Organizația Euro NCAP a împlinit două decenii de la înființare și a ales cel mai limpede mod de a ne arăta rodul muncii sale, publicând un clip video în care compară siguranța oferită de două mașini de clasă mică, una produsă la finalul anilor ’90 și alta în prezent.
Modelele alese sunt un Rover 100 din 1997 și o Honda Jazz din 2015, iar diferențele de comportament în timpul coliziunilor sunt uimitoare.
Astăzi constructorii auto se întrec în a se lăuda cu rezultatele de la testele de siguranță Euro NCAP (European New Car Assessment Programme). Protecția oferită de mașină a devenit un factor important în alegerea făcută de clienți, iar lista dotărilor de siguranță montate standard pe mașinile noi evoluează constant. Această dezvoltare continuă a nivelului de siguranță este datorată într-o măsură foarte mare organizației Euro NCAP, care este independentă de constructorii auto însă îi constrânge mereu să proiecteze mașini din ce în ce mai sigure.
Dar în decembrie 1996, când a avut loc prima ședință oficială Euro NCAP, contextul era cu totul altul. Din anii ’70, mai multe guverne europene conlucrau prin EEVC (European Experimental Vehicles Committee) pentru a testa protecția asigurată de mașini. În anii ’90 EEVC realiza teste de coliziuni elaborate, iar în 1994 constructorii auto se opuneau propunerii de adoptare în legislația europeană a testelor realizate de această comisie pentru siguranță. Dar, în iunie 1994, Departamentul de Transport al Marii Britanii a introdus NCAP, programul menit să evalueze siguranța mașiniilor. Testele NCAP din UK erau bazate pe cele EEVC, dar erau mai extinse. Acest lucru a impulsionat discuțiile din comisia europeană pentru crearea unei organizații la nivelul continentului. În noiembrie 1996 Administrația Națională a Drumurilor din Suedia, Federația Internațională de Automobilism (FIA) și organizația International Testing au fost primele care s-au implicat în noul program.
Primul test Euro NCAP a fost cu 7 modele supermini, iar rezultatele publicate în 4 februarie 1997 au fost variate și au stârnit opoziția constructorilor, deoarece scorurile nu erau roz. În ceea ce privește protecția pasagerilor, Ford Fiesta și VW Polo au obținut 3 stele din maximul de 4 de la acea vreme. Fiat Punto, Nissan Micra, Renault Clio și Opel Corsa au primit câte 2 stele. Iar Rover 100 a fost codaș, cu doar 1 stea EuroNCAP. La capitolul protecție pentru pietoni lucrurile au stat și mai sumbru. Nici o mașină din cele 7 nu a primit mai mult de 2 puncte.
Deși constructorii auto spuneau atunci că era imposibil de atins punctajul de 4 stele, Volvo avea să închidă această discuție cu modelul S40, care a devenit prima mașină cotată cu maximul de stele Euro NCAP.
În cei 20 de ani de activitate, Euro NCAP a cheltuit 160 de milioane de euro pentru a testa 1.800 de modele de automobile. Iar astăzi 9 din 10 mașini comercializate în Europa au fost testate de Euro NCAP, organizația fiind acum sprijinită și de constructorii auto. Euro NCAP estimează că îmbunătățirea siguranței pe care a impulsionat-o a avut drept rezultat salvarea a peste 78.000 de vieți din 1997 până în prezent. Mulțumită Euro NCAP, toate mașinile noi vândute la acest moment în Europa sunt dotate standard și obligatoriu nu doar cu airbag-uri și centuri de siguranță pretensionate, dar și cu sisteme precum ESP. Dar Michiel van Ratingen, Secretarul General al Euro NCAP face mențiuni foarte importante: „În anii recenți a avut loc o încetinire a ratei progresului, însă nu trebuie să ridicăm piciorul de pe accelerație. […] Anul viitor vom testa sistemele care recunosc și evită accidentarea bicicliștilor și ne-am trasat un program provocator între 2020 și 2025.” Desigur aceste declarații vin pe fondul dezvoltării alerte a automobilelor capabile de condus semi autonom sau complet autonom. Directorul Executiv al Consiliului European pentru Siguranță în Transport, Antonio Avenoso, susține importanța Euro NCAP în acest nou context: „De două decenii Euro NCAP este motorul din spatele îmbunătățirii siguranței mașinilor din Europa. Într-o eră a extinderii automatizării și a schimbărilor tehnologice, rolul testelor independente va deveni și mai important.”
Credit foto și video: Euro NCAP