Advertisement
STIRI — iulie 9, 2018 at 2:24 pm

VIDEO: Audi e-tron va avea camere video în loc de oglinzi retrovizoare

by

Modelul SUV/crossover electric Audi e-tron va fi prima mașină produsă în volum mare care va avea camere video oferite opțional în locul oglinzilor retrovizoare clasice.

The interior of the Audi e-tron prototype

Audi le denumește oglinzi exterioare virtuale. Concret, este vorba despre camere video amplasate în dreptul montanților față, asemeni oglinzilor tradiționale. Imaginile captate de camere sunt procesate și apoi redate pe câte un ecran încorporat în panoul interior al portierelor. Acest ecrane folosesc tehnologie OLED și au diagonală de 7 inch. Prin funcția de ecran tactil, șoferul poate ajusta câmpul de vizibilitate redat și poate inclusiv să folosească funcțiile de zoom in și zoom out, pentru apropiere sau depărtare. Totodată, sunt oferite trei reglaje prestabilite, pentru mers pe autostradă, pentru întoarcere și pentru manevrele de parcare.
Aceste camere au dimensiuni reduse, astfel că au ajutat la obținerea unui coeficient de frecare cu aerul de doar 0.28 pentru modelul Audi e-tron. De asemenea, lățimea mașinii este cu 15 cm mai mică, iar Audi subliniază că zgomotul produs în timpul deplasării a fost scăzut considerabil.

Așadar, înlocuirea oglinzilor retrovizoare cu asemenea camere video aduc destule beneficii și funcții noi pentru vizibilitate. Însă odată prezentată această tehnologie au apărut și opinii care spun că amplasare ecranelor în partea superioară portierelor va impune coborârea privirii șoferului. Într-adevăr ecranele stau mai jos în comparație cu oglinzile convenționale. De altfel, poate că ar fi părut mai naturală amplasarea ecranelor mai aproape de baza montanților. Așa, șoferul ar privi în zona unde s-a învățat că sunt oglinzile retrovizoare. Dar, desigur, până nu testăm, nu putem critica. Doar trebuie să înțelegem noua tehnologie.

Ca în cazul oricărei tehnologii noi există păreri pro și contra. Iar discuția se poate complica și dacă sunt invocate costuri de reparații sau înlocuire în cazul avariilor sau furtului. Dar asta înseamnă mai mult a căuta nod în papură. Cert este că soluția aceasta va atrage și mai mult atenția către crossover-ul Audi e-tron, care are de confruntat alte SUV-uri 100% electrice de elită, precum Tesla Model-X, Jaguar I-PACE, Mercedes-Benz EQC și versiunea pur electrică a lui BMW X3 (care va fi lansară în 2020).

VAG nu este la prima experiență cu camerele video pe post de oglinzi retrovizoare. Ele au fost utilizate și pentru modelul plug-in hybrid Volkswagen XL1, prezentat în urmă cu 5 ani. Obținerea unei aerodinamici de invidiat (0.189 Cd) a impus această soluție tehnică, botezată atunci e-Mirrors.

Citeste si...

BMW Seria 7 debutează pe piața din România
Lamborghini Terzo Millennio deschide calea către supersportive electrice

Lasa un comentariu:

Comentarii