Advertisement
EDITORIAL, STIRI — iulie 6, 2017 at 10:48 am

Predicție: Copiii născuți azi nu vor șofa

by

Automobilele autonome vor elimina inclusiv nevoia de a deține propria mașină.

Mercedes-Benz Vision Tokyo Mercedes-Benz Vision Tokyo

Nu doar ca pasionat de automobile și șofat, ci și ca om din presă care primește un salariu pentru a scrie despre mașini, mă gândesc foarte serios oare ce o să relatez atunci când autoturismele vor deveni complet capabile să se conducă fără șofer. Experiența despre care va trebui să relatez va fi mult diferită. La nivelul 5 de autonomie nici măcar nu va fi obligatoriu ca mașina să fie prevăzută cu volan. Deci, trebuie să înțeleg că șofatul nu va mai fi o nevoie pentru generațiile viitoare. Cel puțin așa prezice Henrik Christensen, șeful institutului pentru dezvoltarea tehnologiilor de robotizare din cadrul universității UC San Diego, care descrie tranșant realitatea remodelată de mașinile autonome: „Copiii născuți azi nu vor avea niciodată nevoie să conducă o mașină. Este un serviciu, ca un Uber. Nu vei avea nevoie să deții o mașină sau să te îngrijorezi că trebuie să stai atât de mult în trafic“.

Altfel spus, un copil care nu a văzut vreodată ciocolată sau nu a văzut alți copii mâncând ciocolată nu știe că poate să ceară acest dulce, cu atât mai mult să simtă nevoia acestuia. Christensen consideră că peste 20 de ani e posibil să nici nu mai deținem un automobil, deoarece acesta va deveni doar un serviciu, un mijloc de transport folosit în comun. Extinderea și diversificarea serviciilor de tip car sharing din ultimi ani sugerează la rândul lor același lucru. Christensen își mai imaginează cu peste 2 decenii vom lăsa mașina să ducă dimineața la serviciu și să-i „spunem” (de exemplu printr-o aplicație de smartphone, sau poate chiar și direct prin comandă vocală) să vină să ne ia de la birou la ora 16:00. Între timp mașina poate face drumuri cu alți utilizatori.

Constructorii auto promovează cu argumente ideea că automobilele autonome sunt viitorul, deoarece vor reduce radical numărul accidentelor, fiind capabile să circule mai preventiv și cu mult mai puține erori decât pot oamenii în general. Care va fi reversul acestui nou scenariu pentru transportul personal? Cred că ne vom îndrăgosti și mai mult de mașinile clasice, în timp ce condusul va deveni formă de agrement. Nu cred că vom renunța complet la a deține o mașină, fiindcă este un bun aspirațional. Însă, în perspectivă, vom căpăta încredere în mașinile autonome. Și e un sondaj realizat la cererea Ford în noiembrie 2016 arată deja că aproximativ unu din șase adulți intervievați ar fi dispuși să-și trimită copilul la școală într-o mașină fără șofer, capabilă să se conducă singură. Sondajul acesta a intervievat 5.000 de adulți din Franța, Germania, Norvegia, Marea Britanie și Spania. De unde vine decăderea chefului de a șofa? Datele arată că europenii petrec în mașină echivalentul a 10 zile pe an.

Citeste si...

McLaren 570GT – Supersportiv de zi cu zi (VIDEO)
VIDEO: Ferrari 250 GTO - Prețul celei mai scumpe mașini din lume urcă la 55 de milioane de dolari

Lasa un comentariu:

Comentarii