Advertisement
STIRI — mai 26, 2017 at 2:40 pm

VIDEO: BMW Concept Seria 8 – Atunci când BMW se decide să facă un Aston Martin

by

Bavarezii au o veste minunată despre superbul concept dezvăluit la ediția din acest an a Concorso d’Eleganza Villa d’Este: “BMW Concept Seria 8 este avanpremiera unui model pe care BMW îl va lansa într-o formă similară pe parcursul anului viitor.”

P90261125_highRes_bmw-concept-8-series

BMW a dat lovitura la nivel emoțional cu acest concept care prefigurează coupe-ul Seria 8 programat să intre în producție anul viitor. Recepția a fost extraordinară, mașina primind laude binemeritate pentru designul foarte atractiv. O părere dominantă se distinge din comentariile online ale pasionaților: BMW Concept Seria 8 are aerul unui Aston Martin. Nu e un lucru rău. Ba chiar deloc. Fiindcă, din fericire, elementele stilistice tipice BMW sunt prea puternic conturate pentru a se vorbi despre confundarea cu un Aston. Însă aspectul general are ceva din silueta unui GT britanic. Detaliul ăsta nici măcar nu reprezintă o problemă, ci adaugă o notă mai exclusivistă. Identitatea de BMW a coupe-ului este cât se poate de inconfundabilă iar felul în care caroseria este sculptată cu fante adânci parcă amintește de exuberanța din vremurile lui Chris Bangle. Desigur, în producția de serie, acest design va fi temperat pentru noul 8. Dar și dacă domolești designul extrovertit și faci fantele mai timide, tot rămâne un trup foarte senzual. Îndrăznesc să fac această presupunere pe baza pozelor spion cu prototipurile Seriei 8, care în ciuda camuflajului lasă de înțeles că aceasta este linia generală a designului ce va intra în producție anul viitor.

P90261160_highRes_bmw-concept-8-series
“Interiorul se concentrează pe esenţial: misiunea condusului.” Acesta este principiul pe baza căruia BMW a conceput postul de conducere. Avem un nou ecran care are rolul instrumentarului de bord. Planșa de bord este simplă, iar consola centrală verticală este foarte diferită de cele cu care ne-au obișnuit toate celelalte modele produse de BMW în prezent. Dar, conform tradiției, consola centrală este îndreptată spre șofer, iar în partea de sus a ei tronează ecranul multifuncțional de dimensiuni mari. Se remarcă un schimbător de viteze faţetat şi un controler iDrive cu design nou, realizat din sticlă Swarovski cu aspect de cuarţ fumuriu. În rest, suprafețe mari din fibră de carbon și aluminiu șlefuit contribuie la aspectul premium, dar care pune pe primul loc caracterul sportiv. Același lucru este subliniat și de clapetele de schimbare a treptelor de la volan, care sunt anodizate în roșu.
Mă rezum la atât în ceea ce privește descrierea mașinii, fiindcă percepția subiectivă a fiecărui potențial client este cea care are ultimul cuvânt. Însă trebuie discutat profilul clientului, deoarece noua Serie 8 nu reprezintă doar revenirea la un nume cu încărcătură nostalgică. Bineînțeles că BMW a scos din mânecă și cartea nostalgiei, din motiv că generația E31 produsă între 1989 și 1999 a fost un model epic. Nu un succes comercial, dar o creație epică. Nu poți uita cât de impresionant a fost E31. Îți dădea multe motive să te îndrăgostești de el: linii avangardiste, care par moderne și azi, faruri escamotabile (fiindcă erau la moda la acea vreme), soluții tehnologice foarte avansate pentru acei ani, precum roțile spate direcționabile, și o versiune de top 850CSi, cu un motor V12 care se regăsește într-o interpretare mai radicală la legendarul McLaren F1. S-a încercat inclusiv crearea unui M8, cu o versiune de peste 550 CP a propulsorului V12, care ar fi fost gândit ca un concurent pentru Ferrari. Dar până la urmă s-a abandonat proiectul. Se vehiculează că BMW a cheltuit 1,5 miliarde mărci germane la acea vreme pentru a proiecta modelul Seria 8. Drept urmare, costul proiectării și tehnologiile avansate s-au reflectat în prețurile mari ale mașinii. Deci nu este de mirare că s-a vândut în puțin peste 31.000 de exemplare pe tot parcursul carierei sale. Totuși, chiar dacă Seria 8 a fost un rateu din perspectiva comercială, acestuia i se datorează fără drept de apel un număr foarte mare de fani aduși mărcii BMW.

