Advertisement
STIRI — iulie 17, 2018 at 1:04 pm

VIDEO: Aston Martin V8 Cygnet – Mica tornadă cu volan

by

La prima vedere, Aston Martin V8 Cygnet poate părea doar moftul nebun al unui client cu imaginație prea bogată. Dar, sincer vorbind, cu toții am vrea să încercăm acest mini titirez pe roți, cu V8 de 4,7 litri și 430 CP.

Cygnet_V8_8-jpg

În urmă cu aproximativ 7 ani, imaginația celor de la Aston Martin a derapat din zona GT-urile de lux ultraperformante către o zonă cu totul neașteptată pentru un asemenea constructor. Mai exact, înre 2011 și 2013, Aston Martin a produs cel mai atipic model din istoria sa: micul automobil urban denumit Cygnet. Era, de fapt, o variantă a modelului Toyota iQ, măsura doar 3.078 mm lungime și avea sub capotă un timid motor de 1,33 litri, care producea 98 CP și se sătura cu doar 5 sau 5,2 l de benzină la fiecare 100 de kilometri parcurși (în funcție de transmisia aleasă, manuală sau CVT). Până la ediția din acest an a festivalului de viteză de la Goodwood, Cygnet a părut un episod uitat din istoria ilustră a mărcii britanice. Dar, printre supersportive din trecut și din prezent care s-au dat în spectacol la Goodwood a făcut senzația și Cygnet. Însă, de data aceasta, nu mai vorbim de o citadină anemică. Ci de un exemplar unicat, construit la cererea unui client cu un fetish motorizat ieșit din comun. Pe scurt, cerința sa a fost ca inginerii Aston Martin să-i implanteze micului Cygnet motorul V8 de 4,7 litri, 430 CP și 490 Nm al performantului Vantage S. Acest proiect halucinant a fost transformat în realitate prin serviciul Q by Aston Martin – Commission. Astfel a luat naștere Aston Martin V8 Cygnet, un fel de mică tornată pe patru roți.

 

Desigur, citadina a fost supusă la transformări și adaptări profunde. A fost adăugată o cușcă de siguranță în habitaclu, care a devenit parte comună cu șasiul. După cum era de așteptat, a fost modific spațiul care găzduiește masivul propulsor V8 și a fost configurat un nou tunel pentru transmisia Sportshift II cu 7 trepte. Suspensiile și cadrele de sub mașină provin de la fosta generație Vantage, iar un rezervor de oțel a fost montat în portbagaj. Trecând printr-o transformare ce ne aduce aminte de supereroul Hulk, minionul Cygnet s-a înfoiat radical pentru a integra noile punți. Drept urmare, aripile sale sunt evazate cu extensii din carbon, sub care au loc roți cu jante de 19 țoli.
Per total, Aston Martin V8 Cygnet cântărește 1.375 de kilograme, distribuite egal între punți. Asta se traduce printr-un raport putere/greutate de 313 CP/1 tonă. Deci, nu este de mirare că V8 Cygnet demarează mai repede de la 0 la 96 km/h decât V8 Vantage S. Titirezul motorizat face acest sprint în 4,2 secunde și atinge o viteză maximă de 170 mph (273,58 km/h).
Șoferul stă încorsetat în scaunele Recaro cu centuri de siguranță care se fixează în 4 puncte. Iar sarcina lui nu e ușoară, având de ținut în frâu herghelia de 430 CP livrată doar către roțile spate. Pentru a putea controla mini vârtejul cu volan, inginerii Aston Martin l-au echipat cu discuri de frână cu diametru de 380 mm la puntea față și 330 mm la puntea spate. Majoritatea componentelor din sistemul de frânare au fost preluate de la V8 Vantage S.

Citeste si...

DS 7 CROSSBACK intră în serviciul Președintelui Emmanuel Macron
Noul SUV Coupé Mitsubishi Eclipse Cross expus în premieră în România

Lasa un comentariu:

Comentarii