, Jaguar E-PACE a debutat cu o acrobație care i-a câștigat un titlu Guinness World Record pentru cea mai lungă săritură cu rotire executată vreodată de mașină produsă în serie.

Săritura a fost absolut demnă de un blockbuster de la Hollywood. Și a impresionat nu doar pentru că a măsurat 15,3 metri lungime. În timpul acestui zbor, Jaguar-ul E-PACE a executat și o rotire de 270 de grade, ceea ce la supus pe pilotul Terry Grant la forțe de 5,5 G. Este al 21-le titlul Guinness World Record pentru Terry Grant și o dovadă clară a faptului că Jaguar E-PACE vrea să se impună drept un etalon de dinamism.

Jaguar a abordat târziu segmentul SUV-urilor. Dar a pășit cu dreptul de la prima încercare. Mai exact, primul SUV din istoria sa, modelul F-PACE, a câștigat mult râvnitul titlul World Car of The Year 2017. Acum, Jaguar ne oferă cu același fler al doilea SUV, denumit E-Pace și înscris la categoria compactă. Având 4.395 mm lungime, va rivaliza modele precum BMW X1 (4.439 mm) și viitorul BMW X2, sau Audi Q3 (4.388 mm).
Estetica îi va atrage mulți admiratori lui Jaguar E-PACE, iar specificațiile tehnice par gândite pentru a ispiti clienții interesați de abilități dinamice. Astfel, E-PACE are un sistem de tracțiune integrală care poate direcționa tot cuplul motorului către roțile posterioare, pentru senzația tipică unei mașini cu tracțiune spate, sau către roțile punții frontale, pentru favorizarea unui consum de combustibil mai eficient.
Sistemul Active Driveline știe să distribuie 100% din cuplul ce revine roților spate, către roate din exteriorul virajului, pentru a asigura stabilitate în timpul virajelor. Iar la fiecare 10 milisecunde, Active Driveline analizează condițiile de rulare (cerințele șoferului, starea drumului), pentru a calcula ce cuplu optim trebuie să ajungă la fiecare roată.
În regimul de condus liniar, fără cerințe sau manevre sportive, cuplul este distribuit doar către roțile din față, dar recuplarea pentru transmiterea cuplului către puntea spate se produce în doar 300 de milisecunde.
Ținuta de drum a lui Jaguar E-PACE beneficiază și de amortizoarele adaptive, care monitorizează și adaptează forța de amortizare o dată la fiecare 0,01 secunde.
De asemenea, șoferul poate alege reglaje diferite pentru răspunsul direcției, accelerației, transmisiei și chiar și sistemului opțional Adaptive Dynamics, care adaptează o dată la 10 secunde reglajele suspensiilor, pentru a reduce înclinările caroseriei și a răspunde condițiilor de rulare.
De optimizarea aderenței în off-road și a stabilității în virajele rapide se ocupă sistemul All Surface Progress Control.

Caracteristice dinamice ale lui Jaguar E-PACE sunt susținute și de structura rigidă și ușoară, creată din oțeluri dure, aluminiu și alte materiale compozite. Abilitățile pentru șosea au fost reglate de inginerii Jaguar pe circuite precum Nardo și Nurburgring. Iar cele pentru off-road au fost testate în Cercul Arctic și în regiunile înalte ale Chinei.
Gama de motorizări cu care este lansat E-PACE este compusă din două propulsoare turbo pe benzină Si4 Ingenium, care oferă 249 CP sau 300 CP, precum și cu trei diesel-uri Ingenium. Unitatea pe motoriză Td4 are 150 CP, Sd4 are 184 CP, iar cel mai puternic diesel este versiunea Sd4 cu 240 CP și cuplu de 500 Nm.
Toate aceste specificații tehnice cu tentă sportivă, fac adecvată alegerea lui Jaguar de a proiecta pentru E-PACE o planșă de bord inspirată evident din cea a sportivului F-Type. Este clar că E-PACE va atrage clientelă tânără, care va avea în mod cert cerințe elaborate pentru sistemul infotainment și pentru conectivitate. Astfel, instrumentarul de bord este un ecran digital de 12,3 inch, iar în centrul planșei de bord se află ecranul tactil cu meniu configurabil al sistemului Jaguar Touch Pro. Lista de dotări mai include head-up display-ul, până la 5 porturi USB și 4 prize de 12V, precum și hot spot Wi-Fi 4G. Conectivitatea și interacțiunea cu mașina pot fi intermediate inclusiv prin brățara smart care înlocuiește cheia mașinii și este rezistentă la șocuri și apă. Acesta este un gadget util atunci când faci activități sportive și nu poți lua cu tine cheile. Lași toate bagajele în mașină, cu tot cu cheile de contact, și iei cu tine doar brățara smart, fiind astfel lejer în echipamentul sportiv. Totodată, printr-o aplicație spacială, utilizatorul poate verifica prin intermediul smartwatch-ului personal date despre nivelul combustibilului sau călătoriile efectuate. De asemenea, folosindu-se smartwatch-ul se pot bloca și debloca portierele, se poate localiza mașina (ceea ce este util într-o parcare aglomerată) sau se poate activa climatizarea, pentru ca temperatura din habitaclu să fie pregătită când pasagerii ajung la mașină.

cropthumbnail-jagepace18mystatic13071721-resize-1377x918-crop-1140x814

Jaguar E-PACE oferă și numeroase sisteme de asistare a condusului. Există camere montate în părțile din față și din spate ale mașinii, pentru a detecta obstacole și potențiale coliziuni. Acestea livrează informații către sistemele de frânare automată de urgență sau chiar și de corectare a direcției. Nu lipsesc deja binecunoscuții senzori de detectare a vehiculelor din unghiul mort. Cruise controlul adaptiv are funcție Queue Assist, care menține o distanță sigură până la mașina din fața lui E-PACE. Iar sistemul Park Assist preia controlul direcției în manevrele de parcare. Pachetul dotărilor de siguranță cuprinde și un airbag pentru pietoni. Iar pasagerii sunt protejați de șase airbag-uri și două puncte ISOFIX de ancorare a scaunelor de copii. Tot la capitolul dotărilor care sporesc siguranța putem include și farurile Matrix LED adaptive.
Chiar dacă este cel mai mic SUV din gama Jaguar, E-PACE oferă un nivel de utilitate apreciabil. Portbagajul are 577 litri, spațiul de încărcare ajunge la 1.234 litri când sunt pliate spătarele scaunelor spate, iar hayonul se deschide și prin mișcarea piciorului sub spoilerul spate.

Citeste si...

Audi va avea în sfârșit un rival pentru BMW X6 și Mercedes-Benz GLE Coupe
A patra generație Hyundai Santa Fe – Atracție rațională și emoțională

Lasa un comentariu:

Comentarii