Advertisement
STIRI — iunie 17, 2016 at 1:33 pm

VIDEO: Rolls-Royce VISION NEXT 100 ne conduce către viitorul luxului cu un șofer virtual

by

Rolls-Royce VISION NEXT 100 este o viziune epică despre cum marca britanică va concepte mașinile sale ultraluxoase.

OPEN 103 EX ÔÇô Rolls-Royce VISION NEXT 100_17

Rolls-Royce este marca etalon pentru cele mai înalte standarde ale luxului. Dar după 112 ani de tradiție trebuie să tranziteze spre viitor urmând felul în care automobilul este redefinit de pilotarea automată, conectivitate și propulsii fără emisii poluante. Noua interpretare este oferită de conceptul Rolls-Royce VISION NEXT 100, care face parte din seria de concepte dezvăluite cu ocazia centenarului aniversat de BMW, compania din portofoliul căreia Rolls-Royce face parte.

103 EX ÔÇô Rolls-Royce VISION NEXT 100_24

Nu sunt date informații clare despre propulsia conceptului, dar în comunicatul de presă se spună că este puțin probabil ca în viitor să mai existe motoare V12 cu ardere internă, locul acestora urmând să fie luat de propulsii performante, cu zero emisii poluante. Acestea, împreună cu sisteme de suspensii avansate vor garanta că modelele Rolls-Royce vor oferi aceeași ținută de drum impecabilă, descrisă ca mersul cu un covor fermecat.
Rolls-Royce VISION NEXT 100 explorează luxul viitorului pe patru coordonate:
„Personal Vision”: una dintre nenumăratele viziuni personale posibile pentru un Rolls-Royce al viitorului
„Grand Sanctuary”: interiorul automobilului ca refugiu privat
„Effortless Journey”: ghidată de „Eleanor”, asistentul virtual al pasagerului
„Grand Arrival”: eleganţa supremă când ajungi la destinaţie.

103 EX ÔÇô Rolls-Royce VISION NEXT 100_23
Personal Vision: una dintre nenumăratele viziuni personale posibile pentru un Rolls-Royce al viitorului

Rolls-Royce este notoriu pentru faptul că transformă în realitate și cele mai exuberante fantezii în materie de personalizare pe care le exprimă clienții săi. Interesant este felul în care promite că va da clienților săi opțiunea personalizării designului și configurației caroseriei: „În spiritul marilor carosieri din trecut, Rolls-Royce va crea şasiul viitorului, manufacturat din cele mai avansate materiale şi propulsat de un sistem cu emisii zero. Tehnologiile de producţie inovatoare vor permite clienţilor să se implice în stilul şi proporţiile viziunii personale Rolls-Royce. Vor avea posibilitatea de a-şi comanda propriile automobile modelate de designerii Rolls-Royce în funcţie de gusturile personale – capodopere personalizate unice create ca amprentă a proprietarului.”

103 EX ÔÇô Rolls-Royce VISION NEXT 100_19

Grand Sanctuary: interiorul automobilului ca refugiu privat

Una dintre schimbările radicale prin care va trece automobilul viitorului este adoptarea tehnologiilor care permit ca mașina să se deplaseze complet autonom. Rolls-Royce vizualizează astfel că va fi redundantă dotarea limuzinelor sale cu volan, rezultând astfel și o reconfigurare a habitaclului, care se transformă cu adevărat într-un lounge luxos. Iată cum explică Rolls-Royce această idee: “La Rolls-Royce VISION NEXT 100, o fereastră panoramică de proporţii generoase oferă o vizibilitate remarcabilă. Cum automobilul este conceput să „plutească” în modul de condus autonom, scaunul conducătorului, volanul şi instrumentele sunt de prisos; ceea ce rămâne este un sentiment complet nou de spaţiu. Aflaţi în propriul refugiu privat, pasagerii au doar un ceas analog sub fereastra panoramică ca reminiscenţă a faptului că timpul nu este pierdut în cea mai înaltă formă a luxului.”
Conceptul Rolls-Royce VISION NEXT 100 își răsfață pasagerii cu un interior foarte rafinat, care include panouri din lemn Macassar cu tonuri calde, un covor de mătase lucrat manual pentru podea şi alte piese de tapiţerie din mătase moale.

