Alfa Romeo Giulia este în acest moment calul de bătaie al italienilor și intră galopând în segmentul sedanurilor premium. Țintește, teoretic, către modele deja consacrate, așa cum sunt Audi A4, BMW Seria 3 sau Mercedes-Benz Clasa C.
Un test Alfa Romeo Giulia ar fi trebuit să aducă în discuție un raport unitar între emoție și rațiune, pentru că întotdeauna Alfa Romeo a mizat pe emoție. A promis și a livrat mașini aparte, cu personalitate și cu un design care a câștigat sufletele pasionaților. Ce-i drept, lucrul ăsta nu le-a ieșit mereu, iar problemele ce țin de construcție au umbrit uneori farmecul creat de designeri. Mai mult, până nu demult, gama de modele Alfa Romeo suferea destul de mult, pentru că modelele care ar putea să aducă vânzări nu sunt erau competitive. Și aici mă refer la MiTo și Giulietta. Totuși, italienii au realizat că marca are nevoie de o revigorare, iar Giulia este primul pas în acest sens, urmând ca Alfa Romeo Stelvio să fie următorul pas.
Test Alfa Romeo Giulia: comportament rutier
Așa cum spuneam mai devreme, Giulia țintește clar într-un segment în care nivelul competiției este unul foarte ridicat, iar potențialii clienți sunt cât se poate de exigenți când vine vorba despre banii lor. Giulia promite să ofere emoție motorizată, însă asta nu-i prea iese. Adică nu face nimic greșit, dar nu face nici ceva special. Practic, e aproape la fel ca toate celelalte modele din segment. Chitită să îmbine și capra și varza, să convingă rațional clientul că primește cel mai bun raport între tot ce contează și că pleacă din showroom cu o mașină specială. Din păcate, emoția unei Afle a cam dispărut în cazul Giuliei, unde în afară de nume și de câteva forme atractive, totul devine rațional.
Motorul, un diesel clasic, de 2,2 litri, promite să livreze 180 de cai-putere și 450 Nm. Cu momentul motor maxim disponibil începând cu 1.750 de rotații pe minut și echipată cu transmisia automată cu opt trepte, Giulia face sprintul 0-100 km/h în 7,1 secunde. Dacă e mult sau puțin asta depinde doar de standardele fiecăruia dintre noi. Totuși, mașina pare destul de rapidă, mai ales în combinație cu transmisia automată cu opt trepte. Cuplul este livrat liniar, iar cutia știe ce treaptă să aleagă indiferent de situație. Accelerația în reprize este, la rândul ei, mulțumitoare. Pe scurt, motorul și cutia funcționează ireproșabil ținând cont de puterea livrată. Dar asta face orice alt model din acest segment echipat cu un propulsor similar. Totuși, există câteva aspecte care o diferențiază pe Giulia de concurență. În primul rând, direcția este… „ciudată”. De ce spun asta? Pentru că este extrem de rapidă, însă nu are consistența de la care te aștepți și nici feedback-ul pe care l-ai dori. Este doar un sistem de direcție rapid și precis, dar fără feeling, fapt ce nu duce la un comportament predictibil atunci când abordezi o succesiune de viraje mai hotărât. Probabil că în timp te vei obișnui și vei putea contura mai bine comportamentul. Mai mult, sistemul de frânare – dar asta poate fi doar în cazul mașinii acesteia de test – este și el ambiguu. Mașina frânează bine, însă trebuie să apeși mult mai mult pedala de frână decât o faci în mod normal. Dar, repet, se poate ca acest lucru să fie valabil doar pentru mașina de test, mașină care a parcurs mult ture pe circuit în cadrul lansării naționale de presă. Pe de altă parte, Giulia vine cu un șasiu foarte bine echilibrat, ale cărui mișcări de ruliu sunt bine ținute în frâu de o suspensie bine setată. Aceeași suspensie care, atunci când drumul devine mai prost, te zdruncină puțin, dar pe care o apreciezi în viraje. În plus, Giulia pare să ofere un nivel foarte bun al aderenței pe puntea față, subvirarea fiind practic inexistentă. Pe de altă parte, nici supravirarea nu apare, pentru că sistemele de control al tracțiunii nu pot fi decuplate. Deloc.
