Advertisement
Lifestyle, STIRI — ianuarie 16, 2017 at 3:26 pm

Richard Mille RM 50-03 McLaren F1 – Un ceas inspirat din monoposturile de Formula 1

by

Colaborarea dintre orologierul Richard Mille și constructorul McLaren a demarat în urmă cu 10 ani și este încununată acum cu o nouă creație de excepție, ceasul RM 50-03 McLaren F1.

richard mille rm 50 03 mclaren f1 3

Richard Mille a fost pasionat de motorsport încă de tânăr, iar admirația pentru marca McLaren datează de atunci. De altfel, Richard Mille a fost dus de tatăl său să vadă primul său Grand Prix în 1966, când a remarcat și performanțele echipei lui Bruce McLaren. Echipa McLaren avea să devină o forță dominantă în Formula 1, fiind mereu avangardistă prin soluțiile tehnologice. În 1981, sub conducerea vizionară a lui Ron Dennis, McLaren MP4/1 era primul monopost de Formula 1 cu șasiu construit dintr-un material compozit, care includea și carbon. Accentul pus de McLaren pe materiale ușoare, rezistență și peformanță se regăsește și în ideologia după care sunt proiectate ceasurile Richard Mille.
Iar acest lucru este cât se poate de bine reflectat de noul ceas Richard Mille RM 50-03 McLaren F1 dezvăluit cu ocazia ediției din 2017 a marelui eveniment SIHH (Salon International de Haute Horlogerie).
Acest ceas de mână cântărește doar 38 de grame, cu tot cu cureaua de cauciuc. Astfel, Richard Mille RM 50-03 McLaren F1este cel mai ușor ceas cronograf cu tourbillon și funcție split-seconds.

richard mille rm 50 03 mclaren f1 2
Pentru a reduce greutatea până la acest nivel aproape incredibil, inginerii Richard Mille au ales să includă grafenul în construcția ceasului. Grafenul este de 6 ori mai ușor decât oțelul și de 200 de ori mai rezistent. Acest material a fost combinat cu carbonul. Mai exact, carcasa ceasului este făcută din suprapunerea a nu mai puțin de 600 de straturi de carbon, care au o grosime de câte 30 de microni fiecare. Aceste straturi sunt apoi impregnate cu o rășină care conține grafen.
Richard Mille a injectat grafen până și în cauciucul curelei, ceea ce îi mărește rezistența la uzură. Pentru a realiza acest lucru, orologierul a apelat la experiența companiei austriece BIWI SA, specializată în prelucrarea elastomerilor.
Mecanismul de 21.600 vph al ceasului este uluitor, deoarece cântărește doar 7 grame. S-a obținut această valoare atât prin scheletonizare, cât și prin fabricarea componentelor din carbon și titan de grad 5. Tot datorită acestor materiale, calibrul este rezistent la șocuri de până la 5.000 g! Întregul mecanism este fixat pe un cadrul cu brațe care imită designul suspensiilor regăsite la monoposturile F1 proiectate de McLaren-Honda.

richard mille rm 50 03 mclaren f1 4
Tot pentru reducerea maselor, butoanele de pe lateralul carcasei sunt goale pe dinăuntru, semănând cu prizele de aer ale monoposturilor de F1. Iar coroana imită designul creat de McLaren pentru spițele roților din F1.
Pe cadranul ceasului există un indicator pentru funcțiile coroanei. Acest indicator seamănă cu cel al cutiilor de viteze și arată 3 poziții. Cea marcată cu litera W este pentru întoarcerea manuală a mecanismului, cea marcată cu N este poziția neutră, iar H este pentru reglajele ceasului (în acest caz coroana este cel mai mult ieșită în afară).
Coroana are și un sistem de siguranță care împiedică întoarcerea manuală excesivă a mecanismului. Totodată, pe cadran se află în partea din dreapta sus un indicator al tensiunii la care este supus arcului principal al mecanismului. Sub 53 dNmm, arcul este prea destins, iar peste 65 dNmm tensiunea este excesivă. Drept urmare, purtătorul ceasului poate optimiza tensiunea la care este supus arcul atunci când întoarce ceasul pentru a avea din nou rezervă de putere. Apropo de rezerva de putere, aceasta ajunge până la circa 70 de ore.

Cu asemenea specificații, nu este de mirare că Richard Mille RM 50-03 McLaren F1 va fi produs într-o ediție limitată la doar 75 de exemplare.

Citeste si...

Ford Mondeo Vignale răsfață clienții din România
Manifesto prefigurează Ferrari-ul anului 2040

Lasa un comentariu:

Comentarii