Advertisement
STIRI — noiembrie 28, 2015 at 2:22 pm

Roborace – prima cursă a mașinilor autonome începe în 2016

by

Roborace va reprezenta prima competiție de automobile complet autonome și se va desfășura în cadrul etapelor din campionatul Formula E.

Cursa Roborace va marca anul viitor un moment istoric în competițiile automobilistice și în istoria mașinii în general, reprezentând primul campionat al automobilelor autonome. Fiecare cursă va dura o oră și va avea loc înaintea etapelor din sezonul 2016-2017 al campionatului Formula E în care se întrec monoposturi cu propulsii electrice. Așadar, Roborace se va desfășura pe aceleași circuite configurate în medii urbane, ca și Formula E.

Și modelele autonome vor avea propulsie electrică. În total vor fi înscrise 10 echipe, cu câte două mașini. Iar toate mașinile vor avea specificații tehnice identice. Diferența va fi făcută de priceperea cu care echipele vor programa algoritmii și tehnologiile de inteligență artificială care comandă vehiculele.

ROBORACE

Organizatorii Roborace sunt Formula E și Kinetik, iar aceștia vor să susțină talentele independente care doresc să se afirme în domeniul acestor tehnologii. De aceea, una dintre echipe va fi organizată în stil “crowd-sourcing”, ca o comunitate deschisă pentru toți experții doritori să se implice.

Detalii tehnice despre automobilele înscrise în Roborace urmează să fie anunțate la începutul lui 2016. Conform site-ului Wired, Denis Sverdlov, fondatorul, a declarat că mașinile autonome vor fi capabile să atingă viteze de peste 300 km/h, dar că sunt încă în stadiu de dezvoltare.

În acest context, ne întrebăm oare când vom vedea primele competiții între mașinile autonome și cele conduse de piloți? Ar fi plauzibilă sau corectă din punctul de vedere competițional o asemenea întrecere între om și tehnologie?

Citeste si...

John McGuinness, multiplul câștigător al cursei Isle of Man TT, a ales primii câștigători ai competi...
PEUGEOT 308 facelift: Accent pe evoluție tehnologică

Lasa un comentariu:

Comentarii