Test Alfa Romeo Giulia: interior
Dacă te așteptai la emoție și forme masculine, vei fi dezamăgit. Giulia are un interior tipic pentru acest segment, fără briz-brizuri, fără design aparte, fără emoția pe care am fi dorit-o. Da, există câteva elemente frumoase – așa cum sunt gurile de aerisire ale sistemului de climatizare, volanul superb sau butonul de Start amplasat pe volan. În rest însă, totul este la locul lui. Sistemul de control al mașinii se acționează prin intermediul unui buton rotativ, la fel ca în cazul lui Audi A4 sau BMW Seria 3. Selectorul cutiei automate pare că împrumută și el modul de funcționare al celui de pe modele BMW, astfel că selectarea transmisiei este electronică, prin impuls, fără ca maneta să-și miște efectiv poziția. Ceea ce nu e deloc un lucru un rău, ba din contră. Poziția la volan este una cu tentă sportivă, iar padelele pentru schimbarea manuală a treptelor sunt probabil cel mai frumos artificiu de design. Montate pe coloana de direcție, nu pe volan așa cum sunt în cazul rivalilor, acestea aduc un aer aparte de rafinament și prestigiu, atât prin forma lor, cât și prin materialul metalic din care sunt fabricate. Sistemul infotainment este destul de clar și de intuitiv, iar dimensiunile display-ului sunt mai mult decât suficiente.
Din păcate însă, materialele folosite pot fi îmbunătățite pe alocuri – așa cum e cazul consolei centrale – iar la capitolul finisări mai e destul de mult de lucru. În plus, pe locurile din spate stai destul de îngrămădit dacă ai în jur de 1,8 m înălțime, iar cel de la volan are o statură similară. Ce mi-a plăcut însă foarte mult, este poziția la volanul, felul în care scaunul te îmbrățișează și mai ales volanul. Oricum ar fi și de oriunde privești, Giulia este un mare pas înainte pentru Alfa Romeo.
Test Afla Romeo Giulia: preț și concurență
Prețul de listă al modelului testat de noi – 2.2 JTDM 180 CP AT8 -, în versiunea de echipare Super, pornește de la 43.435 euro, cu TVA inclus, și are un preț special „de lansare” de 39.092 euro, cu TVA. Prin comparație, un BMW Seria 3 Sedan 320d, în versiunea de echipare Advantage, pornește de la 38.520 euro, cu TVA inclus, și trebuie să mai adaugi cei 2.190 de euro pentru transmisia automată. Ceea ce înseamnă că, fără oferta „de lansare” Giulia este mai scumpă decât un 320d cu 2.725 de euro. Și asta mi se pare mult! Un Mercedes-Benz Clasa C 250 d (204 CP), cu transmisia automată cu nouă trepte, are un preț de listă de 43.042 de euro, cu TVA inclus. Mai departe, un Audi A4 2.0 TDI (190 CP) cu S tronic, în versiunea de echipare Design, pornește de la 42.479 euro, cu TVA inclus, fiind și el mai ieftin decât Giulia, fără oferta specială. În fine, Jaguar XE 2.0 Turbo Diesel (180 CP), cu transmisie automată, în echiparea Prestige, are un preț de listă de 44.160 euro, cu TVA inclus.
Din toate aceste calcule rezultă un lucru care ar putea să-i doară pe italieni și anume acela că trebuie să lucreze la prețuri. Ce-i drept, oferta specială care apare acum pe site-ul aflaromeo.ro scade destul de mult prețul de achiziție al Giuliei, însă fără această ofertă, noul sedan Alfa este o mașină mai scumpă decât rivalii direcți, iar acest lucru nu este neapărat justificat.
Test Alfa Romeo Giulia: concluzie
Este evident că Afla Romeo încearcă să revină în lupta segmentului premium, iar Giulia este o încercare mai mult decât reușită. Este un prim pas, unul important, prin care italienii pot reveni la gloria de odinioară. Dar, la fel ca orice primă încercare, Giulia este departe de a fi o mașină perfectă și mi-e greu să cred că un client tipic de Audi, BMW sau Mercedes-Benz ar renunța la unul dintre cele trei modele cu tradiție în favoarea Giuliei. Atât prin prisma prețului, dar și prin prisma materialelor din interior și a ținutei de drum. Totuși, cei de la Alfa se află acum în situația în care pot „fura” clienții care ar fi fost tentați să aleagă un Jaguar XE, de exemplu. Sau, de ce nu, un Volvo S60.
În același timp, Giulia aduce în acest segment cam monoton un design matur, dar care face apel la copilul din tine și încearcă să te seducă prin forme armonioase și impunătoare. Dacă și interiorul ar fi fost la fel de curajos precum exteriorul, atunci poate că Giulia ar fi avut și mai mult de câștigat. Dar italienii nu au vrut să-și asume foarte multe riscuri și au ales calea rațională, a unui design interior neutru, punând accente emoționale din loc în loc. Pe mine mă bucură faptul că Alfa Romeo Giulia există și sunt absolut convins că următoarea generație va fi mult mai reușită și că atunci va exista maturitatea necesară pentru ca Alfa să intre cu adevărat în ring cu mai-marii industriei.