103 EX ÔÇô Rolls-Royce VISION NEXT 100_20

Effortless Journey: ghidată de Eleanor, asistentul virtual al pasagerului

Șoferul de încredere care știe să conducă limuzina cu finețe, pentru a nu tulbura confortul pasagerilor, va fi înlocuit de modelele Rolls-Royce ale viitorului cu un asistent virtual. Iată cum este descris acest șofer virtual: automobilul este controlat de o inteligenţă virtuală care 絜deplineşte fiecare cerinţă a pasagerului. „Acest asistent virtual este încorporat de reprezentarea digitală a Spirit of Ecstasy, care apare pe monitorul OLED transparent. Este botezat după Eleanor Thornton, modelul care l-a inspirat pe sculptorul Charles Robert Sykes în realizarea legendarului ornament de pe capotă. Cu cât Eleanor petrece mai mult timp pe şosea cu pasagerul, cu atât ea învaţă mai mult despre interesele şi nevoile acestuia – de exemplu, restaurantele favorite, gusturile privind arta şi traseele favorite -, precum şi despre preferinţele şi dorinţele celorlalţi pasageri. Prin interacţiunea vocală, pasagerii pot apela la serviciile ei pentru a-şi personaliza călătoria aşa cum doresc.”

Grand Arrival – eleganţa supremă când ajungi la destinaţie

Experiența luxului nu înseamnă doar materiale de calitate. Înseamnă prestanță, sau așa cum explică Rolls-Royce, înseamnă felul în care mașina te prezintă. În prezent avem exemplul portierelor tip “suicide” ale modelelor Phantom, Ghost, Wraith sau Dawn. Aceste portiere impresionează și prin faptul că se închid automat prin apăsarea unui buton. De altfel, Rolls-Royce a știut mereu cum să facă pentru ca mașinile sale să prezinte pasagerii săi așa cum prezintă o cutie de bijuterii nestematele. Rolls-Royce ne amintește de vehiculele care exprimă importanța pasagerilor săi și ne dă drept exemple felul cum împărații romani erau purtați cu calești sau faptul că un model Phantom IV cu caroserie făcută la comandă a fost folosit la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a.
În cazul conceptului VISION NEXT 100 a creat o adevărată coregrafie prin felul în care cupola habitaclului și portiera se deschid pentru a coborâ pasagerii: „Datorită designului exterior impresionant, Rolls-Royce VISION NEXT 100 va atrage atenţia oriunde va apărea. Prezenţa sa carismatică este îmbunătăţită suplimentar de modul în care coboară pasagerii: printr-un gest generos, acoperişul şi uşa se deschid pentru a dezvălui interiorul automobilului. Pasagerii se ridică şi păşesc graţios în afară. Spectacolul este subliniat suplimentar de proiecţiile luminoase, care creează un covor roşu care arată drumul, transformând orice sosire în Grand Arrival.” Rolls-Royce compară această imagine a coborârii din conceptul VISION NEXT 100 cu faimoasa ilustrație din tabloul Nașterea lui Venus, realizat de Sandro Botticelli.

Până și accesul la spațiul pentru bagaje este unul deosebit. Un panou din lateralul capotei se deschide pentru a permite majordomului să ia bagajele.
Conceptul cu nume de cod 103EX este o mostră fascinantă de eleganță, redată în formatul unui coupe impozant de 5,9 metri lungime. Are toate ingredientele care definesc prestanța grandioasă a oricărui Rolls-Royce. Designul interpretează caroseriile modelelor clasice Rolls-Royce într-o manieră futuristă. Roțile cu carenaj separat de caroserie amintesc de modelele din primele decenii ale istoriei Rolls-Royce. Prin ele sunt lăsate la vedere parțial jantele cu spițe elaborate. Aceste jante înguste, dar cu diametru de 28 de inch, au fost făurite manual și sunt făcute fiecare din câte 65 de piese de aluminiu. Felul în care sunt lăsate la vedere doar parțial are rolul de a aminti de un catamaran. În capătul capotei lungi de 2,5 m tronează grila frontală în stil Pantheon. Împreună cu spatele stil „boat-tail”, aceste detalii din limbajul estetic amintesc de modelele anilor 1920. Desigur, statueta Spirit of Ecstasy stă la loc de cinste pe această grilă. Statueta este la rândul ei un detaliu care etalează măiestria manufacturii Rolls-Royce. Aceasta este sculptată manual din cristal și este luminată din interior.

Citeste si...

Ferrari GTC4Lusso – 690 de cai putere cabrați pentru toate anotimpurile
VIDEO: Citroen C-Aircross – Viziunea pentru un SUV compact cu stil cosmopolit

Lasa un comentariu:

Comentarii