Advertisement
STIRI — aprilie 15, 2016 at 11:27 am

Poliția ar putea fi dotată cu scanere de telefon pentru a vedea dacă șoferul scria mesaje la momentul unui accident

by

Statul New York vrea să doteze poliția cu aparate de scanat telefoanele pentru a vedea dacă șoferii erau distrași de la condus în momentul unui accident, deoarece scriau sau citeau texte.

Man_selfie_001_flipped

Cum ar fi dacă poliția rutieră ar avea în dotare nu doar radare sau renumita „fiolă” pentru etilotest, ci și un aparat care ar examina telefonul mobil al șoferului pentru a vedea dacă acesta scria mesaje la momentul accidentului? Răspunsul nu este unul ipotetic, fiindcă există deja tehnologia necesară și ar putea fi votat chiar și cadrul legal, după cum arată o propunere de lege din statul New York. Există mai multe companii care dezvoltă asemenea tehnologii. Una este Cellebrite, cea care se pare că a ajutat FBI-ul să deblocheze iPhone-ul criminalului din San Bernadino, după ce Apple a refuzat pentru a nu crea un precedent de violare a dreptului la confidențialitate al clienților. Concret, tehnologia de citire a activității telefoanelor mobile, sau a altor aparate mobile precum tablete, ar permite poliției să vadă dacă la momentul accidentului telefonul era folosit pentru a se srie sau trimite mesaje.

În paralel, în New York a fost propusă o lege care ar permite dotarea poliției rutiere cu asemenea aparate de scanare a telefoanelor și tabletelor. Scanarea ar fi făcută la locul accidentului așa cum se procedează cu etilotestul. Natural, asemenea lege aduce în dezbatere dreptul la confidențialitatea datelor personale. Mai mult de atât, ne întrebăm oare cât de exactă poate fi corelarea dintre activitatea telefonului și accidentul în sine. Vor exista multe variabile în stabilirea minutului și secundei în care s-a întâmplat accidentul, pentru că poliția ajunge la locul accidentului ulterior momentului când s-a produs acesta. Apoi, șoferul poate nega că a folosit telefonul în timp ce conducea. Și cum se poate dovedi că de fapt nu șoferul folosea acel telefon, ci unul dintre pasageri? Pe deasupra, în prezent majoritatea posesorilor de smartphone își lasă telefonul conectat constant la internet, fiindcă abonamentele au preț abordabil. Constant facebook-ul încarcă postări și mesaje, WhatsApp-ul este și el pornit și așa mai departe. Este un subiect cu foarte multe aspecte subiective și variabile. Dar adevărul este că folosirea telefoanelor în timpul condusului produce multe victime. De exemplu, o statistică arată că zilnic în SUA mor peste 8 oameni și sunt rănite 1.161 în accidente cauzate de șoferi neatenți. Sunt statistici care justifică legea propusă de reprezentanți ai Senatului în colaborare cu organizația Distracted Operators Risk Casualties (DORCs). De altfel, unul dintre co-fondatorii acestei organizației și-a pierdut fiul de 19 ani între-un accident produs de un șofer distras la volan. Deci trebuie tratat subiectul folosirii telefonului mobil în timpul șofatului, fiindcă până la urmă produce aceleași efecte ca și condusul sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Citeste si...

Bentley Bentayga va avea o versiune coupe de genul BMW X6
VIDEO: Audi e-tron va avea camere video în loc de oglinzi retrovizoare

Lasa un comentariu:

Comentarii