P90261126_highRes_bmw-concept-8-series
Seria 8 E31 a fost încercarea BMW de a face un Grand Tourer de cel mai înalt rang. El a intrat în producție când și-a încheiat cariera E24, adică Seria 6. S-ar putea spune că același scenariu îl vedem repetându-se acum. Dar în 1989 Seria 8 era din toate punctele de vedere ani lumină peste nivelul lui E24 (o mașină care data din 1976). Evident mai scump și mai tehnologizat, Seria 8 E31 era efectiv o clasă deasupra. Acum, în 2017 ne aflăm din nou la o predare de ștafetă. Generațiile Seria 6 introduse în 2003 (E63/E64), respectiv 2011 (F06/F12/F13) au marcat treptat revenirea la coupe-uri de lux, derivate și în formă cabriolet și mai târziu și în coupe cu 4 uși, denumit Gran Coupe. Ca să înțelegem rolul noii Serii 8, trebuie să punctăm plasarea actualei Serie 6. Dacă Grand Coupe-ul era un model creat ca un adversar direct pentru Mercedes-Benz CLS și Audi A7, coupe-ul cu două uși și cabrioletul au o adresabilitate mai versatilă, să-i spunem. Adică pot fura clienți de la Mercedes-Benz E Coupe, dar sunt și singurul răspuns pe care BMW îl dă pentru Mercedes-Benz SL. Iar în ciuda corpolenței și a accentului pus pe confort, 6-le coupe și cabrio nu ajung chiar în ligă cu Mercedes-Benz S Coupe și Cabrio, sau cu Bentley Continental GT. Totodată, masivitatea și faptul că au dedesubturi și comportament de limuzină, nu de mașină sport, nu pot face din Seria 6 un concurent pentru Porsche 911. Și nici rafinamentul și exclusivismul nu sunt de nasul unui Aston Martin DB11.

Deci, până la urmă, cui i se va adresa noua Serie 8, din moment ce îi va lua locul Seriei 6?
Cert este că noua Serie 8 este un fruct al marelui plan pe care îl coace preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG, Harald Krüger. Acesta are o prioritate: creșterea profitabilității companiei. Asta se face bine și prin modele de lux cu prețuri cât mai înalte care permit un adaos cât mai mare. Este o țintă mai ușor de atins acum decât în anii ’90, pentru că acum BMW dispune de platforme tehnice modulabile, care reduc considerabil costul de producție.
Da, noi știm că de fapt 8-ul este continuatorul Seriei 6. Dar 8-ul va aduce o creștere a pretențiilor. Iar BMW spune foarte limpede acest lucru în comunicatul de presă:
Prin strategia NUMBER ONE > NEXT, BMW Group îşi propune să crească semnificativ vânzările şi veniturile în clasa de lux, iar BMW Seria 8 Coupe joacă un rol important în acest segment. „Dintotdeauna, numărul 8 a reprezentat punctul culminant al performanţei sportive şi exclusivităţii la BMW”, explică preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG, Harald Krüger. „Viitorul BMW Seria 8 Coupe va demonstra că dinamica pronunţată şi luxul modern pot convieţui. Acesta va fi următorul model în extinderea ofertei noastre de automobile de lux şi va ridica standardul pentru coupe-uri în segment. Prin aceasta, ne vom consolida statutul de lider în clasa de lux.” BMW Concept Seria 8 dezvăluie multe din ceea ce urmează. „BMW Concept Seria 8 este abordarea noastră în ceea ce priveşte automobilul high-end veritabil”, adaugă Adrian van Hooydonk, vicepreşedinte executiv BMW Group Design.

Va fi 8-ul semnificativ mai scump, mai luxos, mai Aston Martin decât a reușit Seria 6? Vom afla în 2018. Ce putem observa din imaginile cu BMW Concept Seria 8 și cu prototipurile camuflate este că va fi o mașină masivă, dar frumoasă foc. Un veritabil Grand Tourer. Tot ce mai sper este să se ține de cuvânt și cu sportivitatea, fie ea și învelită în lux opulent. Nu de alta, dar ar da bine pentru blazon ca 8-ul să se vândă cu spor și pentru că este un etalon de sportivitate, nu doar pentru că este, cel puțin temporar, un model mai nou decât ce are de oferit Mercedes-Benz. Adică să fie și un trofeu al plăcerii de a conduce, nu doar un trofeu al epatării.

Citeste si...

Mercedes-AMG A 45 4MATIC în ediție inspirată de victoria în Formula 1
Porsche 911 Turbo S Exclusive Series – 607 CP îmbrăcați exclusivist

Lasa un comentariu:

Comentarii