Advertisement
STIRI — octombrie 25, 2018 at 1:27 pm

VIDEO: Farurile adaptive ale noului Ford Focus recunosc marcajele și semnele rutiere

by

Noua generație a modelului compact Ford Focus poate fi dotată cu faruri care adaptează iluminarea înainte ca șoferul să rotească volanul, întâmpinând astfel intersecții, sensuri giratorii și viraje. Cu ajutorul camerei video, mașina citește semnele rutiere și marcajele de pe carosabil. Aceste informații sunt folosite de faruri pentru a-și adapta iluminatul. Sistem Adaptiv de Iluminare Frontală (Adaptive Front Lighting System) dezvoltat de Ford extinde raza fasciculului atunci când mașina se apropie de un sens giratoriu, astfel încât șoferii să poată vedea mai ușor pietonii și bicicliștii de pe marginea străzii.

faruri focus mic

Camera video care asistă farurile este montată sub oglinda retrovizoare din habitaclu și poate monitoriza semnele și marcajele de circulație la o distanță de până la 65 metri în față. Această camera care echipează noul Ford Focus este folosită și de sistemele de asistare a condusului, care ajută șoferii să se mențină mașina pe banda de rulare, să stea la o distanță confortabilă față de mașinile din față și îi avertizează atunci când sunt pe punctul de a intra pe contrasens pe autostradă.

Folosind informațiile camerei video, farurile nu sunt dependente de GPS. De altfel, sistemele de navigație sunt deseori neactualizate și nu redau cu acuratețe modificările aduse traseelor rutiere. Mai mult, în comunicatul de presă emis de Ford se menționează că 15% din configurația șoselelor se schimbă anual. Deci este greu pentru sistemele de navigație să țină pasul cu modificările, în timp ce camera video citește în timp real marcajele și semnele de circulație.

Abilitățile acestor faruri inteligente care pot fi alese pentru noul Focus nu se încheie aici, după cum subliniază Ford: „Funcțiile suplimentare ale Sistemului de iluminare frontală autoadaptivă (Adaptive Front Lighting System) includ prevenirea orbirii altor șoferi, folosind funcția de Fază Lungă Fără Orbire (Glare-Free Highbeam), o tehnologie de lumini care înlătură cazurile în care îi orbești din greșeală pe ceilalți șoferi – și care te ajută să vezi mai mult din drum. Tehnologia evită cazurile în care șoferii trebuie să reducă lumina farurilor prin simpla blocare a acelor raze, care altfel ar străluci în ochii altor participanți la trafic. Studiile au arătat că farurile cu fază lungă automată sunt activate de până la 10 ori mai mult comparativ cu situația în care șoferii trebuie să activeze faza lungă manual.”

Toate aceste funcții ale farurilor adaptive întâmpină o frică justificată a șoferilor:

„Un studiu Ford a arătat că 81% dintre șoferi se tem să conducă după lăsarea serii.  Într-un sondaj separat efectuat pe șoferii germani, atunci când au fost întrebați de ce se tem când conduc noaptea, 53% au răspuns <<de faptul că nu voi vedea un pieton sau un biciclist>>, 43% au spus <<de faptul că voi vedea un obstacol prea târziu>>, și 23% au spus <<de faptul că nu voi vedea direcția drumului din față>>.  Experții spun că riscul de a fi implicat într-un impact fatal este de trei ori mai mare pe timp de noapte. În UE, între 2006 și 2015, a avut loc o creștere substanțială a accidentelor fatale pentru bicicliști comparativ cu alți utilizatori ai drumurilor. – 1 din 4 având loc în intersecții. De asemenea, a crescut și numărul de sensuri giratorii din 19 state europene, cu 16% doar din 2016 în 2017.”

Nu în cele din urmă, Ford anunță că are în curs de dezvoltare un sistem de iluminare care folosește o cameră cu infra-roșu pentru a localiza și urmări oameni, bicicliști și animale la o distanță de până la 120 de metri.

Citeste si...

Aston Martin Lagonda Taraf - disponibil acum și în Europa
Lotus 3-Eleven – Piatra din praștie

Lasa un comentariu:

Comentarii