Advertisement
STIRI — iunie 9, 2017 at 12:08 pm

VIDEO: De ce costă Rolls-Royce Sweptail mai mult decât patru Bugatti Chiron?

by

Construirea lui Rolls-Royce Sweptail a costat 13 milioane, devenind astfel cel mai scump automobil nou din lume. Dar mai important este că arată cum Rolls-Royce va rămâne regele industriei auto.

Rolls-Royce Torpedo Photo: James Lipman / jameslipman.com

În 2013 Rolls Royce a primit o cerință cu adevărat unică de la unul dintre cei mai dedicați clienți ai săi. Fără a-i dezvălui numele, constructorul britanic spune că acest client și-a creat deja o reputație din faptul că este colecționar de diverse creații unice, inclusiv yacht-uri și avioane. Propunerea pe care a avansat-o celor de la Rolls-Royce a fost realizarea unui automobil de vis în toată puterea cuvântului. Mai exact, colecționarul a dorit un Rolls-Royce modern, dar personalizat în stilul modelelor din anii ’20 și ’30, adică la fel ca în era de aur a mașinilor construite de caroserieri.
Crearea de automobile după cele mai exigente și elevate cerințe ale clienților este specialitatea mărcii Rolls-Royce. Însă proiectul ce avea să poarte numele Sweptail este într-o ligă proprie, în contextul industriei auto actuale. În anii ’20 și ’30 carosierii făceau modele unice la aceste cote de personalizare, dar în prezent majoritatea proiectelor de recarosare sunt majoritar concepte, show car-uri. Și nu egalează extravaganța lui Rolls-Royce Sweptail. Exemple recente fascinante, dar totuși mai timide, sunt cele produse de Aston Martin în colaborare cu Zagato.
Rolls-Royce ne-a obișnuit cu prezentarea constantă a unor ediții limitate sau chiar unicat, cu materiale, culori, finisări extraordinare. Însă nici măcar acestea nu au caroserii schimbate atât de radical precum cea a lui Rolls-Royce Sweptail.
Rolls-Royce creditează următoarea listă de muze pentru această operă motorizată:
– aspectul flamboiant și masivitatea lui Phantom I Round Door din 1925, construit de Jonckheere
– zona vitrată „zveltă” a cabinei și unghiul de degajare înalt al spoilerului spate care defineau Phantom II Streamline Saloon din 1934, făcut de Park Ward
– linia laterală descendentă și spatele tip „swept tail” ale lui Gurney Nutting Phantom II Two Door Light Saloon din 1934
– plafonul descendent și coada tip „swept tail” ale modelului Park Ward 20/25 Limousine Coupé din 1934

De asemenea, surse de inspirație au fost și yacht-urile moderne și clasice, lucru care este foarte bine evidențiat de designul și detaliile acestui proiect epic. Iar, conceptul 103EX Vision Next 100 prezentat de Rolls-Royce acum aproximativ un an a fost la rândul său un catalizator al imaginației. Toate aceste influențe sunt clare.

Și partea frontală a mașinii are o identitate unică. Acolo tronează clasica grilă Rolls-Royce în stil Panteon. Este cea mai mare grilă a unui Rolls-Royce modern și este fabricată din aluminiu și apoi polișată manual, până se obține un luciu ca de oglindă. Tot din aluminiu, dar periat, este făcut și conturul care încadrează partea frontală.

Plafonul complet vitrat permite soarelui său scalde în lumină habitaclul care seamănă cu puntea unui yacht. Grandiosul GT are doar două fotolii, pentru șofer și pasagerul din dreapta acestuia. Planșa de bord a fost modificată, reducându-se numărul de butoane. Masivele inserții din interior sunt manufacturate din lemn de Abanos Macassar polișai și Paldao cu pori deschiși. Și fața ceasului Rolls-Royce încorporat în planșa de bord este manufacturată tot din lemn Macassar.
Consola centrală include un spațiu de refrigerare prevăzut cu un mecanism care la o simplă apăsare de buton ridică o sticlă de șampanie făcută în anul de naștere al proprietarului acestei mașini fantastice. Desigur în consolă se află și două pahare de cristal.
Rolls-Royce Sweptail este echipat și cu genți de voiaj create special de constructorul britanic pentru a se integra perfect în spațiul de depozitare de sub puntea din spatele scaunelor.

Toate aceste specificații explică prețul de 13 milioane de dolari al lui Rolls-Royce Sweptail. Da, costă aproape cât 5 Bugatti Chiron noi, dar prin acest proiect Rolls-Royce ridică încă o dată la nivel de artă priceperea de a personaliza modelele sale după cele mai elaborate preferințe ale clienților. Abilitatea Rolls-Royce de a face aceste personalizări uimitoare îi va asigura și în viitor coroana de rege al lumii auto.

Citeste si...

Tesla revendică titlul de cea mai rapidă mașină din lume cu Model S P100D care are baterie de 100 kW...
VIDEO: Primul exemplar al noului Ford Mustang Bullitt a fost licitat cu 300.000 de dolari

Lasa un comentariu:

Comentarii