Advertisement
RETRO, STIRI — mai 11, 2017 at 1:15 pm

Prima mașină care a primit amendă pentru viteză va fi expusă la Concours of Elegance 2017

by

Concursul de eleganță care va avea loc între 1 și 3 septembrie 2017 la Hampton Court Palace va găzdui o serie impresionantă de modele veterane ale automobilismului.

HM01AF 1896 Arnold. Image shot 2012. Exact date unknown.

HM01AF 1896 Arnold. Imagine din 2012. Credit foto: Motoring Picture Library

Modelul Arnold Benz Motor Carriage din 1896 este faimos pentru faptul că este considerat primul automobil amendat pentru depășirea vitezei legale. La acea vreme limita de viteză conform Locomotives Act din Marea Britanie era de 2 mph (3,21 km/h). Șoferul său, Walter Arnold, într-un exces de nestăpânire care acum pare hilar, a avut cutezanța de a circula cu 8 mph, ceea ce înseamnă 12,87 km/h, adică de circa 4 ori mai mult decât limita permisă prin lege la acel moment. Isprava a avut loc în Paddock Green, Kent. Walter Arnold a fost nevoit să plătească o amendă de 1 șiling, plus taxe. A fost astfel primul om penalizat în Marea Britanie (și aparent în lume) pentru depășirea vitezei. Dacă își stăpânea puțin pofta de adrenalină, scăpa și de această amendă, deoarece spre finalul lui 1896 limita de viteză a crescut la 14 mph (22,53 km/h). Acest moment istoric este remarcabil din încă două motive. În primul rând legea impunea la acea vreme nu doar limita de 2 mph, ci și faptul că fiecare automobilist era obligat să circule cu mașina doar dacă era însoțit de o a doua persoană. Rolul acestei persoane era să meargă înaintea automobilului și să fluture un steguleț roșu pentru a avertiza pietonii că urmează să treacă un vehicul. Această cerință a fost eliminată odată cu creșterea limitei de viteză la 14 mph. Nu în ultimul rând, ce face povestea lui Walter Arnold deosebită este faptul că pentru a fi amendat a fost alergat și prins din urmă de un polițist pe bicicletă. Omul legii l-a prins pe Walter după o cursă de 5 kilometri.
Eliminarea în 1896 a legii Locomotives Act a fost marcată de o cursă denumită Emancipation Run, între Londra și Brighton. Walter Arnold a participat la acest raliu. Această cursă are loc și în prezent și este organizată de Royal Automobile Club sub numele Veteran Car Run. La această întrecere participă în mod tradițional mașini produse înainte de 1905, care vor sosi anul acesta și la Concursul de Eleganță din luna septembrie de la Hampton Court Palace. Printre modelele veterane va fi expus și exemplarul Arnold Benz Motor Carriage din 1896. Această mașină creată de însuși Walter Arnold pe baza unui Benz, va putea fi admirată în cadrul Concursului de Eleganță în prezența altor „demoni ai vitezei”, precum Jaguar XJR-9 (câștigător la Le Mans) sau McLaren F1 GTR, ambele capabile de viteze peste 240 mph (286,2 km/h).

Hampton Court Palace

Citeste si...

Ford GT intră în producție la finalul lui 2016
Noua Mazda CX-5 a debutat la salonul auto din Los Angeles

Lasa un comentariu:

Comentarii